Mandić i Knežević traže pomoć Srbije

Nakon dvije godine sramotnog suđenja, u Crnoj Gori je poslije niza skandala do završnih riječi i pred samu presudu došao kafkijanski proces vođama Demokratskog fronta. Ubrzano suđenje, čija su ročišta zakazivana iz nedjelje u nedjelju, pokazalo je da se u Crnoj Gori sudi svim demokratama i slobodarima, ali da je na optuženičkoj klupi i čitav jedan narod koji živi u ovoj državi – Srbi, saopšteno je danas iz Odbora za odbranu Andrije Mandića, Milana Kneževića i ostalih.

“Suđenje je pokazalo da Crna Gora nije pravna država. Sudija i tužilac su tijesno povezani sa nedemokratskim režimom a suđenje je najobičnija farsa. Poslije mjeseci progona i medijske hajke, mučenja penzionera iz Srbije i čudovišnih priznanja nerelavantnih svjedoka sumnjivog držanja i poteklih iz svijeta kriminala, danas je jasno da će presuda koju očekujemo biti iskorišćena za učvrščivanje rasklimanog, kleptokratskog i zločinačkog režima Mila Đukanovića i Duška Markovića“, naveli su u Odboru.

Kako su istakli, sud na prošloj sjednici nije htio da u svoje materijale uvrsti svjedočenje nekadašnjeg krunskog svjedoka Aleksandra Sinđelića koji je u više prilika po bijegu iz Crne Gore opovrgao svoje svjedočenje i tvrdio da su ga u Đukanovićevim kazamatima mučili kako bi iznudili priznanje.

“Pozivamo Srbiju i sve države svijeta privržene slobodi i demokratiji, da utiču na Đukanovićev režim kako bi prekinuo napade na demokrate u Crnoj Gori. Vrijeme je i da budu zaustavljeni etnički motivisani progoni srpskog naroda. Đukanoviću i Markoviću treba staviti do znanja da kriminalna djela koja čine ne zastijevaju i da će ih jednog dana potražiti sud pravde – u Crnoj Gori, Srbiji ili bilo gdje u svijetu – i dočekati odavno zaslužene višedecenijske robije”, poručili su iz Odbora.

Članovi Odbora za odbranu Andrije Mandića, Milana Kneževića i ostalih su Čedomir Antić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, sudija Ustavnog suda Srbije Jovan Ćirić, direktor Instituta za Savremenu istoriju u Beogradu Momčilo Pavlović, direktor Instituta za evropske studije u Beogradu Miša Đurković, filozof, direktor NSPM-a i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Đorđe Vukadinović, te viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.

Komentari

avatar