Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

MANS: Dokazi protiv Carevića nesporni, tužilaštvo da preispita odluku

Nakon što je Specijalno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora protiv predsjednika Opštine Budva Marka Carevića za zloupotrebu službenog položaja iz MANS-a su poručili da su dokazi protiv Carevića nesporni i pozvali SDT da preispita odluku.

Nakon što je Specijalno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora protiv predsjednika Opštine Budva Marka Carevića za zloupotrebu službenog položaja iz MANS-a su poručili da su dokazi protiv Carevića nesporni i pozvali SDT da preispita odluku.

MANS: Dokazi protiv Carevića nesporni, tužilaštvo da preispita odluku

U MANS-u smatraju da je odbacivanje krivične prijave protiv Carevića još jedan u nizu zabrinjavajućih dokaza o tome na koji način se Specijalno državno tužilaštvo bavi korupcijom, čak i onda
kada se radi o slučajevima koji predstavljaju školske primjere konflikta interesa i besprizornog kršenja zakona.

“Specijalni državni tužilac Veljko Rutović je još 17. jula ove godine odbacio krivičnu prijavu koju je MANS podnio protiv Carevića zbog sumnje da je kao prikriveni podizvođač, preko svoje kompanije Carinvest, učestvovao u više tendera koje je raspisivala lokalna uprava na čijem je on čelu. Zbog toga smo još krajem jula Vrhovnom državnom tužilaštvu kao nadležnoj instituciji za postupanje, podnio pritužbu na ovakvu odluku specijalnog tužioca Veljka Rutovića, zahtijevajući njeno preispitivanje. Tri mjeseca nakon toga, još uvijek nema odgovora VDT-a da li je bilo šta po tom pitanju preduzeto”, saopšteno je danas iz MANS-a.

MANS je, kako navode, prethodno objavio informaciju da je Carević sa podgoričkom kompanijom Asfalt Beton Gradnja zaključio čak 11 ugovora, ukupne vrijednosti od blizu dva miliona eura, a da je za izvođenje radova ta kompanija koristila mehanizaciju Carevićeve privatne kompanije.

“Specijalnom državnom tužilaštvu smo tom prilikom uz krivičnu prijavu dostavili sve ugovore koje je Carević zaključio sa Asfalt Beton Gradnjom, kao i obimnu foto-dokumentaciju sa više gradilišta na kojima se jasno vidi da umjesto te kompanije, potpisane ugovore odrađuje Carevićeva firma Carinvesta. Dio dokaznog materijala je bilo i priznanje samog Carevića iz 2019. godine u kome on ne spori da je svoje mašine rentirao kompaniji sa kojom je kao predsjednik Opštine sklapao poslove. U informaciji koju nam je dostavio sredinom jula, specijalni tužilac Rutović nije naveo niti jedan konkretan razlog za odbacivanje naše krivične prijave, a ta odluka je donijeta svega mjesec dana od njenog podnošenja. Rutović tom prilikom nije donio ni rješenje sa
obrazloženjem zašto odbacuje krivičnu prijavu, koje dokazne radnje je preduzeo, kako je cijenio dokaze koji su dostavljeni uz prijavu, te na osnovu kojih činjenica je donio konačnu odluku da krivična prijava protiv Marka Carevića bude odbačena”, tvrde u MANS-u.

Prema navodima MANS-a slučaj Carevićevih tendera predstavlja školski primjer konflikta interesa i korupcije koji ne bi trebalo da predstavlja ni najmanji izazov čak ni za kapacitete ovakvog specijalnog državnog tužilaštva.

“Odbacivanje krivične prijave protiv Carevića ne može biti rezultat objektivno i profesionalno sprovedenog istražnog postupka, a odluka koju je Rutović donio je najmanje, ako i uopšte, bazirana na dokazima koje tužilaštvo trenutno posjeduje i koje je moglo dodatno da pribavi tokom istrage. U tom smislu očekujemo da će državno tužilaštvo ipak u narednom periodu ponovo otvoriti istragu protiv Carevića, kao što je to bio slučaj sa prijavama koje je MANS podnosio protiv njegovih kolega Miomira Mugoše i Žarka Pavićevića, ali i Svetozara Marovića čiji su predmeti bili u startu odbacivani ili godinama čuvani u arhivama tužilaštva”, zaključuju u MANS-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
@@@@
27.10.2020-12:31 12:31

eeeeeeeeeeeee soferska je tuga pregolema guma pukla a rezevne nema.