Nedjelja, 25 Septembra, 2022
Rubrika:

Marković Konjeviću: Molim Vas da u svom rječniku izbjegavate riječ Belveder ili pak 4. i 5. septembar

Marković je pismo uputio prije nego što narednih dana podnese ostavku na mjesto zamjenika gradonačelika Prijestonice Cetinje, ne želeći, kako kaže, da utiče na kulisne radnje oko izbora gradonačelnika . Zamolio je da pažljivo pročitate ovo pismo i Konjević i Draginja Vuksanović Stanković

Zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Petar Marković uputio je pismo lideru Socijaldemokratske partije (SDP) Rašku Konjeviću. On ga je u pismu zamolio u ime, kako kaže, svih onih građana sa Belvedera koji se i danas kao i tada sa istim žarom istinski bore za novu Crnu Goru, za Crnu Goru koja je građanska, multietnička, sekularna i evropsku država jednakih mogućnosti za sve, da od sada pa na dalje u svom rječniku izbjegava riječ Belveder ili pak 4. i 5. septembar 2021. godine.

Marković je pismo uputio prije nego što narednih dana podnese ostavku na mjesto zamjenika gradonačelika Prijestonice Cetinje, ne želeći, kako kaže, da utiče na kulisne radnje oko izbora gradonačelnika . Zamolio je da pažljivo pročitate ovo pismo i Konjević i Draginja Vuksanović Stanković.

“G-dine Konjeviću, poštujem Vaše opredjeljenje za sklapanje koalicije sa Demokratama, Urom i Starom Gardom u Prijestonici Cetinju, bez čije participacije ne možete imati potrebnu većinu u odlučivanju. Isto tako poštujem vašu potpuno legitimnu borbu za funkcijama u ovim smutnim vremenima, gdje je lični interes u većini slučajeva ispred javnog. G-dine Konjeviću, molim vas u ime svih onih građana sa Belvedera koji se i danas kao i tada sa istim žarom istinski bore za novu Crnu Goru, za Crnu Goru koja je građanska, multietnička, sekularna i evropsku država jednakih mogućnosti za sve, da od sada pa na dalje u svom rječniku izbjegavate riječ Belveder ili pak 4. i 5. septembar 2021. godine. Obrazložiti ću vam sada i zbog čega. Znajući da ste lično Vi donijeli odluku za stvaranje koalicije koja baštini sve istinske vrijednosti suprotne značenju Belvedera, onog Belvedera na čiji ste račun dobili glasove Cetinjana”, naveo je Marković u pismu predsjedniku SDP-a.

Naime, Marković pojašnjava da u lokalnoj upravi ima oko 30 rukovodećih pozicija, direktora, sekretara, sve su one u neku ruku zavisno od pravca djelovanja kontrolne funkcije gradonačelnika jer prosto imaju potpunu samostalnost u radu.

“Zbog jedne od njih, mjesta gradonačelnika, vi ste ušli u neprincipijelnu koaliciju sa Demokratama, Urom i Starom Gardom i pogazili sve ono na osnovu čega ste se zalagali tokom izborne kampanje. Ako mislite da će vam oni toliki broj rukovodećih pozicija prepuštiti tek tako, grdno ste se prevarili. Zarad pojedinačnih beneficija, vi ste trenutkom dogovora, prešli na stranu onih koji su na sraman način višednevno trovali moje sugrađane, bačajući na njih blizu 900 suzavaca, šok bombi i ko zna koliko gumenih metaka. Prešli ste na stranu onih koji su na sraman način predali 600 crnogorskih sakralnih objekata Srpskoj crkvi, objekata koji su naši očevi i đedovi svojim rukama mukotrpno gradili. Prešli ste na stranu onih koji su iza zatvorenih vrata sramno kazali „pa šta ako na Cetinju pogine 10 Crnogoraca“ na danu ustoličenja.

Isto tako, nemojte misliti da je zaboravljeno vaše prisvajanje Belvederskih protesta, iako vam to u javnosti nije spotičavano iz razloga korektnosti, a sami znate koliko je minorno vaše učešće bilo u njima”, istakao je Marković.

Nijeste izvukli pouke, ocjenjuje zamjenik gradonačelnika Prijestonice, ni od onda kada ste sa partijama koje štite interese Srpske crkve i slave ratne zločince poput Ratka Mladića, stali rame uz rame u Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Budvi, a nakon toga u tim gradovima praktično nestali sa političke scene.

“Odbijanjem formiranja državotvornog bloka u prijestonom gradu koje je bilo zamišljeno kao reper svim daljim izbornim procesima, pokazali ste da vam izvorne vrijednosti Prijestonice tada kao ni Crna Gore sada nijesu u vrhu partijske agende djelovanja. Vaša donijeta odluka bila bi beznačajna da ovo nije Prijestonica Crne Gore, mjesto đe sve počinje i mjesto đe se sve završava. Sigurni budite da nije srećno vaše članstvo kada ovih dana ponosno slavite i primate čestitke od strane svih onih koje slave ratne zločince i veličaju tuđu crkvu u Crnoj Gori”, kazao je Marković.

Poručio je Konjeviću da riječ Belveder označava sve suprotno od navedenog, kao i da se “ne sječe kompletna šuma zbog jednog stabla”.

“Na kraju, ne želeći da otvaram sa vama ili vašim članovima bilo kakvu vrstu polemike, upravo zato vam i pišem nakon donošenja vaše konačne odluke, najiskrenije vas molim da: zbog onih 7.000 građana koji su se tih dana borili protiv sramnog protivustavnog ustoličenja g-dina Mićovića, zbog onih 840 građana pozivanih na informativne razgovore, zbog onih 460 građana koji čekaju ishod u svojstvu okrivljenih pred tužilaštvom i osnovnim sudom, zbog onih 27 gradjana širom Crne Gore koji nijesu više među nama a srce su ostavili prije samo 5 mjeseci na Trgu kralja Nikole, Belvederu i Azđića krivini Prijestonog grada, zbog svih njih, molim vas da niti vi niti vaše članstvo, više ne koristite u javnom diskursu riječ Belvedera i 4. i 5. septembara 2021. godine”, naveo je Marković.

Istakao je da ovo što traži od Konjevića zna da je “vama malo a nama je za početak pomirenja i više nego dovoljno”.

“Neka je vječna Prijestonica, neka je vječna Crna Gora a vama neka je srećna funkcija gradonačelnika, zaista ste je sklapanjem ovakve koalicije na kraju zasluženo i dobili”, zaključuje Marković.

Najnovije

Glas Crnogorca, 25. IX 1893. godine: “Tesla je Crnogorac”

Piše: Miroslav Ćosović Na današnji dan, 25. septembra 1893. godine,  Glas Crnogorca je objavio članak o Nikoli Tesli, prenešeno je pisanje američkog lista Chicago Herald. U...

Svaka odluka 42. Vlade za sobom ostavlja stotine miliona eura duga koje će vraćati...

Potpredsjednica DPS-a  Sanja Damjanović je komentarisala stav Međunarodnog suda u Londonu koji je odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad hotel Sveti Stefan...

U nedjelju oblačno sa sunčanim intervalima, popodne ponegdje kiša

Prijepodne promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a tokom jutra na sjeveru po kotlinama magla. Poslijepodne naoblačenje, u zapadnim predjelima ponegdje slaba kiša, koja će...

Navijači Liverpula tuže UEFA zbog finala Lige šampiona

Oko 2.000 navijača Liverpula najavilo je tužbe protiv Evropske fudbalske organizacije (UEFA) zbog povreda i psihološke traume koje su doživjeli 28. maja uoči finala...

Instagram želi da vas zaštiti od eksplicitnih sadržaja

Neželjene fotografije eksplicitne prirode u privatnim porukama su problem na svim društvenim mrežama. Međutim, kako navodi Endgadget, Instagram je riješio da stane na put takvim nastojanjima...

Najčitanije

Povezano

Cetinje šetalo za Ukrajinu

Sedmoga mjeseca rata u Ukrajini građanke i građani Cetinja zajedno s Ukrajinkama i Ukrajincima su ponovnim okupljanjem dali podršku herojskome ukrajinskom narodu u borbi...

Gradonačelnici Prijestonice Cetinje i Sijene dogovorili bratimljenje

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković sastao se danas u Sijeni sa Luiđijem De Mosijem, gradonačelnikom Sijene, sa ciljem uspostavljanja saradnje i priprema za potpisivanje Sporazuma o bratimljenju...

Cetinje: Postavljen video nadzor u parkovima i na ulazu u grad

Prijestonica Cetinje je postavila video nadzor na četiri lokacije u gradu u cilju zaštite lica, imovine, mobilijara i javne infrastrukture. Kako je saoppšteno iz Prijestonice,...

Cetinje: Započela izgradnja novog parkinga u naselju IV jul

Sekretarijat za investicije i održivi razvoj započeo je realizaciju izgradnje novog parkinga u naselju IV jul, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje. Pored parkinga biće uređeni...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
pero
16.02.2022-15:28 15:28

BRAVO g.Markovicu, rekli ste ono sto misli vecina CG a Rasko I Rankop su isti od 2015.g. a i ranije rade protiv CG i njenih gradjana koji vole vise negoe srbiju i njene popove i ostale izdajnike i prodane duse za saku brasna.Sad se vidjelo ko je za CG a ko je za fotelje i prodaju CG koja nije saz prodaju: SDP da nije bilo DPS i Mila vi bi stge davno nesagtli sa politicke scene CG!!!

Sara
16.02.2022-15:51 15:51

Bravo..G-dine Markovicu..i ja sam istog misljenja..zaboravili ste i sramnu Draginju..Krivokapica i sve ostale..Nikad sa njima..

Cicvara
16.02.2022-17:38 17:38

SVAKA CAST MARKOVICU NEDATI IM DA DOLAZE NA -Belveder -A SVI ZNAMO DA SU  U KOALICIJU SA CETNICKIM DEMOKRATAMA KOJI SU NAS POTROVALI I PORANJAVALI 5 SEPTEMBRA NA CETINJU  I NAJBOLJE DA IM DOZVOLIMO DA PROSLAVE  NJIHOVO ZLO KOJE SU NAM UCINJELI  !KA STO SLAVE RATKA MLADICA I SREBRENICKI GENOCID  !!

gagi
16.02.2022-18:13 18:13

Markovicu kuco,znas ko je “uvezeni”Rasko Konjevic bivsi srbin iz Zenice,o njemu je “najljepse”rekao pop-vepar Dzomic,i dodje da je Rasko majmun visi Crnogorac od nas rodjenih Crnogoraca.