Nedjelja, 5 Februara, 2023
Rubrika:

Kovačević: Države zajednički da rade na borbi protiv bezbjednosnih prijetnji

Cilj ovogodišnje konferencije, kako se navodi, bio je pružanje doprinosa u suočavanju sa izazovima koji sa sobom nose pandemija virusa Covid 19 i rat u Ukrajini, kao i uspostavljanje dijaloga između relevantnih aktera u cilju koherentnog, proaktivnog i pravovremenog odgovora

Savremeno doba nameće potrebu da države zajednički rade na borbi protiv bezbjednosnih prijetnji, a poseban fokus treba usmjeriti na borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, čiji oblici djelovanja i metode postaju sličniji, a saradnja onih koji se bave ovim aktivnostima sve efikasnija. Danas se suočavamo sa terorističkim organizacijama koje zbog potreba finansiranja imaju razvijenu klasičnu kriminalnu djelatnost, istakao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Slobodan Kovačević na sedmoj Regionalnoj bezbjednosno-koordinacionoj konferenciji na temu „ Bezbjednosna saradnja na Zapadnom Balkanu – Izazovi i lekcije od pandemije do rata u Ukrajini“, koja je održana u Rimu 17-18. novembra.

“EU i Zapadni Balkan dijele mnoge bezbjednosne prijetnje počev od radikalizacije, nasilnog ekstremizma i povratka stranih terorističkih boraca, do neregularnih migracija, organizovanog kriminala, korupcije, dezinformacija i sajber-napada. Zajednički prioriteti potvrđeni su ratom u Ukrajini, kao i ključna uloga Zapadnog Balkana u očuvanju mira i stabilnosti na istočnim granicama Evrope”, poručeno je na konferenciji.

Cilj ovogodišnje konferencije, kako se navodi, bio je pružanje doprinosa u suočavanju sa izazovima koji sa sobom nose pandemija virusa Covid 19 i rat u Ukrajini, kao i uspostavljanje dijaloga između relevantnih aktera u cilju koherentnog, proaktivnog i pravovremenog odgovora.

“Posebna pažnja je bila posvećena sljedećim temama: energetskoj bezbjednosti na Zapadnom Balkanu; uticaju rusko – ukrajinskog rata na ekstremističke i terorističke pokrete; transnacionalnom organizovanom kriminalu u međunarodnim kriznim scenarijima; saradnji, dostignućima i izazovima u borbi protiv neregularnih migracija na Zapadnom Balkanu kao i sajberkriminalu – zaštiti kritične infrastrukture”, dodaju iz MUP-a.

Iz Ministarstva navode da su učesnici bili predstavnici bezbjednosnog sektora regiona Zapadnog Balkana i država članica EU, kao i nacionalni koordinatori za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Organizator konferencije je Regionalni savjet za saradnju (RCC) u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve