Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori očigledno nijesu ni malo zabrinuti zbog pandemije korona virusa, a još manje ih brinu rigorozne zabrane koje je država uvela u cilju sprečavanja širenja ove bolesti.

Liturgija najbolja preventiva

Iako je Mitropolija SPC, nakon naredbe o zabrani okupljanja koja je donesena 13. marta, makar čisto formalno, saopštila da će poštovati odluku Vlade i da će svoje vjerske obrede prilagoditi novonastaloj situaciji, izgleda da od toga nema ništa.

Sveštenik SPC, paroh kotorski Momčilo Krivokapić, priveden je sinoć jer je uprkos strogim zabranama javnih okupljanja zbog koronavirusa,  organizovao moleban kojem je prisustvovalo više od 20 ljudi u crkvi Svetog Nikole u Kotoru.

Nije iznenađenje

Međutim, ponašanje Krivokapića ne treba da iznenađuje, jer se njegov poglavar ponaša na isti način i nesmetano održava liturgije, samo za razliku od Krivokapića, Amfilohija ne žele, ili ne smiju da uhapse.

Crkva u Kutima juče: Mitropolija objavila fotografiju napravljenu iz daljine da nadležni ne bi mogli da utvrde broj prisutnih na liturgiji

Amfilohije je juče, u crkvi Svete Trojice u Kutima – u naselju Zelenika kod Herceg Novog održao redovno godišnje “bratsko sabranje” sveštenstva Bokokotorskog i Hercegnovskog arhijerejskog protoprezviterijata. Mitropolit crnogorsko-primorski je tom prilikom pred desetinama ljudi, služio liturgiju i pored striktnih zabrana javnih okupljanja koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. Nije poznato da li su svi prisutni bili pričešćeni istom kašikom.

U besjedi nakon liturgije Amfilohije je, kako prenosi zvanični sajt Mitropolije, rekao da čovjek, kada se udalji od obraza Božjega, oskrnavi i svoj obraz, ali nije poznato da li je govorio o skrnavljenju ljudskog zdravlja ako se udalji od propisanih pravila usvojenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Bio siguran u mističnu moć litija

Krivokapić i Džomić – kolege pravoslavni iscjelitelji

Nakon što je sveštenik SPC paroh kotorski Momčilo Krivokapić priveden sinoć postoji opravdana sumnja da se iko u Crnoj Gori, ali i okolnim državama, našao u čudu. Posebno s obzirom da je Krivokapić tvrdio da su građani Crne Gore stoprocentno osigurani protiv korona virusa, jer su prema njegovim uvjerenjima razvili kolektivni imunitet zbog litija i molebana.

Stoga je potpuno očekivano da je otac Krivokapić odlučio da sprovede jedan “mini moleban”, čisto iz preventivnih razloga, a to što je uhapšen je mala žrtva koju je podnio za dobrobit Crne Gore i njenih građana, onih koji vjeruju u ljekovita svojstva litija.

Ali i pored sve hrabrosti i vjere Krivokapić ipak nije prvi koji je patentirao litije kao sredstvo za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Mnogo prije njega protojerej stavrofor i šef pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Velibor Džomić izrazio je uvjerenje da su litije najbolji lijek protiv koronavirusa.

“Vjernici ne treba da se plaše jer su molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i od koronavirusa”

“Vjernici ne treba da se plaše jer su molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i od koronavirusa”, kazao je prije nešto više od mjesec protojerej Džomić, nakon čega je veliki dio javnosti ostao začuđen i revoltiran ovom izjavom za koju su govorili da je na nivou svijesti “srednjovjekovnog pravoslavnog vrača”.

Vjera u Boga jača od razuma

Doprinos borbi protiv pandemije koronavirusa dao je i sveštenik Srpske pravoslavne crkve, paroh zatonski i jeromonah Sava Aleksandar Vukajlović koji je uhapšen sinoć u Bijelom Polju nakon što je pokušao da ilegalno uđe u Crnu Goru.

Vukajlović je otkriven na potezu u blizini graničnog prelaza Dobrakovo, gdje je, okolnim putevima pokušao da izbjegne zvanični granični prelaz i policijsko-carinsku kontrolu. Sumnja se da je sveštenik SPC htio da izbjegne samoizolaciju koja je obavezna za sve strane državljane prilikom ulaska u Crnu Goru zbog dalje prevencije širenja koronavirusa.

Inspektor za strance je protiv Vukajlovića preduzeo mjere iz domena svoje nadležnosti zbog izvršenog prekršaja koji se odnosi na ilegalan prelazak granice.

Ovi slučajevi pokazuju da rukovodstvo i sveštenici SPC imaju velikih problema sa vjerom u ovozemaljske mjere koje se propisuju po standardima Svjetske zdravstvene organizacije i preferiraju da svoju sudbinu stavljaju na milost i nemilost transcedentnom božanskom entitetu.

U svakom slučaju, dobro je da državni organi blagovremeno reaguju da sveštenici koji su očigledno dobro zaštićeni mističnom aurom litija, ne ugroze ostale građane koji više vjeruju u preventivne mjere domaćih i međunarodnih zdravstvenih institucija.

B.Knežević

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve