Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Kraljevina Norveška donirala deset respiratora Crnoj Gori

Kraljevina Norveška donirala je Crnoj Gori deset respiratora za jačanje spremnosti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19. Ova medicinska oprema vrijedna 188.000 eura poslužiće i za osnaživanje zdravstvenog sistema, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti Milutin Simović se zahvalio Kraljevini Norveškoj i njenoj Ambasadi na vrijednoj donaciji, koja će dodatno učvrstiti spremnost zdravstvenog sistema Crne Gore da se dalje sa uspjehom bori protiv epidemije korona virusa i odgovori izazovima koji će biti pred nama u slučaju narednih talasa epidemije.

Kraljevina Norveška🇳🇴 donirala je Crnoj Gori 🇲🇪deset respiratora za jačanje spremnosti u borbi protiv pandemije virusa #COVID19. Ova medicinska oprema poslužiće za osnaživanje zdravstvenog sistema. PPV Simović se zahvalio @UNOPS na saradnji i koordinaciji u realizaciji donacije. pic.twitter.com/M8D1lKTTun

— Vlada Crne Gore (@VladaCG) June 2, 2020 “>

“Kraljevina Norveška je istinski prijatelj i saveznik Crne Gore. Ovo se posebno pokazuje kroz projekte razvojne saradnje u oblastima koje su definisane kao prioritetne za Crnu Goru, a koji se realizuju u saradnji sa Kraljevinom Norveškom”, kazao je Simović.

Simović je zahvalio Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS na saradnji i koordinaciji u realizaciji donacije.

Donirani uređaji predviđeni su za respiratornu podršku pacijentima koji boluju od akutnog respiratornog distresa, spazma ili opstrukcije. Zahvaljujući tome, osim za borbu protiv pandemije novog korona virusa, respiratori predstavljaju i podršku u redovnom funkcionisanju bolničkih ustanova Crne Gore.

“Ovo je dobar dan za Norvešku i Crnu Goru u zajedničkoj borbi protiv virusa COVID-19, koji se brzo proširio u gotovo svim djelovima svijeta, što je preopteretilo i najotpornije zdravstvene sisteme. Zato treba da se fokusiramo na viskokvalitetne bolničke uslove, posebno u jedinicama za intenzivnu njegu. Veoma mi je drago što smo kroz povećanje kapaciteta ovih jedinica mogli da pomognemo Crnoj Gori u borbi protiv pandemije, i njenim naporima da sačuva živote. Zato je naš prioritet bila nabavka kliničkih respiratora za podršku pacijentima u kritičnom stanju. Norveška ima viskorazvijene kapacitete da brzo odgovori na krize i katastrofe kroz alociranje sredstava za medicinske potrebe. Ponosan sam i sretan što smo uspjeli da pružimo značajna sredstva Crnoj Gori u riješavanju efekata ove krize, kao čin solidarnosti”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS sprovela je proces javne nabavke i isporučila medicinsku opremu, u skladu sa Nacionalnim Planom za spremnost i odgovor Crne Gore na COVID-19, a koji su razvili Vlada Crne Gore i tim UN agencija u Crnoj Gori predvođen Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

“Kao dio međunarodnog odgovora na zdravstvenu krizu uzrokovanu pandemijom virusa COVID-19, UNOPS je svoju stručnost stavio na raspolaganje vladama i donatorima, kako bi obezbijedio da neophodna medicinska oprema stigne u zemlje. Veoma nam je drago da smo pružili podršku Kraljevini Norveškoj u nabavci medicinske opreme, kao i Vladi Crne Gore u odgovoru na pandemiju. Uz zajedničke napore sa drugim agencijama UN posvećenim ostvarivanju Agende 2030, UNOPS je, kao agencija čiji mandat obuhvata javne nabavke, isporučio respiratore zdravstvenim ustanovama za ljude kojima su potrebni”, rekla je Mikela Telatin, šefica UNOPSa za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve