Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Kroz Infektivnu kliniku prošlo 200 pacijenata, trenutno gotovo svi kreveti popunjeni

Na Infektivnoj klinici ima mjesta za 20 pacijenata i gotovo da su svi kreveti zauzeti. Ukoliko dođe do popunjavanja kapaciteta - plan, kaže Nikolić postoji. Takvi pacjenti šalju se na odjeljenja koja su prema akcionom planu predviđena u Kliičkom centru. Terapija kojoj pacijenti podliježu na Infektivoj klinici je individualna, kao i oporavak

Od početka pandemije korona virusa, kroz Infektivnu kliniku prošlo je 200 pacijenata. Njihova klinička slika je srednje teška, a terapija individualna – svaki organizam priča je za sebe, pa tako pojedinim pacijentima treba nekoliko dana da se oporave, dok su neki vezani za postelju i dvije do tri sedmice, kaže za Prvu infektološkinja Marija Nikolić. Zaštitna oprema, dežurstva, puno neizvjesnosti i stresa, osjećaj zadovoljstva kada pacijenti ozdrave – sve to je sastavni dio jednog radnog dana na Infektivnoj klinici.

EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

“Osjećaj nedostatka vazduha, kratkoće daha, malaksalosti, ti pacijenti se upućuju kod nas na pregled i na osnovu laboratorijskih analiza, pregleda i radioloških pretraga se određuje da li su za hospitalno liječenje, kod nas su pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom ali ako ta slika progredira, ako je neophodna intenzivna njega, oni se upućuju na internu kliniku i intenzivno liječenje i praćenje”, kaže infektološkinja Marija Nikolić.

Na Infektivnoj klinici ima mjesta za 20 pacijenata i gotovo da su svi kreveti zauzeti. Ukoliko dođe do popunjavanja kapaciteta – plan, kaže Nikolić postoji. Takvi pacjenti šalju se na odjeljenja koja su prema akcionom planu predviđena u Kliičkom centru. Terapija kojoj pacijenti podliježu na Infektivoj klinici je individualna, kao i oporavak.

“Određuje se u skladu sa stanjem i potrebama svakog pacijenta, imamo antivirusnu terpiju, ako postoje znaci bakterijske superinfekcije, kiseoničnu terapiju osim toga imamo pacijente koji su stariji sa brojnim hroničnim bolestima – tako da je terapija prilagođena svakom pacijentu i njegovom stanju”, dodaje ona.

Dežurstva od 24 sata, neizvjesnost, strah, stres i na kraju zadovoljstvo kada neko od pacijenata ozdravi – to je sve sastavni dio rada na infektivnoj klinici.

“Dan na infektivnoj klinici i naše obaveze prilagođavamo aktuelnoj situaciji, kako mi to kažemo, prenosimo dežurstva sa kolegama iz prethodne smjene, informišemo se o broju pacijenata, njihovom stanju, broju najavljenih pacijenata od strane kovid ljekara kojima će biti potrebni pregledi, na osnovu tih podataka, organizujemo dežurstvo raspoređujemo obaveze”m priča Nikolić.

Nauka još ne može sa sigurnošću da tvrdi kakve posljedice izaziva Covid 19. Dugotrajna slabost, malaksalost, promjena na plućima kod onih koji su imali jaku upalu – sastavni su dio oporavka, kaže infektološkinja. 14 ljekara na Infektivnoj klinici sada se, kako kažu bore – da ne razmišljaju o umoru, već da spremno dočekaju novi udar infekcija, koji očekuju na jesen kada će se sresti Covid 19 i sezonski grip.

IzvorPrva TV

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve