Crna Gora je pokazala regionalno i šire liderstvo kad je u pitanju odgovor na globalnu opasnost koja prijeti usljed širenja koronavirusa, rekla je stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

“Vaše djelovanje na dva kolosijeka, kroz odlučne zdravstveno-bezbjednosne mjere i kroz odmjerene ekonomske mjere i preporuke, zaslužuje poštovanje”, ocijenila je stalna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Marković je kazao da solidarnost neupitno stanuje u Ujedinjenim nacijama, kao i ostale univerzalne vrijednosti koje služe dobrobiti čovječanstva.

“Ovo je prilika da ih osjetimo na konkretnoj opasnosti, a Crna Gora će ih uvijek i u svakoj situaciji slijediti”, rekao je Marković.

SZO na raspolaganju Crnoj Gori

Mekluni i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović su kazale na sastanku da sistem UN u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), koja je lider u odgovoru na ovu pandemiju, stoji na raspolaganju Crnoj Gori za ekspertsku i svaku drugu vrstu pomoći.

“U tom kontekstu, potrebno je što prije donijeti odgovarajući nacionalni Plan za pripravnost i odgovor u skladu sa pravilima UN, kako bi naša zemlja mogla koristiti benefite resursa SZO i ostalih međunarodnih organizacija za pomoć u borbi protiv epidemije i saniranju njenih socijalnih i ekonomskih posljedica”, navodi se u saopštenju.

Marković ocijenio je da je Crnoj Gori potrebna ekspertiza, analitika i znanje koje nude UN i SZO, ali da ovaj trenutak podrazumijeva i konkretnu finansijsku i materijalno-tehničku pomoć, koju će Crna Gora na najbolji način koristiti.

“Marković je dao nalog da se formira operativno multiresorsko tijelo koje će pripremiti nacionalni Plan i kandidovati ga preko kancelarije SZO, a zbog značaja tog Plana, tijelom će rukovoditi potpredsjednik Vlade Milutin Simović”, zaključili su u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve