Istraga koju vodi specijalno državno tužilaštvo u vezi slučaja “komunalna taksa” dobija, čini se novu dimenziju, ali i otvara nekoliko novih dilema. Slučaj u kojem se provjerava da li je kompanija “Beppler & Jacobson Montenegro”,  koja upravlja hotelom Avala ruskog biznismena Igora Lazurenka, oštetila kasu opštine Budva za više miliona eura, još nije dobila epilog. Naprotiv, sada umjesto iznosa od 2,8 miliona eura za koliko se sumnja da Lazurenkova firma nije platila, odnosno oštetila opštinu Budva, odjednom se pojavjuje iznos od 300.000 eura.

Lazurenko

Portal Aktuelno zatražio je odgovor od Tužilaštva o konkretnom slučaju i upitao koliko je na ime komunalne takse oštećena opština Budva i ko je vršio vještačenje, ali od predstavnika te institucije nijesmo dobili odgovor.

Treba podsjetiti da je naš portal prvi pisao oko malverzacija koje se vezuju za Lazurenka i pozitivna stvar je što je SDT, iako bojkotuje naše uredništvo i to ne samo u ovom slučaju, konačno riješilo da djeluje po tom pitanju i posluša naše dobronamjene smjernice za tužilačko djelovanje. Ali ipak SDT je preko dnevnog lista Dan, koji mnogi doživljavaju kao oglasnu tablu tog resora, prije par dana plasiralo tekst pod naslovom “Osumnjičeni da su naknadu za komunalije umanjili za 300.000”.

Kako je objavljeno u “Danu” koji se poziva na “svoje izvore”, navodi se da je vještačenje u slučaju „Avala“ koje je sprovedeno po nalogu specijalnog tužioca završeno i dostavljeno Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT). Tim vještačenjem je, između ostalog, utvrđeno “da je bivša lokalna vlast umanjila plaćanje komunalija za oko 300.000 eura. Nalaz je dostavljen specijalnom tužiocu Stojanki Radović, koja bi trebalo narednih dana da odluči da li će podići optužnicu”. I sam list Dan konstatuje da je ranije pominjan znatno veći iznos kada je u pitanju šteta po budžet.

Međutim, nije jasno da li je dug od 2,8 miliona eura umanjen za 300.000 eura, ili je sada dug 300.000. Umjesto da se naplati dug od firme koja upravlja sa hotelom koji je na jednoj od najboljih lokacija u Crnoj Gori, pa da se naknadno sve riješi, krenulo se u obrnutom smjeru, pa postoji opravdana sumnja da će opština Budva ostati bez novca, a Tužilaštvo će teško doći do Lazurenka jer je ruski državljanin nedostupan nadležnim organima.

“SDT je ispitivalo ulogu u tom poslu najmanje tri službenika Opštine Budva za koje se sumnjalo da su prikrili milionski dug za komunalije hotela „Avala“ i privatne kompanije iza koje stoji ruski biznismen Igor Lazurenko. Ipak, nakon vještačenja su priznate povoljnosti koje mu je dala SO Budva prilikom plaćanja komunalija, a koje su bile u zakonskim okvirima. Međutim, i tu postoji sumnja da je došlo do malverzacija jer je Lazurenko, navodno, te pogodnosti koristio retroaktivno, odnosno u momentu kada te povoljnosti nisu bile na snazi. SDT će ispitati po čijem su nalogu opštinski službenici, i pored pomenutih pogodnosti, umanjili komunalije za još 300.000 eura”, navodi list Dan.

Presedani 

Podsjetimo, prije godinu i po kako su pisali mediji, specijalni policijski tim SDT-a zatražio je od predsjednika opštine Budva Dragana Krapovića da im dostavi imena opštinskih službenika koji su od 2010. do 2015. obračunavali komunalije hotelu Avala. Tada je objavljeno da tužitelji sumnjaju da je Lazurenkova kompanija imala podršku nekog u opštini Budva ko je, svjesno žmurio na višegodišnja neplaćanja komunalija za hotel Avala. Dug za komunalije hotela Avala kulminirao je 2014. godine kada je premašio pet miliona eura.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: Da li je počeo da sluša portal Aktuelno?

Obećanja da će uplatiti dug nijesu ispunjena, zbog čega opština Budva u decembru 2014. godine blokira račun kompanije “Beppler & Jacobson Montenegro” i naplaćuje prinudnim putem 1.800.000 eura.

Nakon toga, u januaru 2015. godine račun firme je ekspresno deblokiran, pod uslovom da dug od četiri miliona eura plate u četiri rate. Takođe, opština je zaprijetila da će im ukoliko ne plate dug ponovo blokirati račun 1. maja 2015. I pored upozorenja, Lazurenkova firma nije uplatila ni cent u opštinsku kasu. a druge strane, umjesto da blokiraju račun, čelnici opštine donose odluku da, vjerovali ili ne, smanje preduzeću “Beppler & Jacobson Montenegro” dug za komunalije na 2.600.000 eura. Po kojem osnovu i danas je nepoznanica.

Zatim od 2.600.000 eura odbijaju im prethodno prinudno skinutih 1.800.000 eura i dolaze do cifre da Lazurenko duguje Budvi svega 800.000 eura. Zatražili su da 800.000 uplati u četiri rate, od čega je Lazurenkova kompanija uplatila svega 200.000, a ostatak je prebijen na račun, navodnih, reprezentacija i troškova koje je pomenuta kompanija imala za izgradnju trafostanice.

Svako novo rješenje na štetu opštine

Opština Budva je donijela četiri rješenja, od kojih je svako sljedeće bilo na štetu opštinskog budžeta. Prvo je donijeta odluka o naplati duga od 4.800.000. Drugim rješenjem dug je iznosio 4.050.000 eura, a trećim 2.600.000 eura i od njega je odbijeno 1.800.000 eura, koji su prinudno naplaćeni. Četvrto rješenje bilo je o kompezanciji kojom je, navodno, prebijen sav dug za komunalije.

Zanimljivo, prostom matematikom dolazimo do činjenice da je od prvog rješenja od 4.800.000 eura opština Budva naplatila svega dva miliona eura (1.800.000 eura prinudna naplata i 200.000 koje je “Beppler & Jacobson Montenegro” uplatio).

Šta se desilo sa 2.800.000 eura za sada je nepoznanica i to je, između ostalog, predmet istrage tužilaštva. Takođe, tužilaštvo provjerava ko je godinama dozvoljavao firmi Lazurenka da ne plaća komunalije.

Pranje novca

Pored ovog, SDT ponovo je pokrenulo izviđaj o sumnajma da je prilikom kupovine hotela Avala i Bjanka oprano blizu 70 miliona eura, kroz razne forme ugovora koje su uglavnom na posredan način, preko Paname i Djevičanskih ostrva, dolazile iz rurske naftne kompanije TNK-BP.

Specijalno tužilaštvo ovaj predmet otvorilo još 2016. godine, kada je privrimeno bila i blokirana imovina kompanije ”Beppler & Jacobson”, koja gazduje hotelima Avala i Bjanka. Međutim, zbog unutrašnje organizacije tužilaca u SDT došlo je do zastoja u procesu istraživanja ovog slučaja. Naime, tužilac Saša Čađenović stigao je gotovo do finiša istrage, a onda je zbog prezauzetosti u drugom predmetu, ovaj slučaj morao da prepusti koleginici Stojanki Radović, koja je tokom 2018. godine ispočetka pokrenula slučaj.

Tada su mediji navodili da je tužiteljka Radović je započela saslušanja svjedoka, a Tužilaštvo posjeduje kompletnu dokaznu građu – ugovore, kopije elektronske pošte, serfikati i druga dokumentacija, koja ukazuje na funkcionisanje cjelokupne šeme pranja desetina miliona eura, koje su završile u Crnoj Gori.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve