Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Krivokapić u Londonu: Rezultati doprinose percepciji Crne Gore kao sigurne investicione destinacije

U kontekstu energetike, istakao je potencijale Crne Gore u oblasti obnovljivih izvora energije, gdje se izdvajaju potencijali Luke Bar, naročito kada je u pitanju tečni gas

Premijer u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić učestvuje danas na Investicionom samitu predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se održava u Londonu. Današnji samit otvorila je predsjednica EBRD-a Odil Reno-Baso, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Krivokapić je kazao da je Crna Gora prošle godine ostvarila najveći ekonomski rast u Evropi.

„Kao rezultat dobrog – domaćinskog upravljanja, Crna Gora je u prethodnoj godini uspjela da konsoliduje javne finansije i u posljednjim mjesecima generiše suficit, uz transparentan programski budžet koji građanima omogućava uvid u svakom trenutku. Istovremeno, hedžing aranžmanom sa četiri banke, Crna Gora je devizni rizik od kredita za autoput svela na izvjesniju sigurnost. Politika nulte tolerancije na korupciju, koju sprovodi Vlada, doprinijela je da Crna Gora prema najnovijem indeksu demokratije za 2021. godinu više nije svrstana u kategoriju hibridnih režima“, kazao Krivokapić.

Rezultati ostvareni u evropskoj integraciji kao i u borbi protiv organizovanog kriminala, čemu su potvrda ne samo akcija zaplijene kokaina, sprovedena u saradnji sa međunarodnim partnerima, već posebno ona koju su crnogorske institucije realizovale u januaru ove godine, po ocjeni Krivokapića, doprinose percepciji Crne Gore kao sigurne investicione destinacije.

Krivokapić se osvrnuo i na program „Evropa sad“, koji pored obezbjeđivanja najmanjeg opterećenja za poslodavce kada su pitanju doprinosi, skraćivanjem administrativnih procedura utiče na poboljšanje poslovnog okruženja.

U kontekstu saobraćajnog povezivanja, Krivokapić je potnecirao značaj koji za regionalno povezivanje ima nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare. Bitni saobraćajni prioriteti su i Jadransko-jonski autoput, kao značajna spona koja će povezati članice NATO-a, od Italije do Turske, kao i rekonstrukcija puta Podgorica – Sarajevo preko Šćepan Polja.

U kontekstu energetike, istakao je potencijale Crne Gore u oblasti obnovljivih izvora energije, gdje se izdvajaju potencijali Luke Bar, naročito kada je u pitanju tečni gas.

„Privodimo kraju Zakon o održivoj energetici koji će biti dobar temelj za buduće aktivnosti na tom polju”, kazao je Krivokapić, dodajući velike i raznovrsne potencijale Crne Gore kada je riječ o turizmu.

U pogledu digitalizacije premijer je kazao da je jedan od ključnih stubova Vlade digitalna transformacija. Kako je zaključio, namjera je da se kroz novoformirani Fond za inovacije, spriječi iseljavanje mladih ljudi iz Crne Gore.

Pozdravljajući premijere zemalja Zapadnog Balkana Odil Reno-Baso istakla je značaj regionalne saradnje i mjesta koje ovaj region ima u Evropi.

Posebno je ukazala na aktuelnost trenutka za promovisanje regionalne saradnje kako bi se očuvala regionalna stabilnost i osigurao ekonomski napredak regiona. U kontekstu aktuelne situacije u Ukrajini, osudila je rusku invaziju uz izraze saosjećanja sa onima koji su izgubili svoje najbliže.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji podvukao je potrebu daljeg jačanja evropske perspektive Zapadnog Balkana, čija bezbjednost i sigurnost nikada nije bila toliko značajna kao danas, istakavši da su sve zemlje koje pregovaraju o pristupanju EU zabilježile napredak. Ukazao je i na osnovne projekte koje EU u partnerstvu sa EBRD sprovodi u zemljama regiona.

“Učesnici samita predstavili su investicione potencijale svojih zemalja, uz osvrt na osnovne makroekonomske pokazatelje i ključne projekte u oblasti saobraćajnog povezivanja, energetike (zelene agende i obnovljivih izvora), turizma, digitalizacije, kako od individualnog tako i od regionalnog značaja”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
28.02.2022-15:08 15:08

Genijalni Nikolaidis kaze:
”Eksperti” su sistematski uništavali supstancu ekonomije i društva, a populisti politički sistem i institucije.
Crnogorska demokratija danas je na najvećem iskušenju u svojoj kratkoj i siromašnoj istoriji”