Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Kulturno istorijsko nasljeđe Duklje prilagođeno najmlađoj populaciji

Promovisana knjiga ''Rimski grad Dokleja''

Promocija knjige za djecu “Rimski grad Dokleja”, u okviru Dana nauke i inovacija 2022, održana je prošle nedelje u Galeriji “Risto Stijović” u Podgorici.

“Izuzetno mi je drago što su nas kolege iz Istorijskog instituta Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR) počastvovali da u okviru naše manifestacije “Dani nauke I inovacija” predstavimo sjajnu knjigu “Rimski grad Dokleja” namijenjenu najmlađoj populaciji” kazala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović ističući da je knjiga predstavlja dio jednog izuzetno važnog projekta, za sada jedinog naučnoistraživačkog nacionalnog projekta iz oblasti humanističkih nauka, koji je podržalo Ministarsvo nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarka je takođe istakla i značaj nastavka saradnje potpisivanjem novog ugovora sa CNR-om, te naglasila važnost saradnje sa italijanskim institucijama i partnerima, posebno u primjeni novih tehnologija za izučavanje i prezentaciju kulturne baštine Crne Gore, ali i u dijelu njihovog iskustva, saznanja, stvaranjem prilika za buduću saradnju i dr.

Ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, Nj. E. Andreina Marsella je kazala da je ideja ovog projekta nastala u okviru jednog većeg pod nazivom “Budućnost prošlosti-istraživanje i valorizacija antičke Duklje”, a koji je finansiralo Ministarstvo vanjskih poslova Italije, te da smatra da je značaj ovog projekta upravo to da se djeca na neposredan način upoznaju sa izuzetno važnim kulturno-istorijskim nasljeđem Crne Gore, kakvo je zasigurno Duklja.

Na promociji su govorile i v. d. direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Aleksandra Hajduković, dr Lucia Alberti iz ISPC-CNR iz Rima i dr Tatjana Koprivica iz Istorijskog instituta UCG. Autorski tim publikacije “Rimski grad Dokleja”, izdanja u ediciji Eppur, patrimonium, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, sastavljen je od istoričara, arheologa, istoričara umjetnosti, fizičara i arhitekata.

Tokom trajanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2022” za učenike i učenice osnovnih škola organizovane su posjete lokalitetu Dokleju, gdje su članovi radnog tima iz Istituto di scienze del patrimonio culturale – CNR iz Rima i Istorijskog instituta iz Podgorice održali osnovcima predavanje o istraživanjima i istoriji antičkog grada pomoću savremenih tehnologija za izučavanje kulturne baštine. Oni su imali priliku da se upoznaju sa najznačajnijim građevinama antičke Duklje, kao što su bedemi, forumi, terme, hramovi ali i kasnoantičkim crkvama (bazilici A, bazilici B i krstoobraznoj crkvi).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve