Utorak, 25 Januara, 2022
Rubrika:

Kovačević: Hrabrost i čisti profesionalizam stvorili novi hotel Zeta, podstaći nova zapošljavanja

Otvaranje hotela je, prema ranijim najavama, planirano uoči Dana Opštine koji će biti obilježen 9. decembra

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kaže da je za ponos svima to što će u kriznoj, korona godini 25 Danilovgrađana naći svoje radno mjesto u hotelu “Zeta”. Istovremeno tako se, što je još i važnije, stvara mogućnost unapređenja kvaliteta života za čak 25 porodica u jednoj maloj opštini, ističe Kovačević.

Kako kaže za Dnevne predsjednica Opštine, to možda jesu brojčano mali, ali za Danilovgrađane i lokalnu upravu značajni iskoraci.

Hrabrost i čisti profesionalizam stvorili su novi hotel “Zeta”, ističe Kovačević.

“Sa ponosom mogu istaći da će četiri zvjezdice stajati na ulazu u hotel, što najbolje govori o njegovom sadržaju i standardima“, ističe Kovačević koja ne sumnja da Danilovgarad dobija novo lice:

“U najkraćem, očekujemo porast broja dolazaka i noćenja domaćih i inostranih turista kojima će hotel “Zeta“ ponuditi jedan novi, savremeni i ne samo smještajni sadržaj. To će, sigurna sam, biti podsticaj za razvoj komplementarnih djelatnosti, a time posredno i otvaranje drugih radnih mjesta u našem gradu“, vjeruje Kovačević, i napominje hrabrost i smjelost stvorili su hotel “Zeta”.

Adaptacija hotela povjerena je kompaniji Savana Sambic AD, koja je u većinskom vlasništvu grupacije Savana, čiji je vlasnik uspješni biznismen i humanista Veselin Mijač.

Otvaranje hotela je, prema ranijim najavama, planirano uoči Dana Opštine koji će biti obilježen 9. decembra.

Opština Danilovgrad, kako ste i sami rekli, dobiće dugoočekivani, najljepši poklon, a to je adaptirani hotel „Zeta“. Dobro je poznato da je ovaj hotel bio zapravo gradska kula, središte zbivanja, orijentir za Danilovgrađane, ali je vremenom postao zapušten i pust – u najkraćem crna rupa u centru grada. Danas, ipak, govorimo o uspješnom projektu koji realizuje kompanija Savana Sambic, jeste li vjerovali u takav scenario, naročito u korona godini?

Kovačević: Za uspješnu realizaciju svakog projekta, nesumnjivo, najvažniju ulogu ima čovjek. Čovjek zahvaljujući kome danas Danilovgrad ima ponovo hotel “Zetu” u autentičnom izdanju je gospodin Veselin Mijač, vlasnik kompanije “Savana”. Gospodin Mijač je imao, mogu slobodno reći, hrabrosti i smjelosti da upravo u godini koja je donijela brojne i neočekivane izazove u privatnom i profesionalnom životu svih nas izazvane epidemijom korona virusa, dosljedno ostane iza prezuzetih poslovnih obaveza i uspješno finalizuje jedan ovako važan projekat kao što je rekonstrukcija hotela “Zeta” koji za sve Danilovgrađane ima poseban sentiment.

Budući da ovo nije bila treća, već četvrta sreća za hotel “Zeta”, šta Vas je tokom pregovora sa sadašnjim investitorom najviše ohrabrilo da ćete ovaj projekat uspjeti da realizujete?

Kovačević: Poslovni renome gospodina Veselina Mijača i kompanije na čijem je čelu, višedecenijsko iskustvo, potvrđeni čisti profesionalizam, znanje, evropski standardi poslovanja kao i ljudske vrline i vrijednosti bili su razlog mog bezuslovnog vjerovanja da će se ovaj projekat finalizovati i da će hotel “Zeta” opet otvoriti vrata i dočekati svoje Danilovgrađane, naše prijatelje i turiste.

Kolika je stopa nezaposlenosti u Danilovgradu, te koliko će, budući da su zaposleni u hotelu “Zeta” lokalno stanovništvo, doprinijeti da se statistika promijeni na bolje?

Kovačević: Na evidenciji ZZZCG se polovinom ove godine nalazilo 1.384 nezaposlena lica iz Danilovgrada. Taj broj je znatno uvećan negativnim uticajem pandemije na privredne aktivnosti.

Lokalna uprava je usvojila set fiskalnih mjera da bi pomogla privredi tokom pandemije, a trenutno pripremamo nove mjere podrške poslovnim subjektima za novo zapošljavanje I kreiranje održivih radnih mjesta. Ponosni smo što će 25 naših sugrađana naći svoje radno mjesto u hotelu “Zeta” čime će se stvoriti mogućnost unapređenja kvaliteta života za 25 porodica. To jesu možda brojčano mali, ali za te ljudi i lokalnu upravu značajni iskoraci.

Danilovgrad je, u domaćoj i inostranoj investicionoj javnosti, prepoznat po podsticajnom poslovnom okruženju za razvoj biznisa, a to potvrđuje sertifikat „Globallocal“ 2020. Tada se kazali da Vas to obavezuje, te da želite da pošaljete poruku budućim investitorima da dolaze u jednu uređenu opštinu gdje administracija nije korumpirana i koja odgovara na zahtjev svih investitora, što je prepoznala i druga strana i to: uspješna i u javnosti profilisana adruštveno odgovorna kompanija- Savana Sambic AD. Kada govorimo o rekonstrukciji hotela „Zeta“ koje olakšice ste obezbijedili investitoru?

Kovačević: Upravo zbog značaja stavljanja u funkciju hotela „Zeta“ cjelokupna lokalna uprava i gradske službe su bile na raspolaganju gospodinu Mijaču. Naš cilj je da ažurna i efikasna lokalna administracija, uz dalje smanjanje biznis barijera na čemu predano radimo, bude servis za rad novih i proširenje djelatnosti postojećih kompanija, a time i otvaranje novih radnih mjesta.

Tu posvećenost pokazuje i nagrada koju ste pomenuli, ali i dodatni međunarodni sertifikat povoljnog poslovnog okruženja koji smo dobili prošle godine. Takvo podsticajno okruženje koje kreira i unapređuje lokalna uprava prepoznaju naši međunarodni partneri, ali svakako nama najvažnije, poslovna zajednica u zemlji i inostranstvu.

U srce Bjelopavlićke ravnice stiže prvi put i konferencijski turizam. Takođe, hotel “Zeta“ ponudiće i sve ono što je falilo Danilovgrađanima – otmeno mjesto za organizovanje matura, polumatura, svadbi… Pri tome, hotel je smještaj na lokaciji u čijoj su blizini i dva manastira- Ostrog i Ždrebaonik, kakva su Vaša očekivanja?

Kovačević: Kao što sam i ranije isticala, nastojanje gradske vlasti je da Danilovgrad bude poželjna turistička destinacija koja će imati dovoljan broj smještajnih kapaciteta, kako bi upravo turistički potencijal dobio svoj puni izraz. Upravo hotel “Zeta” će biti epicentar turističko – ugostiteljskih, kulturnih i socijalnih aktivnosti grada i dodatne prostorno-urbane emancipacije grada.

Sa ponosom mogu istaći da će četiri zvjezdice stajati na ulazu u hotel, što najbolje govori o njegovom sadržaju i standardima. U najkraćem, očekujemo porast broja dolazaka i noćenja domaćih i inostranih turista kojima će hotel „Zeta“ ponuditi jedan novi, savremeni i ne samo smještajni sadržaj. To će biti podsticaj za razvoj komplementarnih djelatnosti, a time posredno i otvaranje drugih radnih mjesta u našem gradu.

Koliko je investitor uspio da očuva taj stari duh hotela “Zeta“, jeste li zadovoljni?

Kovačević: Još na prezentaciji idejnog rješenja rekonstrukcije hotela “Zeta”, investitor je obavijestio prisutnu javnost da je jedan od najvažnijih djelova projektnog zadatka bio da se objekat hotela “Zeta” zadrži u postojećem, autetičnom izgledu i da kao takav bude predmet rekonstrukcije.

Gospodin Mijač i njegovi saradnici su uvažili želje Danilovgrađana za očuvanje autentičnog izgleda hotela “Zeta” i vratili prepoznatljivu sliku ovog grada koja kod starijih sugrađana budi lijepa sjećanja.

Neko ste ko provodi dosta vremena na terenu sa svojim sugrađanima, kakvi su utisci povodom otvaranja hotela “Zeta“?

Kovačević: O utiscima naših sugrađana, kojima i sama svjedočim, najbolje govori slika prolaznika koji sa radošću svakodnevno „vrše nadzor“ nad izvođenjem radova. Utisci su krajnje pozitivni i svi jedva čekamo da ponovo popijemo kafu na čuvenoj terasi hotela i koristimo usluge hotela po najmodernijim standardima, a ipak u jednom nama dobro poznatom okruženju iz minulih vremena zlatnih godina hotela.

Da li je u planu realizacija još nekih većih investicija u Danilovgradu, ukoliko jeste o kojim projektima je riječ, te koliko su vrijedni?

Kovačević: Naravno, iskreno se radujemo dolasku novih investitora i svakodnevno radimo na kreiranju ambijenta pogodnog za nove projekte i investicije. U završnoj fazi je izrada projektne dokumentacije za izgradnju konjičkog kluba, proizvodnju ulja od kanabisa za izvoz, proizvodnju pečurki, dok je ista završena za izgradnju elitnog naselja, a u najavi je i projekat benzinske pumpe za koju je obezbijeđena lokacija.

U ovom trenutku, koji problemi najviše opterećuju Opštinu Danilovgrad?

Kovačević: Najviše nas opterećuje održanje finansijske likvidnosti usljed negativnih posljedica dugotrajuće pandemije na sve oblasti života i rada.

Takođe, dodatni pritisak čini potreba zbrinjavanja socijalno ugroženog stanovništva paralelno sa ekonomskim oporavkom privrede.

Dakle, složene okolnosti čine veliki izazov za rad lokalne uprave i naših javnih službi. Za sada uspijevamo da tim izazovima izlazimo u susret sa dodatnom opreznošću i pažnjom dobrog domaćina.

Bliži se i kraj godine. Kada podvučete crtu – da li ste zadovoljni postignutim rezultatima u ovoj godini, te gdje se moglo više? Kolika je, zapravo, vrijednost investicija realizovanih u ovoj godini?

Kovačević: U ovako izazovnoj godini, svakako ne mogu biti nezadovoljna učinjenim. Naravno, ostaje žal što neke infrastrukturne investicije nijesu realizovane planiranom dinamikom.

Svjedočimo svakodnevnim radovima na izgradnji brze saobraćajnice od Podgorice do Danilovgrada kao i ubrzanim radovima na rekonstrukciji Martinićkog puta.

U toku je izgradnja stambene zgrade za penzionere, a stambena zgrada za pripadnike Vojske Crne Gore se već useljava. Adaptirali smo i podijelili šest stanova za socijalno ugrožene porodice, značajna sredstva smo uložili za sanaciju i izgradnju lokalne saobraćajne mreže, unapređenje vodosnabdijevanja i u sanaciju elektromreže.

Redovna su izdvajanja za stipendiste, darivali smo najmlađe učenike, nastavili sa poklonima za novorođenčad, podržavamo žensko preduzetništvo. Uvećali smo subvencije za proizvođače mlijeka. Realizujemo dodatne mjere za socijalno ugrožene sugrađane putem redovnih socijalnih bašti i kroz rad narodne kuhinje.

Sve u svemu, i pored otežavajućih okolnosti, lokalna uprava je učinila sve da ispunimo zacrtane ciljeve u 2021.

Najnovije

Crkva Srbije najavljuje gostovanje Bećkovića u Nikšiću

Ogranak Crkve Srbije – Mitropolija crnogorsko-primorska na svome sajtu reklamira dolazak srpskoga šoviniste Matije Bećkovića 27. januara u Nikšiću. Kako navode, Bećković će održati književno...

Dok pada, Krivokapić bi da moć preseli na svoju stranu

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić preuzeo je 24. januara Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava umjesto Sergeja Sekulovića, te smijenio vicepremijera Dritana Abazovića sa čela...

Poželjne su masline, ali je za SPC bitniji Valdanos

Autor: Nikola Belada Do potpisivanja temeljnog ugovora, kada Srpsku crkvu u Crnoj Gori treba ozvaničiti kao duhovnog i svjetovnog vladara Crne Gore, poželjno je zauzeti...

Roganović: Daćemo sve protiv Islanda, protiv Hrvatske smo se skroz ispraznili

Selektor naših rukometaša Zoran Roganović kaže da će njegova ekipa dati sve kako bi pobijedila Island u posljednjem kolu Glavne faze Evropskog prvenstva. Naši momci...

Sekulović obavijestio Krivokapića da neće prisustvovati sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović obavijestio je premijera Zdravka Krivikapića da neće prisustvovati sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost jer mu na vrijeme nije dostavljen...

Najčitanije

Povezano

Knežević falsifikovanim rješenjem nezakonito upravljao policijskom akademijom?

Dio zaposlenik u Policijskoj akademiji Danilovgrad obratio se medijima navodeći kako je prosvjetna inspekcija zapisnikom o inspekcijskom nadzoru konstatovala da je, od 5. jula...

Poslanik DF-a amandmanima se izborio za veća ulaganja u opštinu Danilovgrad

Dragan Bojović je u ime kluba DF-a uspio da svojim amandmanskim djelovanjem na budžet Crne Gore obezbijedi sredstva u cilju poboljšanja kvaliteta života svojih sugrađana...

Danilovgrad bez kolektora i narednih godina

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kazala je da se plaši da taj grad u narednih nekoliko godina neće imati postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ona...

Inspektori na Policijskoj akademiji utvrdili nepravilnosti, obaviještena i Bratić

Uprave za inspekcijske poslove, preciznije prosvjetna inpekcija, izvršila je nadzor u vezi sa radom organa rukovođenja u Policijskoj akademiji u Danilovgradu, utvrdila nepravilnosti i...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve