Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović boravi u zvaničnoj posjeti Republici Mađarskoj na poziv ministra za ljudske resusrse u Vladi te države Mikloša Kaslera. Ministri su na sastanku ocijenili da postoji osnova da dvije države zajednički rade na uspostavljanju filmskog studija u Crnoj Gori. Imajući u vidu progres mađarske kinematografije, ali i iskustva mađarskih institucija u oblasti filma, Bogdanović izrazio je interesovanje za razmjenu iskustava, što bi imalo djelotvoran uticaj po crnogorski film.

Tokom posjete Mađarskoj, Kasler i Bogdanović potpisali su Program o kulturnoj saradnji između ministarstva kulture Crne Gore i ministarstva ljudskih resursa Mađarske za period 2019 – 2021. koji ima za cilj unapređenje tradicionalno dobre saradnje u oblasti kulture i predviđa realizaciju zajedničkih projekata.

“Dokument koji smo danas potpisali daje našim zemljama odličan okvir za saradnju u oblasti kulture koja će se bazirati na zajedničkoj promociji i popularizaciji naše bogate kulturne baštine, ali i na razmjeni znanja i iskustava”, istakao je Bogdanović nakon potpisivanja.

Kao još jedno od polja saradnje, ministri dvije države prepoznali su zajednički rad na polju uspostavljanja kreativnih habova na rezidencialnoj osnovi. U tom kontekstu, Bogdanović inicirao je uspostavljanje zajedničkog haba, kao prostora u kojem će stvarati umjetnici iz Crne Gore i Mađarske, ali i drugih partnerskih država. Kao moguća lokacija tog prostora predložena je jedna od austrougarskih fortifikacija u našoj državi.

Bogdanović je iskazao namjeru da crnogorski autori budu zastupljeni na Art marketu u Budimpešti, kao jednoj od najznačajnijih manifestacija ove vrste u Evropi. Na taj način, obezbjedila bi se međunarodna vidljivost crnogorskih umjetnika, ali i otvorila mogućnost njihove saradnje sa brojnim međunarodnim partnerima.

Zvaničnici su zaintersovani za pokretanje projekta iz oblasti muzičko-scenske djelatnosti, pozorišta, kinematografije, vizuelne umjetnosti, književnosti i prevodilaštva, s posebnim akcentom na direktnu saradnju između relevantnih institucija dvije zemlje. Programom su prepoznati i potencijali za saradnju u oblasti kreativnih industrija, kao grani u razvoju.

Tokom boravka u Budimpesti Bogdanović se sastao sa direktorom Art MarketaAtilom Ledenjijem, direktoricom filmskog studija Origo Martom Feksi Horvat, direktoricom filmskog studija MAFILM Ildiko Kovač, kao i sa predstavnicima Nacionalnog filmskog fonda Mađarske.

Pored ministra, sastancima su prisustvovali ambasador Crne Gore u Mađarskoj Aleksandar Moštrokol, direktor Filmskog Centra Crne Gore Sehad Čekić, kao i prodekan na Fakultetu likovnih umjetnosti Zdravko Delibašić.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve