Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Korina o koncertu u Nikšiću: Ili demode homofobični ispadi ili evropska prijestonica kulture- ne može oboje

Koncert je organizovala Turistička organizacija (TO) Nikšić, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić

Na koncertu poznate beogradske rok grupe „Riblja Čorba” koji je održan prošlog mjeseca u Nikšiću u sklopu obilježavanja početka ljetnje i festivalske sezone mogle su se čuti homofobične uvrede. Naime, više posjetilaca koncerta je potvrdilo da su homofobične izjave bile upućene neposredno pred izvođenje pjesme „Volim, volim, volim, volim žene” od strane njenog frontmena Bore Đorđevića, saopštilo je Udruženje Korina.

Koncert je organizovala Turistička organizacija (TO) Nikšić, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić.

“Udruženje Korina se stoga obratilo direktoru TO Nikšić g. Mitru Baraću protestnim dopisom u kojem smo tražili da se izjasne o ovom incidentu i da preuzmu eventualnu odgovornost za odabir izvođača koji je već odranije poznat po izjavama koje pozivaju na netrpeljivost protiv ove društvene grupe (i ne samo te društvene grupe), kako na svojim nastupima, tako i van njih”, kazali su u saopštenju.

Međutim, dodaju, u javnosti se do sada nije našla vijest o ovom incidentu, iako su pojedini mediji ispratili ovaj nastup. Sve to šalje poruku da su verbalni napadi koji su usmjereni na određene društvene grupe ne samo nekažnjivi, već i prećutno odobreni.

“Posebno zabrinjava činjenica da je koncertu prisustvovao veliki broj djece i mladih koji mogu steći utisak da je takva mržnja i netrpeljivost nešto što se uzima zdravo za gotovo”; ocijenili su u saopštenju.

Udruženje Korina smatra da je nedopustivo da se iz budžeta svih građana plaćaju izvođači i umjetnici koji će da šire mržnju i netrpeljivost prema bilo kom dijelu nikšićke populacije, i da ih niko ni ne opomene za to, ili se barem naknadno ogradi od takvih izjava. Ironično je da je Đorđević nakon koncerta izrazio nadu da će Nikšić dobiti status Evropske prijestonice kulture.

“Nikšić je decenijama gradio imidž grada posebne supkulture u Crnoj Gori i šire, i svako djelovanje od strane nadležnih koje ide na ruku urušavanja tog imidža, ali i diskurs koji čini da se neki njegovi stanovnici osjećaju ugroženo, mora biti iskritikovano i odbačeno”; zaključuju iz tog udruženja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve