Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Lijek Insulatard Penfill 100 više se ne proizvodi, djeca sa dijabetesom mogu da koriste drugi o trošku Fonda

Napominjemo da će pacijenti koji boluju od dijabetesa nastaviti da ostvaruju svoje pravo na terapiju o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, jer na trenutno važećoj Listi ljekova postoji odgovarajuća terapijska paralela

Anteni M obratili su se čitaoci navodeći da lijek Insulatard Penfill 100 i.j. / ml suspenzija za injekciju u ulošku, koji koriste djeca sa dijabetesom, a koji je do nedavno bio besplatan, odnosno plaćao ga je Fond za zdravstvo, na iznenađenje mnogih roditelja djece sa dijabetesom, sada se plaća.

U nekoliko Montefarm apoteka, saznajemo, naveden lijek nije dostupan.

U vezi sa tim, obratili smo se Ministarstvu zdravlja te uputili pitanja – da nam potvrde da li je tačna informacija koju smo dobili, ako jeste – zašto je došlo do promjene, te koja je cijena lijeka.

Odgovor Ministarstva zdravlja prenosimo u nastavku.

Lijek Insulatard Penfill 100 i.j. / ml suspenzija za injekciju u ulošku, 5 uložaka x 3 ml, se ne nalazi u Odluci o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovne i doplatne liste ljekova (“Službeni list” Cg br.08/22) iz razloga što je Ministarstvu zdravlja najavljena obustava dalje proizvodnje navedenog lijeka.

Cijena lijeka na prethodno važećoj Listi ljekova iznosila je 22,14€;

Napominjemo da će pacijenti koji boluju od dijabetesa nastaviti da ostvaruju svoje pravo na terapiju o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, jer na trenutno važećoj Listi ljekova postoji odgovarajuća terapijska paralela.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve