Osnovni sud u Kotoru obrazložio je odluku sudije Momirke Tešić koja je sedamnaestogodišnjem M.S. iz Beograda izrekla vaspitnu mjeru pojačanog nadzora za izazivanje pomorske nesreće 11. jula u budvanskom akvatorijumu u kojoj je stradala Maja Šljivančanin, a njen vjerenik Vladimir Stanišić povrijeđen. Ističu da nijesu ispunjeni uslovi za iszicanje maloljetničkog zatvora M.S, te da je povrijeđeni Stanišić doprinio izazivanju pomorske nesreće.

Kotorski sud: Nijesu ispunjeni uslovi za maloljetnički zatvor, Stanišić doprinio nastanku pomorske nesreće

Dio javnosti razočaran je odlukom kotorskog Osnovnog suda, a između ostalih oglasio se i Vladimir Stanišić koji je rekao da je ovim jasno poslata njemu i porodici stradale Maje Šljivančanin, ali i svim građanima Crne Gore, da je lični interes “bahatog pojedinca iznad interesa društva”.

U pojašnjenju kotorskog Osnovnog suda se navodi da se u konkretnom slučaju ne radi o visokom stepenu krivice M.S. s obzirom da je krivično djelo učinio iz nehata, te da je prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, propisano da je svrha krivičnih sankcija da se pružanjem zaštite i pomoći maloljetnim učiniocima krivičnih djela, vršenjem nadzora, opštim i stručnim osposobljavanjem i razvijanjem lične odgovornosti, obezbjedi vaspitanje i pravilan razvoj, sa ciljem da ubuduće ne vrše krivična djela.

Dodaju da je odredbom čl. 32. Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, propisano da se maloljetnički zatvor može izreći starijem maloljetniku koji je učinio krivično djelo za koje je zakonom propisana kazna zatvora preko pet godina, kad zbog visokog stepena njegove krivice, vaspitne zapuštenosti, okolnosti pod kojima je krivično djelo učinjeno kao i prirode i težine krivičnog djela, očigledno ne bi bilo opravdano izreći vaspitnu mjeru.

U Osnovnom sudu u Kotoru kažu i da je odbrana saopštila da se maloljetnik kaje zbog učinjenog, te da je krivično djelo učinio iz nehata.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve