Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Lijek Trikafta stigao u Crnu Goru: Od ponedjeljka u apotekama u Podgorici i na sjeveru

Terapija je odobrena za 21 pacijenta koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju

Lijek Kaftrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze stigao je danas u skladište apotekarske ustanove Montefarm, a od ponedeljka će biti dostupan pacijentima u apotekama u Podgorici i na sjeveru, dok će se lijek pacijentima na primorju distribuirati u utorak.

“Terapija je odobrena za 21 pacijenta koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju”, navodi Ministarstvo.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja krajem prošle godine omogućilo je da se svi odrasli pacijenti koji boluju od ove bolesti upute u Centar za cističnu fobrozu, Klinike za plućne bolesti, Kliničkog centra Srbije dok su pedijatrijski pacijenti upućeni u Institut za majku i dijete u Beogradu na kontrolne preglede i procjenu stanja bolesti.

“Nakon što su dostavljeni svi neophodni nalazi i mišljenja odgovoarajućih ljekara specijalista i konzilijuma,  stvorili su se uslovi za uvođnje lijeka u terapiju”, ističe se u saopštenju.

Komisija koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, a koja je i odobrila primjenu lijeka Trikafta i u narednom periodu biće zadužena za praćenje efekata terapije i nastavak liječenja pacijenata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve