Predsjednik Udruženja Bjelopavlića “Bijeli Pavle” Ognjen Jovović pozvao je predsjednicu opštine Danilovgrad Zoricu Kovačević da organizuje javnu raspravu na temu „Militarizacija Sinja(je)vine – Izgradnja vojnog poligona na Sinja(je)vini: ZA ili PROTIV“, na kome će moći da učestvuju svi zainteresovani, pa da se vidi stvarno raspoloženje Danilovgrađana, a i stručne javnosti po tom pitanju.

Sinjajevina

Jovović je to izjavio reagujući na izjavu Kovačevićeve za RTCG da Danilovgrađani koji izdižu stoku na Sinjajevin, nemaju problem sa tim što će na toj planini biti vojni poligoni, naprotiv.

“Veoma smo iznenađeni ovakvim Vašim reagovanjem, posebno izjavom „da se čudite ljudima koji organizuju proteste, iako Sinjajevina nije na našoj teritoriji. Obavještavamo Vas, da su to najvećim dijelom stočari, članovi njihovih porodica koji izdižu vjekovima na Sinjajevinu, stanovnici opština koje gravitiraju Sinjajevini, ljubitelji prirode, sportisti, ekolozi, biolozi, planinari”, navodi se u saopštenju.

Jovović je istakao da je da je peticiju za spas Sinja(je)vine „Sačuvajmo Sinjajevinu“ potpisalo preko hiljadu žitelja Bjelopavlića, svih političkih opcija.

“Umjesto da, kao što očekujemo, da budete budete u svim pitanjima od vitalnog interesa za naš Grad, na čelu svih građana, i štitite zajednički interes i opšte dobro, Vi nastojite da podržite devastaciju naših katuna koje će imati dalekosežne posljedice. Braneći našu planinu i katune naših predaka od zagađenja i devastacije, čuvamo čiste pašnjake i prirodu za stočare-izdigaoce, buduća pokoljenja i ekološku državu Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Jovović ističe da na Sinjajevini postoji bar tridesetak „koliba“ na kojima upisanu svojinu imaju stanovnici Bjelopavlića.

“I jednostavno kažete da je Vlada donijela veoma odgovornu odluku, i da će taj vojni poligon imati benefite za sve one koji izdižu na katune i naravno, za valorizaciju Sinja(je)vine, kao turističke destinacije, jer će se stvoriti uslovi da se obezbijede pristojni putevi da bi se lakše došlo do Sinja(je)vine. Ne možemo da vjerujemo da je glavni argument devastacije ogromnog prostora Sinja(je)vine – gradiće se pristojni putevi. Da li to znači da ukoliko ne bude vojnog poligona, možemo se pozdraviti sa putevima, a i sa turizmom”, navodi se u saopštenju.

Jovović smatra da treba jasno i precizno nabrojati i kazati koje benefite, kome, u kom obimu, ko je napravio studiju razvoja turizma, kada, šta je njome predviđeno.

“Nećemo da se bavimo izjavama da je vojska u opštini Danilovgrad „rado viđen gost“. Zamislite floskulu rado viđen gost – gost u gradu, gdje je vojska decenijama sastavni dio života Danilovgrada, a naš stav je da je vojska dio nas, zbog čega smatramo da ona mora biti stalno na usluzi građanima i narodu. Da sve njene aktivnosti budu isključivo u interesu naroda, a ne naredbodavaca, ko zna kojih i odakle, zbog čega nijesmo sigurni da li da shvatimo da je vojska stvarno gost. Ipak se nadamo da je ovo samo slučajan lapsus.”

N akraju iz Udruženja predlažu da Kovačevićka organizuje javnu raspravu.

“Na temu „Militarizacija Sinja(je)vine – Izgradnja vojnog poligona na Sinja(je)vini: ZA ili PROTIV“, na kome će moći učešće uzeti svi zainteresovani, bez obzira na stav ZA ili PROTIV, da se sučelje argumenti, jedni i drugi, pa da se vidi stvarno raspoloženje građana, a i stručne javnosti.”

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve