Kontrola optužnice podignute protiv vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Marka Nikolića i direktorke sektora platnog prometa te banke, Dijane Zečević zbog malverzacija kojom su Aerodromi Crne Gore oštećeni za tri miliona eura, odgođena je danas u Višem sudu za septembar.

Duško Knežević

Prema navodima optužnice, Knežević se tereti da je službenike Nikolića i Zečević podstrekavao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, odnosno da prisvoje novac Aerodroma nakon isteka oročenja depozita. Nikolić i Zečević se sumnjiče se da su od 11. avgusta do početka decembra prošle godine, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite preduzeća Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona eura, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća.

Kako se navodi, stav tužilaštva temelji se na vještačenjima i dokazima kao što su dopisi Aerodroma Crne Gore Atlas banci, elektronska korespondencija između troje optuženih. SDT utvrdilo je da je Knežević uporno sprečavao ovlašćene službenike Atlas banke da ispune nalog Aerodroma Crne Gore.

JP Aerodromi su u julu 2016. godine u Atlas banci oročili tri miliona eura depozita na godinu. Poslije isteka tog roka, menadžment Aerodroma je isti iznos oročio na još godinu, a oročenje depozita isteklo je 11. avgusta prošle godine, kada su i počele ozbiljne priče da je Atlas banka u velikim problemima.

Prema optužnici, krajem avgusta prošle godine, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić zvanično je zatražio transfer tri miliona eura na račun preduzeća. Osim formalnog dopisa, Orlandić je u više navrata i usmeno zatražio da mu se sredstva prebace, a dobijao je obećanja da će sve biti “ransferisano u narednih nekoliko dana. Transfera novca nije bilo, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila svoj novac. Nakon uvođenja prinudne uprave u Atlas banci, depozit preduzeća JP Aerodromi Crne Gore ostao je zarobljen pa je Orlandić podnio krivičnu prijavu protiv ovlašćenih lica u banci.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve