Nedjelja, 25 Septembra, 2022
Rubrika:

Marković: Nastavak progona Crnogoraca

U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Markovića navodi se da on, 5. septembra oko osam sati ujutro, nije postupio po naređenju („izdato putem megafona“) policajca Gorana Đurđevca o zabrani zadržavanja na gradskom trgu.

Zamjenik gradonačelnika prijestonice Petar Marković dobio je juče poziv za saslušanje u Sudu za prekršaje, odjeljenje na Cetinju, zbog „nepostupanja po naređenju ovlašćenog policijskog službenika“ za vrijeme ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića 5. septembra prošle godine. Osim Markovića poziv je upućen još par stotina Cetinjana.

U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Markovića navodi se da on, 5. septembra oko osam sati ujutro, nije postupio po naređenju („izdato putem megafona“) policajca Gorana Đurđevca o zabrani zadržavanja na gradskom trgu.

– U uslovima kada je ugrožen javni red i mir do kojeg je došlo usljed neprijavljenog okupljanja građana, kom prilikom je došlo do napada, vrijeđanja i kamenovanja policijskih službenika – ističe se u obrazloženju.

Saslušanje Markovića zakazano je za treći mart.

On je kazao da su policijski inspektori dovedeni iz Podgorice odmah po završetku nasilnog ustoličenja počeli pozivati građane u prostorije OB Cetinje kako bi dali izjave.

– Veliki broj njih je ispitan i pokrenut je postupak ili pred Tužilaštvom na Cetinju ili pred Osnovnim sudom. U mom slučaju na oba mjesta – pojasnio je Marković.

Kazao nam je i da su ga, neposredno nakon ustoličenja, policajci tražili pod okriljem noći, kako bi pokušali da ga omalovaže. Obišli su i njegove rođake da pitaju gdje živi, iako mu je, dodao je, kuća na bukvalno 50 metara od policijske stanice.

– U ranim jutarnjim časovima ja sam se javio, nakon čega sam ispitivan od strane dva podgorička inspektora koji su bili korektni – pojasnio je Marković.

Smatra da ovakva postupanja koja se sada nastavljaju u vidu poziva za saslušanja predstavljaju nastavak progona Crnogoraca.

– Pozivi koji se dostavljaju meni i mojim sugrađanima ovih dana, a njih je blizu 300, predstavljaju nastavak progona Crnogoraca koji su 4. i 5. septembra branili pravo i čast Crne Gore – istakao je Marković.

Nada se da će Osnovni sud na Cetinju postupiti kao i Tužilaštvo i odlučiti da nema osnova za kažnjavanje okrivljenih od strane MUP-a i tako „barem malo ublažiti bruku Vlade Crne Gore“.

Marković je podsjetio da su u rano jutro 5. septembra prošle godine na Trgu kralja Nikole zavedeni i prevareni službenici policije dobili naređenja iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića da pronađu način i rastjeraju okupljene građane i time omoguće nasilno ustoličenje mitropolita SPC.

– Znajući da je u tom trenutku ta grupa građana najbliža lokaciji Cetinjskog manastira oni su morali naći način kako da djeluju. Par puta su pokušali isprovocirati trenutno prisutne, a kada im to nije pošlo za rukom, pokrenut je protivustavan desant na prijestonicu – kazao je Marković.

Pokrenut je, dodao je, napad na mirne protestante koji su bili udaljeni 50 metara od kordona policije i tada je ispaljeno blizu 900 suzavaca, šok bombi i ko zna koliko gumenih metaka.

On je Pobjedi dostavio i video snimak na kojem se vidi, kako kaže, njegova reakcija u vidu smirivanja situacije, pokušaj rastjerivanja građana i početak napada na protestante.

 

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Glas Crnogorca, 25. IX 1893. godine: “Tesla je Crnogorac”

Piše: Miroslav Ćosović Na današnji dan, 25. septembra 1893. godine,  Glas Crnogorca je objavio članak o Nikoli Tesli, prenešeno je pisanje američkog lista Chicago Herald. U...

Svaka odluka 42. Vlade za sobom ostavlja stotine miliona eura duga koje će vraćati...

Potpredsjednica DPS-a  Sanja Damjanović je komentarisala stav Međunarodnog suda u Londonu koji je odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad hotel Sveti Stefan...

U nedjelju oblačno sa sunčanim intervalima, popodne ponegdje kiša

Prijepodne promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a tokom jutra na sjeveru po kotlinama magla. Poslijepodne naoblačenje, u zapadnim predjelima ponegdje slaba kiša, koja će...

Navijači Liverpula tuže UEFA zbog finala Lige šampiona

Oko 2.000 navijača Liverpula najavilo je tužbe protiv Evropske fudbalske organizacije (UEFA) zbog povreda i psihološke traume koje su doživjeli 28. maja uoči finala...

Instagram želi da vas zaštiti od eksplicitnih sadržaja

Neželjene fotografije eksplicitne prirode u privatnim porukama su problem na svim društvenim mrežama. Međutim, kako navodi Endgadget, Instagram je riješio da stane na put takvim nastojanjima...

Najčitanije

Povezano

Marković: Prijestonica ostaje upisana kao imalac prava svojine na zemljištu Manastira Sveti Petar

Shodno natpisima pojedinih medija u Srbiji i Crnoj Gori, u kojma se navodi da je Manastir Sveti Petar vlasništvo Srpske crkve, obavještavam zainteresovanu javnost...

Marković Konjeviću: Molim Vas da u svom rječniku izbjegavate riječ Belveder ili pak 4. i 5. septembar

Zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Petar Marković uputio je pismo lideru Socijaldemokratske partije (SDP) Rašku Konjeviću. On ga je u pismu zamolio u ime, kako kaže,...

Marković: Porfirije poslao 300 čestitki Cetinjanima povodom 5. septembra

Koalicioni partneri SPC, Demokrate i URA preko svojih partijskih ekspozitura u Prijestonici uspješno ovih dana dostavljaju “čestitke” Cetinjanima, rekao je zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Petar...

Marković: Ambasade, međunarodna i domaća javnost obmanute

Zamjenik gradonačelnika Cetinja, Petar Marković obratio se ambasadama u Crnoj Gori saopštivši da je međunarodna i domaća javnost prevarena 5. septembra e da je...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve