Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Krivokapić: Vjerski turizam već dobio svoje osnovne obrise

Vjerski turizam je, možemo reći, već dobio svoje osnovne obrise, ali, s obzirom na ono što Danilovgrad posjeduje, potrebno je uložiti dodatne napore, bolje publikovati, mapirati i istaći sve značajne duhovne, kulturne, arheološke i istorijske lokalitete i gostima ponuditi dodatne, prikladne propratne sadržaje, kazao je premijer Zdravko Krivokapić

Vjerski turizam je, možemo reći, već dobio svoje osnovne obrise, ali, s obzirom na ono što Danilovgrad posjeduje, potrebno je uložiti dodatne napore, bolje publikovati, mapirati i istaći sve značajne duhovne, kulturne, arheološke i istorijske lokalitete i gostima ponuditi dodatne, prikladne propratne sadržaje, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je danas boravio u radnoj posjeti Opštini Danilovgard, zajedno sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, gdje su ih dočekali predsjednica Opštine Zorica Kovačević, predsjednik Skupštine opštine Zoran Bošković i potpredsjednica Opštine Nataša Milonjić Drašković.

Premijer Krivokapić, pozdravljajući predstavnike lokalne samouprave u ime Vlade čiji je isključivi cilj da radi u interesu svih građana Crne Gore, istakao je da danilovgradska opština, iako srednje veličine, svojim položajem, hidro – solarnim i poljoprivrednim potencijalom, te duhovnim i kulturnim nasljeđem, predstavlja bogatstvo koje u budućem periodu, u duhu ekopolitike, mora na najfunkcionalniji način iskoristiti sve svoje prednosti i biti zaista najbolji primjer cijeloj crnogorskoj privredi.

“Aktuelna Vlada, za svog mandata, zaista želi da podstakne ekološki održiva privredna rješenja i projekte koji se baziraju na prirodnom okruženju, socijalnoj pravdi i inkluzivnosti, na vrijednostima koje su uveliko zaživjele u društvu u kom želimo istinski da participiramo. Opština Danilovgrad posjeduje sve potrebne preduslove za proizvodnju i eko – kvalitetne hrane i energije iz obnovljivih izvora, ali da bi se to desilo, težište naše priče u ovom trenutku mora biti na zaustavljanju devastacije i zagađenju naših resursa“, rekao je Krivokapić.

Premijer je kazao da ga raduje veliko pregalaštvo koje zatiče na poslovima putne infrastrukture u okviru danilovgradske opštine, što će zasigurno ohrabrujuće djelovati na buduće investitore, kao i da shvata izazove sa kojima se lokalna vlast susreće u pogledu eksproprijacije i katastarskih problema.

“Vjerski turizam je, možemo reći, već dobio svoje osnovne obrise, ali, s obzirom na ono što ova opština posjeduje, potrebno je uložiti dodatne napore, bolje publikovati, mapirati i istaći sve značajne duhovne, kulturne, arheološke i istorijske lokalitete i gostima ponuditi dodatne, prikladne propratne sadržaje. Imajući u vidu živopisni tok rijeke Zete i planinsko njeno okruženje, ogroman je i neiskorišćen potencijal cijelog bjelopavlićkog kraja kada je u pitanju eko, seoski i vjerski turizam”, kazao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić, posebno se osvrnuo na projekat “Izgradnja infrastrukture u opštini Danilovgrad”, za koji je još 8.decembra 2010. godine potpisan Ugovor o kreditu između države Crne Gore i EBRD u iznosu od 5.350.000 eura.

U okviru ovog Projekta realizovana su dva segmenta, dok su preostala dva još na čekanju i u toku je revizija projektne dokumentacije, a rok raspoloživosti sredstava EBRD kredita iz kojih se finansira ovaj projekat je istekao 31.01.2021. godine. Riječ je o Rehabilitaciji postojeće i izgradnja nove kanalizacione mreže i izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

S obzirom da je određeni broj građana izrazio neslaganje sa izborom lokacije na kojoj je planirana izgradnja PPOV, premijer je obećao dodatnu angažovanost Vlade  i resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kako bi se novonastala situacije razriješila u korist svih građana Danilovgrada.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević, iskazavši dobrodošlicu premijeru Vlade i njegovim saradnicima, upoznala ih je sa postignućima lokalne uprave koja se ogledaju u unaprijeđenom poslovnom ambijentu, formiranju biznis zona i ukidanju taksi, kako bi afirmisali rad malih i srednjih preduzeća.

“Danilovgrad je opština koja ima ogromnu perspektivu razvoja, koja je donijela sve urbanističke planove, koja je unaprijedila poslovni ambijent, jedna je opština koja je dobila međunarodnu nagradu i iz godine u godinu bilježi sve veći broj novih investitora. Putna povezanost na kojoj se radi ohrabruje i nove investitore. Napravili smo olakšice za plaćanje komunalija, ukinuli takse po preporukama Vlade i mnoge kompanije žele da zasnuju biznis u našoj opštini. Stopa nezaposlenosti u opštini, uvijek je bila ispod državnog prosjeka”, istakla je Kovačević.

Predsjednica je istakla da je strateška privredna grana opštine  poljoprivreda, ali i eksploatacija kamena i vjerski turizam, te da sve više investitora danilovgradsku opštinu doživljava kao prostor koji je zahvalan za izgradnju elitnih naselja. Kao reprezentativan, predsjednica je izdvojila primjer turskog investitora.

“Iako je rijeka Zeta Park prirode, imamo problem oko ekološkog zagađenja koje je pruzrokovano kako neriješenom kanalizacionom infrastrukturom, tako i radom pojedinih privrednih subjekata koji moraju u što skorijem vremenskom periodu prilagoditi svoja postrojenja ekološkim standardima, a što je potrebno propratiti agilnošću nadležnih inspekcijskih organa koji nijesu u nadležnosti opštine. Inspekcijske službe se moraju angažovanije uključiti u zaštitu rijeke Zete”, rekla je Kovačević.

Kovačevićeva  je premijera Krivokapića upoznala sa problemima sa kojima su se suočili korisnici sredstava iz agrobudžeta, kako u pogledu održavanja seoskih puteva, tako i ulaganja u seoske vodovode, da još uvijek nemaju potpunu informaciju o visini novčane podrške na koju mogu računati od Ministarstva poljoprivrede, te da je Ministarstvo finansija pokazalo izuzetnu kooperativnost kada je Opština Danilovgrad u pitanju.

Predsjednica danilovgradske Opštine pozvala je premijera Krivokapića i resorno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da se dodatno angažuju u rješavanje problema početka izgradnje PPVO, kako bi se što prije došlo do zacrtanih ciljeva koji su u lokalnom i državnom interesu.

Premijer je u okviru posjete Danilovgradu obišao i lokaciju na kojoj je izgradnja Hrama Svete Petke davno planirana i inicirana od strane velikog broja građana ove opštine.

Najnovije

Sabrana djela Zdravinja boce

Sabrana djela Zdravinja boce

Abazović: Ideja Otvorenog Balkana od starta prilično loše komunicirana, regionu treba povjerenje

Ideja Otvorenog Balkana je od starta prilično loše komunicirana. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo, ocijenio je...

Mitrić: Ustav je jasan, izbori su provjera volje građana, a ne njihova prevara

Izjave pojednih poslanika aktuelne parlamentarne većine da će oni koji budu eventualno glasali za prijedlog opozicije o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore promijeniti izbornu...

Mihailo: Popovi SPC krštene Crnogorke i Crnogorce upisivali kao Srbe ili Srpkinje

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi svakodnevno se javljaju Crnogorke i Crnogorci kršteni u Srpskoj crkvi, kojima su sveštenici koji su ih krstili, u rubriku nacionalnost, upisivali...

Leks specijalce plaćaju građani koji zarađuju duplo manje od njih

Vlada je, pohvališe se, usvojila prijedlog zakona da iz budžeta isplati 12 miliona eura za, kako su proračunali, 650 penzionisanih metalaca i rudara. Pravo...

Najčitanije

Povezano

OBEĆAO PA SLAGAO Nema sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost: Sekulović i Brđanin jači od Krivokapića!

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić obećao je 11. novembra da će sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost biti održana 22. novembra, na kojoj bi se razmatrao...

Pandemija ubrzala primjenu digitalnog poslovanja u svakoj sferi

Najvažnije pozitvno što se desilo u vremenu pandemije je prelazak na primjenu digitalnog u svakoj sferi i na svakom koraku, rekao je premijer Zdravko...

Kabinet Krivokapića: Kroz zimu provijava pjesma – Vratiće se, kažu ljudi, ove godine

Kabinet predsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića, saopštio je da u susret 4. decembru, kroz zimu 2021. godine provijava pjesma Momčila Bajagića Bajage iz TV serije...

DA LI JE BIO ”POD GASOM” KAD JE OVO IZJAVIO Krivokapić: Istorija će pokazati da bolje Vlade nijesmo imali!?

Sve u vezi s Temeljnim ugovorom, koji bi Vlada Crne Gore trebalo da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dramatizovano je bez ikakve potrebe, kako...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve