Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je u južnom regionu (primorska oblast – stanice se nalaze u Baru i Kotoru), kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta.  U centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica su varirale tokom dana, saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

foto: Pobjeda

Najveće, maksimalne koncentracije izmjerene tokom jučerašnjeg dana su:

u 19 časova u Pljevljima 72,7µg/m3
u 23 časa u Podgorici 64,2 µg/m3
u 22 časa u Bijelom Polju 58,8 µg/m3 i
u 17 časova u Nikšiću 29,6 µg/m3.

Minimalne, najmanje izmjerene koncentracije tokom jučerašnjeg dana su:

u 06 časova u Pljevljima 9,1 µg/m3
u 12 časova u Podgorici 11,1 µg/m3
u 03 časa u Bijelom Polju 14,8 µg/m3 i
u 08 časova u Nikšiću 11,4 µg/m3.

Prema poslednjim podacima sa mjernih stanica, od 17 časova, koncentracija PM10 čestica iznosi:

U Pljevljima 88,2µg/m3
U Podgorici 41,3 µg/m3
U Bijelom Polju 90,3 µg/m3 i
U Nikšiću 56,6 µg/m3.

Institut za javno zdravlje, tokom visokog zagađenja vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3):
preporučuje svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

“Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pr kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanje) na otvorenom”, napominju oni.

Tokom visokog zagađenja vazduha (satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3) preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje i vježbanje) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Na osnovu prognostičkog materijala vrijeme i naredna tri dana stabilno, pretežno ili djelimično sunčano. Tokom prijepodneva, na sjeveru, po kotlinama niska oblačnost ili magla koja se ponegdje može zadrzati i tokom većeg dijela dana.

U četvrtak mjestimično će duvati umjeren do pojačan vjetar, sjevernih smjerova što će pozitivno uticati na kvalitet vazduha.

Komentari

avatar