Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Lazarević: Ponosni na saradnju VCG i OS Austrije

Lazarević, kako je saopšteno iz MO, zahvalio se gostu na podršci koju njegova jedinica pruža Vojsci Crne Gore, kako bi zajedno unaprijedili kapacitete u oblasti planinskog ratovanja

Posebno sam ponosan na saradnju VCG i Oružanih snaga Austrije kroz godišnju vježbu „Zajednički izazov“ (Common Challenge), koja se trenutno odvija teritoriji Kolašina, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević u toku danas održanog susreta  sa komandantom 6.Planinske brigade Oružanih snaga Austrije Gerhardom Pfeiferom.

Lazarević, kako je saopšteno iz MO, zahvalio se gostu na podršci koju njegova jedinica pruža Vojsci Crne Gore, kako bi zajedno unaprijedili kapacitete u oblasti planinskog ratovanja

“Posebno sam ponosan na saradnju VCG i Oružanih snaga Austrije kroz godišnju vježbu „Zajednički izazov“ (Common Challenge), koja se trenutno odvija teritoriji Kolašina”, kazao je tom prilikom Lazarević.

On je podsjetio da na ovogodišnjem „Zajednički izazovu“ učestvuje preko 250 pripadnika, ne samo VCG i Oružanih snaga Austrije, već, kako je istakao, “i njihove kolege iz SAD, Sjeverne Makedonije i Italije, što je čini najvećom međunarodnom vježbom u zimskim uslovima u Crnoj Gori”.

Pfeifer je kazao da je njegova jedinica u Vojsci Crne Gore uvijek imala pouzdanog partnera, te da razmjena iskustava “snaži odbrambene kapacitete dvije države”.

“Sagovornici su naglasili sadržajnu saradnju i u oblasti pretrage i spašavanja, pri čemu su instruktori OS Austrije imali značajnu ulogu u razvoju sposobnosti Vazduhoplovstva i spasilaca VCG za rad sa vitlom, kao i kvalitetnu bilateralnu saradnju dvije države u pogledu obuka u oblasti rukovanja i skladištenja municije”, konstatovano je u toku susreta.

General je podsjetio i da VCG školuje svoje kadete, između ostalih, i na Terezijanskoj vojnoj akademiji, te da “vjeruje da će oni kao oficiri dodatno doprinositi odbrambenoj saradnji Crne Gore i Austrije”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve