Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva “korona fri” država u Evropi, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na pres konferenciji i poručio da je to rezultat na koji moramo biti ponosni.

foto gov.me

Premijer je saopštio da je plan da se od naredne sedmice otvore vrtići i igraonice, a početkom juna granice i da se dozvole javna okupljanja do određenog broja ljudi.

Premijer se, na konferenciji za medije, zahvalio medicinskim radnicima, građanima, pripadnicima policije, inspekcija, volonterima, avio službama, zaposlenima u prodavnicama i marketima… On se zahvalio i nastavnom kadru, zahvaljujući kojem, kako je naveo, školska godina u Crnoj Gori nije stala.

Poručio je da je ovo rezulat na koji moramo biti ponosni, ali i obavezujući da odgovorno nastavimo u borbu sa ekonomskim posljedicama.

“Zahvalnost dugujemo i medijima i novinarima, jer se blagovremeno o svemu obavještavali”, kazao je Marković.

Kazao je da je Crna Gora uspjela da se izbori protiv korona virusa bez uvođenja policijskog sata i vanrednog stanja, kao i da smo prvi reagovali na pojavu pandemije.

foto gov.me

Marković je istakao da ni u jeku epidemije Crna Gora nije zatvarala granice za svoje državljane.

“Pomoć je stizala u svakom trenutku, sa raznih adresa. Nijesmo se otimali za respiratore, a ipak imamo ih dovoljno. Naš glavni cilj bio je da bolnice ne napunimo oboljelima. Zato smo i uspjeli”, kazao je premijer.

Istakao i da danas Crna Gora ima svu potrebnu opremu za borbu sa virusom.

“Pomogli smo i susjedima, otvorili smo luke za potrebe zemalja okruženja, zato je Crna Gora faktor stabilnosti, i ima ime i prezime na karti svijeta”, rekao je premijer.

Naglasio je da je za pomoć privredi pripremljen i treći set mjera.

“Imamo zadatak da pronađemo pravi model za pomoć državi. Namjera nam je da već od sljedeće sedmice otvorimo vrtiće i igraonice. Biće dozvoljena i svadbe i krštenja, uz odgovarajuće mjere”, saopštio je Marković.

Granice

Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procjenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, saopštio je premijer.

On je na konferenciji za novinare rekao da je to najmanje 25 oboljelih u odnosu 100 hiljada stanovnika.

Marković je kazao da će Crna Gora prvo otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom, Grčkom.

“Čestitam NKT na odličnom i strateškom upravljanju tokom epidemije. Budimo dogovorni i solidarni za dobro naše Crne Gore”, poručio je Marković.

On je dodao da je Crna Gora uspjela da spriječi da se importovani slučajevi šire.

Jedna smo od rijetkih zemalja gdje je karantin i samoizolacija trajala 28 dana”, saopštio je premijer.

Na pitanje novinara o otvaranju granica, Marković je kazao da je to pitanje povjerenja.

“Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti nikakva posebna testiranja, svi će dobiti jasna upustva šta ih očekuje u zemlji, i koje propise moraju poštovati i vjerujem da je to u ovom trenutku sasvim dovoljno da spriječimo importaciju virusa u Crnu Goru”, rekao je premijer.

Kako je naveo, pravila i uputstva dočekaće goste na ulazu u Crnu Goru.

“Kako sada stvari stoje, makar dvije zemlje u regionu mogu ispuniti naš kriterijum. Ali, situacija se mijenja, stvari se poboljšavaju…”, dodao je Marković.

foto gov.me

Na pitanje novinara o vanrednom stanju, Marković je kazao da ni danas ne bi to predložio.

“Crna Gora je pokazala da ima institucionalno znanje, a da su građani pokazali odgovornost”, kazao je premijer.

“Bitku smo mogli dobiti samo sa građanima, a ne protiv njih. Nijesmo želeli da građane imamo naspram nas, već sa nama i to se pokazalo formulom za uspjeh”, istakao je on.

foto gov.me

Fokus mjera na turističku privredu

Nove mjere će posebno biti fokusirane na turističku privredu.

“Plan je da u Crnoj Gori stvorimo alate da smanjimo uvoz, jer imamo resurse, a kriza je pokazala da imamo znanje i ljude koji bi te resurse realizovi”, poručio je Marković.

To, kako je najavio, neće biti samo subvencionalne mjere.

Na pitanje o zahtjevima sindikata zdravstva za povećanje plata, Marković je naveo da takvi zahtjevi dolaze sa svih strana.

“Vlada je u izazovnom i teškom periodu pokazala poštovanje makar za dvije struke – zdravstvo i prosvjeta. Vjerujem da je ključni zadatak da očuvamo ekonomiju i radna mjesta, i na toj bazi da stvaramo pretpostavke za oporavak”, naveo je Marković.

Vlada, kako je istakao, nije sklona populizmu, već realnom pristupu.

“Vjerujem da su zdravstveni radnici zadovoljni i da cijene napor da se uslovi poboljšaju”, istakao je Marković.

Virus je oko nas

Direktor instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša kazao je da zabrana rada hotela više nije na snazi, te da sada mogu normalno da funkcionišu.

Na pitanje novinara o drugom talasu virusa, Mugoša je rekao da je vjerovatno da će do njega doći.

“Virus je tu oko nas. Situacija u regionu i svijetu je takva, mogućnost importacije postoji, nemamo drugog izbora nego da poštujemo mjere koje uvodimo jer za sada protiv njega nema ni vakcine ni lijeka”, rekao je Mugoša.

Istakao je da će IJZ i dalje preporučivati mjere kako bi se očuvalo zdravlje građana.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve