Subota, 31 Jula, 2021
Rubrika:

Marković diplomirao ove godine, Raonić i Stijepović ćute o diplomi

Iako je konkurs  za izbor novog generalnog direktora RTCG istekao jos 19. jula, u javnosti ne prestaje polemika oko pitanja da li prijavljeni kandidati ispunjavaju zakonom predviđene uslove za prvog čovjeka Nacionalnog javnog servis

Iako je konkurs  za izbor novog generalnog direktora RTCG istekao jos 19. jula, u javnosti ne prestaje polemika oko pitanja da li prijavljeni kandidati ispunjavaju zakonom predviđene uslove za prvog čovjeka Nacionalnog javnog servisa. Pored eventualnog sukoba interesa nekih od njih, problematično je i to da li prijavljeni kandidati ispunjavaju formalne uslove za tu poziciju.

Nakon što je NVO „Media centar“ upozorila da su četiri člana Savjeta RTCG u poslovnom odnosu sa jednim od kandidata, Borisom Raonićem, reagovala je i Agencija za sprečavanje korupcije ASK, koja je utvrdila da je Raonića stekao uslove da se prijavi na konkurs za generalnig direktora Javnog servisa.

Đurović: Mišljenje ASK manipulativno

Direktor „Media centra“ Goran Đurović, za Gradski portal, ocjenjuje da  ASK mijenja teze.

„Media centar“ je, navodi Đurović, ukazao na nepreciznost Statuta u dijelu načina donošenja odluka članova Savjeta kada se oni nađu u rodbinskom, poslovnom ili drugom odnosu koji može uticati na njihove odluke, kako prilikom izbora generalnog direktora tako i u drugim situacijama.

Goran Đurkovič, FOTO: Printskrin

„ASK je u svom mišljenju ukazivala na buduće odnose Raonića, kao potencijalnog generalnog direktora, i članova Savjeta, zanemarujući da je problem u činjenici da jedan kandidat (a moguće i ostali) može, zahvaljujući svojim poslovnim odnosima sa članovima Savjeta, ostvariti prednost u samom postupku izbora generalnog direktora“, kaže Đurović.

Boris Raonić

Đurović poručuje da će u tom slučaju izbor generalnog direktora biti kompromitovan i ostati pod sumnjom ostvarivanja partijskog uticaja. Profesionalizacije RTCG neće biti, dodaje, ukoliko se pitanje sukoba interesa članova Savjeta RTCG ne reguliše prije izbora generalnog direktora.

Kada je riječ o ispunjenju formalnih uslova, Đurović je mišljenja da Boris Raonić nema deset godina radnog iskustva sa neophodnim stepenom kvalifikacije.

„Sa druge strane, činjenica je da Zakon o RTCG nije precizno propisao da je neophodan uslov deset godina radnog iskustva u nivou kvalifikacije, što upućuje na zaključak da se radi o zapravo dva odvojena uslova koja kumulativno treba da budu ispunjena, a ne o jednom, cjelovitom uslovu“, kazao je Đurović.

Marković: I Raonića pitajte kada je diplomirao

Jedan od kandidata, dugogodišnji novinar Nikola Marković prvi se našao u centru interesovanja javnosti, u pogledu ispunjavanja uslova. Naime, postavlja se pitanje da li Marković ima dovoljno radnog iskustva pod nivoom kvalifikacija VII-1, obrazovanja, koje je, po konkursu, neophodno za tu pozicij. U razgovoru za Gradski portal, Marković je saopštio da je diplomu profesora srpsko-hrvatskog jezika i književnosti stekao ove godine, na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Nikola Marković

„Kao što sam već saopštio, četiri ispita koja su mi preostala položio sam u januarskom roku i to u terminima kako su bili zakazani. Neistina je da sam položio ispite i diplomirao u jednom danu. Jedini razlog zbog kojeg sam sada diplomirao je taj što je to bio neophodan formalni uslov koji mi je bio potreban da se prijavim na konkurs“, rekao je Marković.

Dodaje da je sve naveo u prijavi koju je dostavio Savjetu RTCG.

„Koliko znam i kandidat Boris Raonić je u sličnoj poziciji, ali to ne smatram nikakvom preprekom za naše kandidature“, zaključuje Marković.

Raonić priču prebaca na pravnu službu RTCG

Isto pitanje vezano za godine radnog iskustva pod kvalifikacijom VII-1 stepen uputili smo i drugom kandidatu Borisu Raoniću.

„Moja kompletna dokumentacija je u pravnoj službi RTCG, pa vas upućujem na njih. Ne želim da pravim javni performans i rijaliti. Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, od pravne službe RTCG možete dobiti sve informacije“, kratko je poručio Raonić za Gradski portal.

Ipak, iz te službe RTCG su nam nezvanično saopštili da je dokumentacija prijavljenih kandidata zapečaćena i da ne može biti otvorena do isteka zakonom predviđenog roka.

I Stijepović ćuti o datumu diplomiranja

Treći kandidat Milutin Stijepović tvrdi da ispunjava sve uslove, te da pojedini mediji već favorizuju svoje kandidate.

„Ostalo prepuštamo komisiji koja sve provjerava i procjenjuje. Ovo nijesu izbori, ovo je konkurs koji podrazumijeva određena pravila“, poručuje Stijepović za gradski.me, ne želeći da odgovori na pitanje kada je diplomirao.

Tumačenje spornih odredbi radnih propisa dala je i predsjednica Sudskog savjeta i profesorica radnog prava Vesna Simović-Zvicer, koja za Gradski portal objašnjava da su radni staž i radno iskustvo različite kategorije i da ih Zakon o radu kao takve prepoznaje.

Vesna Simović-Zvicer

„Radno iskustvo ne podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu, jer možete biti u radnom odnosu sa završenom srednjom školom, višom školom − ali sve to predstavlja radni odnos. Radno iskustvo definiše ono iskustvo koje ste stekli kroz radni odnos, ugovor o stručnom osposobljavanju ili volonterskom radu, ali u nivou kvalifikacije. Zakon o radu u članu 5. jasno definiše značenje radnog iskustva“, poručila je Simović-Zvicer.

Podjećamo, Gradski poortal je jutros objavio sa bi i zbog cinjenice da Savjet RTCG nije usaglasio akt o sistematizaciji sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru, na što je bio obavezan prije nego što je raspisao konkurs za generalnog direktora Javnog servisa, u  skladu sa članom 27 Zakona o radu, konkurs mogao biti ponisten. Naime, kako je definisano tim članom, poslodavac može da donese odluku o poništenju oglasa za slobodno radno mjesto u periodu od 45 dana od dana njegovog objavljivanja, zbog izmjene propisa, akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ili drugih opravdanih okolnosti nastalih nakon objavljivanja oglasa.

Zakon o nacionalnom javnom emiteru, u članu 50, stav 1 definiše: Za generalnog direktora RTCG može biti imenovano lice koje je državljanin Crne Gore, sa prebivalištem u Crnoj Gori, koje ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacija obrazovanja i najmanje 10 godina radnog iskusta, dok važeći akt o sistematizaciji RTCG propisuje VII-1 nivo kvalifikacija i 5 godina radnog iskustva.

Izvor Gradskog portala zaključuje da Savjet RTCG konkurs za generalnog direktora nije sproveo u skladu sa Zakonom, te da se mora poništiti.

Najnovije

Arktik stigao na dnevni red geostrateškog nadmetanja

Arktik je jedno od najljepših mjesta na našoj planeti. Velika prostranstva leda pokrivaju duboki okean. Dom je za mnoge vrste životinja i smješten je...

Svi fašisti na jednom mestu u odbrani Vučićevog režima

Umjesto da ispita djelovanje ultradesničarskih organizacija koje godinama divljaju po Srbiji šireći opasnu i destruktivnu politiku, vlast Srpske napredne stranke je svojom podrškom dala...

Kad nam falsifikovani Srbin kaže da smo što i tamo-on, moramo mu odgovorit: Muč...

Za aktuelno.me Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, iz Građanah – Riječka nahija – srez Cetinjski Onomadne za onomadne. Ovi put - nastavljam. Najprvo, glede tabele koja slijedi a...

Rapidna lažavina

Piše: Goran Popović Premijer Krivokapić obavijestio nas je prije dva dana kako živimo u vremenu „rapidnog razvoja naše države“, a saopštio je i „informaciju koja...

Mekom silom prema „Srpskom svetu“

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Beogradska kakistokratija otvoreno najavljuje stvaranje usavršene verzije „Velike Srbije“ pod imenom „Srpskog sveta“ na teritorijama Crne Gore, Bosne i Hercegovine...

Najčitanije

Povezano

Media centar insistira na izmjeni statuta RTCG

Media centar još jednom predlaže i insistira na tome da Savjet nacionalnog javnog emitera RTCG prije glasanja o izboru generalnog direktora promijeni Statut i...

GI ”21. maj” o izboru generalnog direktora RTCG: Kandidati koji ne zadovoljavaju uslove, nisu smjeli učestvovati u konkursu

Povodom izbora generalnog direktora RTCG smatramo da je, sa ovog veoma važnog procesa promjene upravljačke strukture javnog servisa, bitno ukloniti svaku sumnju u njegovu...

Drljević: Nije nam uskraćeno pravo da obrazujemo Komisiju

Predsjednik Savjeta Javnog servisa Veselin Drljević kategorično tvrdi da je Komisija zadužena da provjeri validnost dokumentacije koju su kandidati za generalnog direktora RTCG priložili...

Hernandez: Pratimo izbor generalnog direktora RTCG

Evropska unija (EU) očekuje da Savjet RTCG sprovede proceduru izbora novog generalnog direktora Javnog servisa u skladu sa važećim zakonodavstvom, kazala je za TVCG...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marković diplomirao ove godine, Raonić i Stijepović ćute o diplomi – CG Vijesti
22.07.2021-18:31 18:31

[…] Aktuelno […]

Anonim
22.07.2021-18:35 18:35

Sa neozbiljnim, neobrazovanim i manipulaciji sklonim kandidatima, ne može se očekivati objektivnost i frofesionalizam. Ukoliko, protivno interesima informisanja javnosti, bude odabran takav kandidat, bićemo u situaciji da podnosimo pritisak političkih partija, a ne rad u korist građana