Viši sud u Bijelom Polju, u vijeću sastavljenom od sudija Šefkije Đeševića kao predsjednika, Violete Raičević i Jadranke Ćulafić, odbio je žalbu na presudu Osnovnog suda u Kolašinu koji je u januaru donio odluku da portal Aktuelno mora da plati 2.000 eura po tužbi medijskog tajkuna, suvlasnika koncerna Daily press Željka Ivanovića zbog prenošenja tekstova iz serijala “Voajer i balerina” koji je objavljen u Dnevnim novinama.

Željko Ivanović (LIJEVO, BEZ ŠEŠIRA), suvlasnik “Vijesti”, medijski reketaš i pokrovitelj SPC, mrzitelj Crne Gore, najveći fan Novaka Đokovića, zaštitnik srpstva i Katnićev medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Viši sud u Bijelom Polju takođe je odbio i žalbu Ivanovića koji je na ime odštete tražio 10.000 eura.

Podsjetimo, Osnovni sud u Kolašinu u januaru je djelimično usvojio tužbeni zahtjev Ivanovića i obavezao “SKI Resort – Kolašin 1450” u čijem je vlasništvu portal Aktuelno, da suvlasniku Vijesti plati iznos od 2.000 eura sa zateznom kamatom, na ime naknade nematerijalne štete “zbog povrede psihičkog integriteta, prava na čast, ugled i dostojanstvo”.

Suvlasnici koncerna Daily press u čijem su vlasništvu dnevna novina, televizija i portal Vijesti, Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović tužili su krajem marta prošle godine portal Aktuelno zbog prenošenja tekstova iz serijala “Voajer i balerina” autora Šekija Radončića. Ivanović i Perović su tom prilikom osim portala Aktuelno tužili i Dnevne novine, Standard, Antenu M, CDM, Portal Analitiku i Skala radio.

Serijal “Voajer i balerina” objavljen je u Dnevnim novinama od 28. januara. Serijal se odnosio na slučaj odbjeglog biznismena Duška Kneževića i izazvao je veliko interesovanje javnosti, pa su tekstovi novinara i publiciste Šekija Radončića prenijeli mediji ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu.

Urušavanje integriteta pravosuđa

Nakon što je potvrđena sramna presuda na štetu portala Aktuelno po ko zna koji put se pokazalo da su prestrašene i korumpirane sudije i ucjenjivački mediji koje u javnosti često nazivaju “reketašima” i “mafijaškim medijima”, najbolji recept za urušavanje integriteta koji crnogorsko pravosuđe uz veliku muku godinama pokušava da povrati.

Viši sud u Bijelom Polju: Nezakonite odluke zbog straha od medijskog linča su najgori oblik korupcije

Podsjetimo, Ivanović je u tužbi protiv portala Aktuelno zahtijevao isplatu od 10.000 eura, čime je jasno stavio do znanja pravosudnim organima i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti da ga ne interesuje moralna satisfakcija, kada je običaj da se traži simbolična nadoknada i izvinjenje.

Jasno je da moralna satisfakcija ne bi značila mnogo licu koje nema veze sa ovom duševnom kategorijom, i da je osnovni cilj Ivanovića, ali i njegovog kolege Perovića, da finansijski unište konkurenciju i slobodne medije koji se bore protiv represivne, ucjenjivačke i reketaške “uređivačke politike” opskurnijh medija iz njihovog koncerna.

Uzalud je advokat portala Aktuelno na ročištima izlagao mnoštvo argumenata u prilog tome da bi tužbe Ivanovića i Perovića trebalo da budu odbijene i ukazivao da “tužilac nema za cilj bilo kakvu moralnu satisfakciju već ograničenje slobode izražavanja, a što se vidi i iz visine postavljenja tužbenog zahtjeva”.

Sud je i ovoga puta pokazao da nema integritet i poklekao je pod prijetnjom javnog linča koji čeka svakog ko se zamjeri medijskom koncernu čiji način funkcionisanja neodoljivo podsjeća na “Koza nostru”.

Aktuelno već duže vremena na meti

Podsjetimo, sinhronizovana i orkestrirana serija beskrupuloznih napada vlasničke strukture i dijela novinara medijskog koncerna Daily press na portal Aktuelno, putem zloupotrebe sudskih organa, doživjela je kulminaciju početkom marta ove godine.

Nakon što su novinarke nekad uglednog, a danas beznačajnog niskotiražnog nedeljnika “Monitor” Milena Perović Korać  i Milka Tadić Mijović podnijele tužbu protiv Ski Resorta Kolašin 1450 u čijem je vlasništvu portal Aktuelno, stigla je nova tužba suvlasnika Daily pressa Željka Ivanovića. Ivanović i njegove koleginice tražili su da im se isplati po 5.000 eura za naknadu nematerijalne štete koju, navodno, i dalje trpe zbog objavljivanja književnog djela “Miško Kesedžija i njegove bize” autora Marka Vešovića i Šekija Radončića na našem portalu.

To je bila peta tužba u posljednjih godinu od strane novinara ili vlasnika ovog ucjenjivačkog medijskog koncerna, kada uzmemo u obzir dvije za serijal “Voajer i balerina”.

Portal Aktuelno je i ranije pisao da se ovjde  radi o orkestriranoj seriji napada na medij koji ima drugačiju uređivačku politiku. Kada bi tome dodali i napade na naš portal i firmu u čijem je vlasništvu, putem prenapumpavanja naslova i objavljivanja lažnih informacija u medijima u vlasništvu Daily pressa (Vijesti, TV Vijesti, Portal Vijesti i Monitor), te očiglednog neuvažavanja različitosti u stavovima, više je nego jasno ko je ovdje agresor, a ko oštećena strana.

Nalogodavci iz SPC

Motive za ovakav sinhronizovani napad možda treba tražiti i u aspiracijama trenutnih nalogodavaca medijskog koncerna Daily press – Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) kojima očigledno smeta uređivačka politika Portala Aktuelno, jer se bavi demistifikacijom uloge ove parapolitičke privredne organizacije na prostorima Crne Gore, ali i raskrinkavanjem prikrivanja zločina vezanih za pedofiliju i ostale kriminalne radnje.

Stoga i ne čudi što su sinhronizovane tužbe, presude i pritisak na naš portal uslijedile u trenutku kada se ogroman broj ljudi javlja portalu Aktuelno i podržava naš rad na raskrinkavanju parapolitičkih religijskih i medijskih struktura u Crnoj Gori za koje se u javnosti vezuju brojne teške kriminalne radnje.

Medijski pendrek u službi Katnića

Treba takođe podejstiti da se brutalana hajka valsničke strukture koncerna Daily press na portal Aktuelno i njegovu vlasničku strukturu ne završava na gore navedenim primjerima. Detaljno i opširno smo pisali o ulozi dnevne novine, portala i TV Vijesti u progonu jednog od osnivača portla Aktuelno biznismena Zorana Bećirovića nakon što je krajem novembra prošle godine protivzakonito, kako su to nekad radili udbaški isljednici 1948. godine, uhapšen po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić koristio Vijesti za prljave medijske obračune sa neistomišljenicima: “On nema nikakve nadležnosti sa predmetima”, “Nepovratno pozitivno izmijenio strukture i supstance u tužilaštvu”, “Poslije toga dakle zbog toga. Znači to je logička greška”

Tada su dnevne novine Vijesti, uz televiziju Vijesti i istoimeni portal, sa velikom pažnjom pratile hapšenje Bećirovića i danima senzacionalistički izvještavali o tom slučaju, a kad se ispostavilo da se radi o apsolutno neosnovanim optužbama, koje su pale pred Osnovnim a zatim i Višim sudom, čak se nijesu potrudili da objave infomraciju o odbacivanju optužnog predloga.

Više je nego jasno da u ovom slučaju Vijestima, namjera nije bila objektivno informisanje javnosti, već su po svemu sudeći u saradnji sa glavnim specijalnim tužiocem, koji je želio jeftini PR, samo iskoristili priliku da nastave dugogodišnju hajku na Bećirovića i portal Aktuelno.

Treba takođe podsjetiti da su Vijesti imale jednu od ključnih uloga u blaćenju Bećirovića, njegovih bliskih pirjatelja i portala Aktuelno nakon fabrikovanja lažne “afere Delta” koja je, kako smo detaljno pisali, orkestrirana zajedničkim naporima opskurnih tužilačko-medijskih struktura.

Nastavljamo borbu

Kada uzmemo u obzir sve iznijete činjenice jasno je da se portal Aktuelno, zbog svoje objektivne uređivačke politike usmjerene ka raskrinkavanju društvenih devijacija našao na meti onih koji se svesrdno trude da crnogorsko društvo potone u mrak ucjenjivanja, mržnje, korupcije i retorgradne svetosavsko-fašističke ideologije.

Ovom prilikom poručujemo da će portal Aktuelno nastaviti da raskrinkava društvene anomalije i devijacije, kao i da objektivno informiše javnost.

Onima koji su usmjerili kriminalna nastojanja na očuvanju monopola nad tržištem informacija koje im služi za ucjenjivanje i ostvarivanje opskurnih i dekadentnih političkih ciljeva, poručujemo da ćemo  kao i do sad, korisiti sva sredstva zasnovana na pravnim i moralinim normama za borbu protiv ovih i sličnih društvenih anomalija.

U.P.A.

guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Đoko Orlandić
Đoko Orlandić
15.07.2020-14:22 14:22

Ko ima više mozga od ovo dvoje na slici. Meni se čini ovaj sa šeširom. Mada je mrtva trka ko čiji je IQ veći. Što se tiče “moralnosti”, ovaj što ima šešir na glavi je gromada.

Cetinje
Cetinje
15.07.2020-16:29 16:29

Podska za moj omiljeni portal Aktuelno,reci cu sa punom odgovornoscu da je pravosudje nase Crne Gore nasramnija tacka u sistemu.Sudije i tuzioco 90% korumpirani do daske i tu nema dileme.Sto se tice ova “dva gospodina”na slici suvlasnika sramotnih Vijesti bez izuzetka(s kim si takvi si) Goveceta sa krstenicom doseljenika iz Srbije(okolina Krusevca) Ivanovica od njega nista novo olos je olos.Duboki naklon gospodinu sa sesirom koji je 100 puta bolji od ovog kretena pored sebe.Za “gazdu”koncerna Vijesti krivoustog Perovica,sto lijepo reci- nista bez pogan mrtva nevaljala.

Voz
Voz
15.07.2020-21:46 21:46

Podrska za aktuelno odlicni ste a sudovi rak rana drustva