JP Kulturni centar Bar i Društvo maslinara Bar sklopili su Dogovor o kontinuiranom održavanju Stare masline na Mirovici, koja je simbol grada Bara. Ovaj spomenik prirode je zakonom zaštićen 1963. godine, procijenjena starost mu je 2.245 godina, a Opština Bar je kompleks Stare masline ranije dala na upravljanje Kulturnom centru.

foto Ilustracija

Prvi potez u saradnji Kulturnog centra i Društva maslinara Bar, najveće i najaktivnije maslinarske organizacije u Crnoj Gori, bio je rezidba Stare masline, koja je bila neophodna za održavanje njene vitalnosti.

Rezidba Stare masline je izvršena sa posebnom pažnjom i poštovanjem drveta koje za sve Barane ima izuzetnu vrijednost, a čast da je obave pripala je članovima Društva sekretaru Dinu Mujiću, Ibrahimu Durakoviću, Osmanu Peraziću i Zaimu Ivačkoviću koji su vodili računa o svakoj grančici, kako o njenom biološkom značaju, tako i o estetici, te ukupnom izgledu krošnje.

Ovi članovi Društva su u Baru i šire prepoznati kao izuzetni stručnjaci, a za poslove rezidbe su posebno obučeni i posjeduju sertifikate o završenim obukama koje su realizovali stručnjaci iz regiona, uključujući i položeni ispit za korišćenje hemijskih sredstava za zaštitu bilja. Svaka „rana“ od izrezane grane je premazana kalemarskim voskom, kako bi se stablo maksimalno zaštitilo, a nakon rezidbe, zaprašivanjem masline izvršeni su prihrana preko lista i zaštita hemijskim preparatima.

Od većih odrezanih grana, nakon sušenja biće izrađeni posebni suveniri koji će biti pokloni u izuzetnim prilikama, jer drvo masline koja je starija od dvije hiljade godina ima neprocjenjivu vrijednost.

Rezidbu Stare masline i sve druge aktivnosti u primjeni agrotehničkih mjera organizovao je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković, ujedno i menadžer Opštine Bar, koji je istakao da su barskim maslinarima rezidba i briga o Staroj maslini posebna čast,i iz poštovanja prema ovom drvetu rezidba je izvršena volonterski.

S obzirom da su na snazi mjere zaštite od koronavirusa, maslinari su se tokom rezidbe pridržavali svih mjera, a posebno su držali međusobnu socijalnu distancu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve