Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Kračković: Tražićemo povećanje zarada za medijske radnike do 20 odsto

''Tražićemo povećanje zarada za novinare i medijske radnike za 15-20 odsto, kao i poboljšanje niza drugih radnih ali i profesionalnih prava, ukoliko budemo u mogućnosti da to uradimo. Smatramo da bi to bilo dobro za sve novinare i medijske radnike u Crnoj Gori'', istakao je Kračković

Sindikat medija Crne Gore je prošle godine, zajedno sa drugim sindikatom iz medijske djelatosti, pokrenuo pregovore o usvajanju novog Granskog kolektivnog ugovora, te očekuju da se ti pregovori tokom ove godine intenziviraju, kazao je za Gradsku RTV predsjednik ove organizacije Radomir Kračković.

“Tražićemo povećanje zarada za novinare i medijske radnike za 15-20 odsto, kao i poboljšanje niza drugih radnih ali i profesionalnih prava, ukoliko budemo u mogućnosti da to uradimo. Smatramo da bi to bilo dobro za sve novinare i medijske radnike u Crnoj Gori”, istakao je Kračković.

Problem je, objašnjava, što se svi zahtjevi moraju uskladiti sa menadžerima i vlasnicima medija.

“Znate da je u Crnoj Gori, što se tiče tog vlasništva, znatno disperzirano. Dakle, imamo Javni servis čiji je osnivač država i finansira se iz budžeta, imamo lokalne javne emitere čiji su osnivači opštine i kojima opštine daju najveći dio sredstava za funkcionisanje i na trećoj strani imamo privatne medije, koje drže privatni vlasnici ili suvlasnici. Dakle, potrebno je prvo pomiriti sve njihove interese, a onda sve njihove interese pomiriti sa našim, kako bi došlo do nekog dogovora”, pojašnjava Kračković.

Sindikat će, kako navodi, ipak istrajati u svojim zahtjevima.

“Imamo jasne i brojne argumente za to i nadamo se da će i sami poslodavci u medijima shvatiti da je to neminovnost, ukoliko ne želimo da dobijemo dalji pad profesionalnog standarda, gubljenja radnih mjesta i prelaske u druge profesije, u koje novinari i drugi medijski radnici često odlaze, jer je tamo mnogo lakše da rade, a rade za istu ili za veću zaradu”, naglasio je Kračković.

Sindikat medija Crne Gore se, sa ograničenim resursima, trudi da uradi sve za poboljšanje uslova u kojima danas novinari rade, kazao je Kračković. Mnogo bi pomoglo, dodaje, kada bi novinari bili solidarniji i kad bi više podržali njihov rad.

“Na način što bi još jače podržali naše aktivnosti, na način što bi se i oni koji trenutno nijesu u Sindikatu medija, njemu pridružili jer bi na taj način dobili veći broj i na taj način veću težinu i veći legitimitet. Sam Sindikat sada ima između 600 i 700 članova. Kada bi imali 1000, to je već značajna snaga koja može da utiče na promjene položaja”, pojasnio je.

Podaci Sindikata medija Crne Gore pokazuju da u Crnoj Gori postoji više od 200 medija, od čega je više od 100 portala što nije, kako je Kračković zaključio, doprinijelo većem kvalitetu medijskog sadržaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve