Razmatranje validnosti presude protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma i članstvo u kriminalnoj organizaciji koju su formirali ruski državljani, agenti GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov radi nasilnog skidanja sa vlasti Demokratske partije socijalista na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori oktobra 2016. godine zakazano je za 23. jun u Apelacionom sudu.

Knežević i Mandić

Prvostepenom presudom, koju je 9. maja prošle godine izreklo krivično vijeće sutkinje Suzane Mugoše, Šišmakov je osuđen na kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Popov na 12 godina zatvora za ista krivična djela.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina robije, dok je vozač ovog političkog saveza Mihailo Čađenović osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Bivši visoki policijski finkcioner Srbije Bratislav Dikić osuđen je na kaznu od osam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista krivična djela osuđen je sedam godina.

Nemanja Ristić osuđen je na sedam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

U iscrpnom objašnjenju prvostepene presude na 678 strana precizirano je kada su uslijedili prvi koraci i prva “vrbovanja” članova kriminalne grupe.

“U toku postupka utvrđeno je da su upravo državljani Rusije Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u Crnoj Gori, Srbiji i Rusiji organizovali kriminalnu organizaciju, koja za cilj ima izvršenje krivičnih djela za koja se može po zakonu izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna. Oni su lično ili preko članova vrbovali pripadnike kriminalne organizacije, pa su pripadnici kriminalne organizacije, pored za sada neidentifikovanih osoba, tokom februara 2016. godine postali optuženi Andrija Mandić, Milan Knežević i Mihailo Čađenović”, navodi se u obrazloženju odluke.

U ovom predmetu status svjedoka saradnika dobio je Aleksandar Saša Sinđelić koji je tokom tromjesečnog svjedočenja razotkrio do detalja plan prema kojem je, nakon proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, trebalo da likvidiraju pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice kod kampa Zlatica dok je dio članova kriminalne grupe ispred Skupštine Crne Gore trebalo da pucati na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane, kako bi stvorili privid da je dio policije prešao na stranu demonstranata.

U presudi se navodi da bi DF zatim proglasio izbornu pobjedu, nakon čega je planirano i hapšenje tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments