Kotor: Spasioci izvukli povrijeđenu Belgijanku

Operacija spašavanja belgijske državljanke je trajala više od 5 sati.

Kotorski spacioci su nešto poslije 14 sati dobili dojavu da je starija belgijska državljanka pala niz strmi put koji vodi od sela Žanjev Do, preko odmorišta Praćište i napuštenog sela Špiljari, do sjevernih gradskih vrata na izlazu iz kanjona rijeke Škurde.

foto: Skala radio

Belgijanka je povrijedila ruku i nogu na više mjesta i više nije mogla da hoda, a spasioci, zbog njene težine i stanja u kome se nalazila, nijesu mogli da je iznesu na Lovćenske serpentine, kako bi vozilom mogli da je spuste u Kotor, prenosi Skala radio.

Kako je za Skala radio kazao Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja, šest spasilaca je odmah upućeno na lice mjesta.

Oni su, nakon dolaska u Žanjev Do uspjeli da lociraju belgijsku državljanku i spuste se do nje. Mandić kaže da je bila iscrpljena i sa tjelesnim povredama koje su bile bolne.

Kotorski komandir je pozvao Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i zatražio pomoć helikoptera. Nažalost, obje letjelice su bile na jednodnevnom remontu tako da su kotorski spasioci bili prinuđeni da povrijeđenu na nosilima strmim i uskim putem spuste do Kotora.

Put je dužine šest kilometara i prelazi se u normalnim uslovima za 2,5 sata, kaže kotorski komandir. Uzak je, ispričao je Mandić, i tuda nije lako na nosilima spustiti povrijeđenu osobu do podnožja.

Izmoreni i iznemogli, spasioci su zatražili pomoć kolega iz jedinice koji su, nakon dva sata stigli do njih i pomogli im da povrijeđenu snesu do Kotora.

Operacija spašavanja belgijske državljanke je trajala više od 5 sati.

Kotorske spasioce i povrijeđenu je na ulazu u kanjon Škurde sačekala ekipa Hitne medicinske pomoći koja je transportovala do Opšte bolnice u Kotoru.

Na licu mjesta je bila prisutna i kotorska policija.

Komentari

avatar