Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Kovačević: Rezultati koje smo postigli u Danilovgradu su mjerljivi i vidljivi

Kovačević je kazala da je ključni problem sa kojim se uprava suočila u toku 2021. godine bilo šestomjesečno neusvajanje nacionalnog Budžeta što je, kako je istakla, znatno usporilo sve planirane aktivnosti, a posebno investicioni ciklus i projekte

Sve što je postignuto u ovoj godini u Opštini Danilovgrad, a ti rezultati su vidljivi i mjerljivi, dobra je osnova da se u budućem radu još više razvija lokalna samouprava, obezbjede nova radna mjesta, a život građana bude kvalitetniji. To je poručila predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević na svečanoj sjednici Skupštine Opštine, koja je održana povodom 9. decembra Dana opštine i Dana oslobođenja Danilovgrada.

Kovačević je kazala da je ključni problem sa kojim se uprava suočila u toku 2021. godine bilo šestomjesečno neusvajanje nacionalnog Budžeta što je, kako je istakla, znatno usporilo sve planirane aktivnosti, a posebno investicioni ciklus i projekte.

„Pandemija koronavirusa znatno je usporila i privredna kretanja i uopšte život, i onemogućila nas da u punom kapacitetu radimo na ključnom prioritetu novim investicijama i zapošljavanju, mada rezultati koji su postignuti u 2021. godini nam govore da je u mjeri mogućeg urađeno dosta toga i da nijesmo nezadovoljni učinjenim“, istakla je Kovačević.

Kazala je da su, tokom ove godine, bez obzira na otežavajuće epidemiološke prilike, nastavljeni radovi na izgradnji Bulevara Podgorica-Danilovgrad u dužini 15 kilometara, čija vrijednost je 25.000.000 eura gdje se, kako je navela, očekuje da će Bulevar biti izgrađen prije ugovorenog roka u prvoj polovini 2022. godine.

„Intezivirani su radovi na rekonstrukciji Martinićkog puta u dužini 8,6 km u vrijednosti 4,0 miliona eura gdje je učešće opštine 1,0 milion eura, a odnosi se na eksprorpijaciju, završena je izgradnja 68 stanova za potrebe Vojske Crne Gore u šta je uloženo 5,5 miliona eura, a učešće Opštine iznosilo je 330.000 eura koje se odnose na oslobođenje komunalija za izgradnju stambene zgrade“, navela je Kovačević.

Kazala je da je asfaltirano preko 14 kilometara lokalnih saobraćajnica u šta je uloženo oko 600.000 eura, kao i da je nastavljeno sa nasipanjem i probijanjem seoskih puteva.

„Unaprijeđena je i elektro mreža kroz ulaganja od više 420.000 eura. Značajna su bila ulaganja u vodovodnu mrežu kroz unaprijeđenje vodosnabdijevanja gradskog jezgra kao i poboljšanje vodosnabdijevanja u šta je uloženo preko 170.000 eura. Unaprijedili smo poslovni ambijent i dobili međunarodnu nagradu GlobalLocal kao priznanje za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi“, rekla je Kovačević.

Rukovodstvo Opštine je, kako je kazala, poboljšalo podršku razvojnim granama privrede.

„Pored redovnih subvencija za proizvođače mlijeka, ratarsku proizvodnju i izdig stočara na katunima, povećali smo premije za mlijeko dodatno za tri centra po litru. Kroz međuopštinski projekat „Srce Sinjajevine“ obezbjedili smo vrijednu opremu za naše stočare. Nastavili smo sa podrškom projektima Ženskom preduzetništvu, NVO, a kroz EU fondove obezbjedili smo oko 190.000 eura podrške privredi za otvaranje novih radnih mjesta u narednoj godini“, kazala je Kovačević, ističući da se ponosi na rad Tima za projekte koji u Opštini predvodi Darko Mrvaljević, koordinator za IPA projekte za jugoistočnu Evropu.

Istakla je da je posle mnogo iščekivanja, Hotel Zeta dobio novo ruho u očuvanom tradicionalnom ambijentu.

„Kompanija Savana uglednog privrednika Veselina Mijača uložila je preko 2,5 miliona eura u rekonstrukciju hotela koji će imati 30 soba, terasu sa 200 mjesta i konferencijsku salu sa 100 mjesta kao i druge sadržaje. Pored standarada od četiri zvjezdice hotel će zapošljavati 25 radnika. Otvoreni su novi poslovni objekti koji su zaposlili naše sugrađane, „HifaOil“ benzinska pumpa vrijednosti 1,0 milion eura sa deset zaposlenih“, rekla je Kovačević.

Pomenula je i izgradnju distributivnog centra za proizvodnju mesnih prerađevina Aroma-Domaća trgovina u šta je uloženo 500.000 sa 15 zaposlenih, Logistički centar Tehno Color vrijednosti 1.385.00 eura, kao i da je u toku izgradnja poslovnog objekta u Bandićima u što je dosad uloženo 990.000 eura.

„U preduzeće Lamex – Spuž, koje se bavi proizvodnjom namještaja i opremanjem enterijera, izradom ventilisanih fasada, sobnih vrata, uloženo je oko milion eura a zaposleno je oko 30 radnika od čega 80 odsto iz danilovgradske opštine. Takođe je počeo sa radom savremeni objekat za proizvodnju prehrabrenih proizvoda Astoria grupe „Nemesis“ vrijednosti 1.500,000€ sa novih 30 radnih mjesta“, navela je Kovačević.

Ni podška obrazovanju, kako je istakla, nije izostala, navodeći da je partnerski rekonstruisan i dograđen objekat vrtića „Zora Šaranović“ u Spužu u šta je uloženo 150.000 eura.

„U toku sa radovi na izgradnji 19 stanova za penzionere vrijednosti 670.000 eura. Nastavili smo sa rekonstrukcijom objekta Crvenog krsta pod čijim okriljem je otvorena Narodna kuhinja koja uslužuje preko 60 korisnika.Adaptirali smo stambene objekte i uručili ključeve za šest porodica u stanju socijalne potrebe u šta je uloženo 42.000 eura“, rekla je Kovačević.

Opština Danilovgrad, kako je ukazala, stipendira 43 najbolja studenta, redovno nagrađuje najbolje učenike, Gimnazije i osnovnih škola, a za 195 đaka prvaka obezbijedila je poklon vaučere.

„Redovno realizujemo socijalni štand, dajemo podršku staračkim domaćinstvima kroz rad 14 geronto domaćica i dodatno sufinansiramo doplatu korisnicima programa, podržavamo djecu sa smetnjama u radu, Fondaciju „Ja imam pravo da budem mama““, kazala je Kovačević.

Ni podrška sportu, kako je dodala, nije izostala navodeći da je kroz budžetska izdvajanja za ovu godinu predviđeno 200.000 eura za sport.

„Dodatno smo obezbjedili 217.000 iz EU fondova za podršku Nevladinom sektoru koji će moći da koriste naše nevladine organizacije u narednom periodu. Kroz partnerski odnos sa građanima zajedno smo planirali Kapitalni budžet za 2022. godinu. Opština Danilovgrad realizovala je Budžet za prvih deset mjeseci ove godine u iznosu od 87,35 odsto. Od preuzimanja mandata prioritet lokalne uprave bio je konsolidacija javnih finansija i iznalaženje načina da se sve tekuće obaveze iz prethodnog perioda redovno izmiruju“, rekla je Kovačević.

Kazala je da se raduje dolasku novih investitora, poručujući da svakodnevno radie na kreiranju ambijenta pogodnog za nove projekte i investicije.

„U završnoj fazi izrada projektne dokumentacije za: izgradnju konjičkog kluba, proizvodnju ulja od kanabisa za izvoz, proizvodnju pečurki, dok je ista završena za izgradnju elitnog naselja, a u najavi je i projekat benzinske pumpe, za koju je obezbijeđena lokacija“, navela je Kovačević.

Predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad, Zoran Bošković, rekao je da put na kojem je danas ta lokalna samouprava nosi obavezu da bude nastavljen i pospješen razvoj grada.

„Zasigurno, to nije nimalo lak i jednostavan zadatak i posao, jer figurativno rečeno, danas svako pregalaštvo traži „mladu gojkovicu“, pa za isto treba posvećenost. Sigurno, da će danas, zbog izgrađene infrastrukture, položaja, ambijenta za razvoj poslovanja, raspoloživih privrednih resursa, započetih planiranih projekata, Opština ostati mjesto u koje se dolazi, što nas još više obavezuje“, rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, svoj doprinos razvoju, obezbjeđujući stabilne uslove kao osnovnu pretpostavku za rad lokalne uprave, daje opštinski parlament u aktuelnom sazivu, koji je, kako je istakao, od konstituisanja u kontinuitetu radio i odlučivao u atmosferi tolerancije, razumijevanja i uvažavanja što izvjesno može poslužiti za primjer i šire, zahvaljujući odbornicima pojedinačno.

„Do sada, za tri godine i šest mjeseci od konstituisanja, lokalni paralement je razmatrao više od 290 tačaka dnevnog reda na dvadeset sjednica, što govori o intenzivitetu rada i adekvatnoj saradnji sa predsjednicom Opštine, organima lokalne uprave, javnim službama, nevladinim organizacijama, kao i državnim organima“, naveo je Bošković.

Telegrame povodom Dana Opštine Danilovgrad su uputili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Milutin Đurović, kao i brojni drugi.

Svečanoj sjednici Skupštine opštine, koja je održana u skladu sa epidemiološkim mjerama, je prethodilo otkrivanje biste narodnog heroja Vasilija Đurovića-Žarke i polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima na Trgu 9. decembar.

Povodom otkrivanja biste narodnom heroju, predstavnik UBNOR-a Danilovgrad, Budo Brajović kazao je da će od danas drugovi i pali drugovi borci Vasilija Đurovića sa njim u parku biti krući i jači.

„Njih je 1.105 poginulih iz danilovgradskog kraja, širom Jugoslavije i 249 žrtve fašističkog terora. Mi smo još ponosniji na njih, na njihova imena i djela, na njihovu borbu, na njihovu odlučnost i upornost da istraju i da u toj borbi daju svoj život. To nikad ne smijemo zaboraviti“, rekao je Brajović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve