Lažna je vijest da je Medicinski Univerzitet u Beču utvrdio da ibuprofen pojačava simptome koronavirusa i da zato navodno preporučuju uzimanje paracetamola, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

“Fake news (lažna vijest). Što je najgore od svega – ovo je samo jedna u nizu lažnih vijesti”, napisali su iz Instituta, odgovarajući jednom korsiniku Twittera.

Oni su uputili građane na zvanično saopštenje Medicinskog Univerziteta u Beču, koji je demnatovao te navode i istakao da je u pitanju lažna vijest koja nema veze sa univerzitetom.

U mnogim evropskim zemljama, uključujući i Crnu Goru, pojavila se glasovna poruka u kojoj se tvrdi da je univerzitet u Beču proučavao zašto su naročito teški simptomi koronavirusa kod pacijenata u Italiji.

Navodno je utvrđeno da su svi prethodno uzimali ibuprofen.

Takođe je i francuski ministar zdravlja Olivije Veran juče upozorio da se ibuprofen ne daje pacijentima oboljelim od koronavirusa.

On je tvrdio da upotreba otežava stanje u slučaju infekcije virusom, a da u slučaju povišene temperature treba uzimati paracetamol.

Na konferenciji za medije hrvatskog Nacionalnog štaba civilne zaštite novinari su pitali o korišćenju ibuprofena u slučaju oboljenja koronavirusom.

Kako je prenio Jutarnji, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da to nije u potpunosti zdravstveno utemeljeno, ali da je to stvar struke.  Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” Alemka Markotić je istakla da za to nema podataka u dostupnoj literaturi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve