Biciklo.me organizovaće sjutra još jednu grupnu biciklističku vožnju u Podgorici, poznatiju kao kritična masa, a ta, 58. po redu, vožnja ulicama glavnog grada biće posvećena Svjetskom danu bez automobila, kojim se tradicionalno završava kampanja Evropska nedjelja mobilnosti.

Kritična masa u Podgorici

“Vožnja će kao i sve do sada započeti sa Trga nezavisnosti, u 12 časova. Biciklistička kolona kretaće se ulicama Slobode, Bratstva i jedinstva, 4. jula, Kralja Nikole, a zatim i bulevarom Crnogorskih serdara, preko Junion bridža, ulicom Ivana Milutinovića, mostom Blaža Jovanovića, a potom i kroz najuži centar grada nazad do Trga”, naveli su u tom navladinom udruženju.

Dan bez automobila obilježava se u brojnim gradovima širom planete, a njime se skreće pažnja na prekomjernu upotrebu ličnih automobila u gradovima i promovišu održivi vidovi transporta poput pješačenja, biciklizma i javnog prevoza.

“U mnogim gradovima na taj dan se brojne ulice zatvaraju za saobraćaj kako bi se smanjilo zagađenje vazduha uzrokovano izduvnim gasovima iz motornih vozila, a ulice se umjesto automobilima ustupaju ljudima”, dodaju u udruženju Biciklo.me.

Ovu kritičnu masu podržala je fondacija Hajnrih Bel (Heinrich Böll).

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments