Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Komnenović: U uvali Trašte povećan broj bakterija, provjeriće se stanje na obližnjim kupalištima

Na inicijativu Opštine, a po nalogu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Institut za biologiju mora će u najkraćem roku izvršiti uzorkovanje vode na pomenutim kupalištima, a po prijemu ovih rezultata uprava za inspekcijske poslove donijeće adekvatne mjere

Opština Tivat jutros dobila je mikrobiološke rezultate uzoraka vode koje je Institut za biologiju mora iz Kotora uzorkovao u neposrednoj blizini izlivne građevine u uvali Trašte, a rezultati pokazuju značajno povećan broj bakterija u vodi na toj lokaciji. Ona se nalazi na oko jedan kilometar udaljena od obližnjih kupališta: Plavih horizonata, Oblatno, plaže Velja spila i kupališta u okviru kompleksa Luštica Bay, saopštio je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Na inicijativu Opštine, a po nalogu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Institut za biologiju mora će u najkraćem roku izvršiti uzorkovanje vode na pomenutim kupalištima, a po prijemu ovih rezultata uprava za inspekcijske poslove donijeće adekvatne mjere.

“Sa zdravljem ljudi nećemo kalkulisati”, poručio je Komnenović.

On je dodao kako se “neće kalkulisati ni sa odgovornošću onih koji su doveli do toga”.

Komunalni inspektor Opštine Tivat je shodno svojim nadležnostima iz Zakona o vodama, sačinio zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju i prema izvještaju analize vode izrekao prekršajni nalog pravnom i odgovornom licu, u ovom slučaju Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor i njegovom izvršnom direktoru, u ukupnom iznosu od 3.100 eura.

Predsjednik je rekao da u ovom trenutku neće doći do zatvaranja kupališta jer još uvijek nema zakonskih osnova za to, ali će dalji postupci zavisiti od rezultata analiza vode sa kupališta i nalaza republičkog vodoprivrednog inspektora koji je danas na terenu

“Tražio sam hitan sastanak Upravnog odbora PPOV-a, koji će nadam se, analizirati postojeće stanje i donijeti potrebene mjere u pogledu odgovornosti. Iako je administracija na čijem sam čelu često optuživana za revanšizam, mi nismo vršili smjene direktora lokalnih preduzeća, već smo čekali da im zakonski istekne mandat.” – rekao je predsjednik opštine i simptomatičnom ocijenio situaciju sa Postrojenjem ali i čistoćom grada, u trenutku kada je, po njegovim riječima, sezona u samom jeku. “Sigurno je da ova vlast ima kapaciteta i volje da se izbori sa svim eventualnim opstrukcijama”, naglasio je Komnenović.

Opština Tivat finansira rad PPOV-a u godišnjem iznosu od 237.000 eura. On ističe da dugovanja prema ovom preduzeću nema, a da su problemi u njemu brojni.

“Juče su na moju inicijativu ovdje bili stručnjaci iz poljske kompanije “Mareks”. Oni su obišli postrojenje i od njih očekujem povratnu informaciju o postojećem stanju Postrojenja i adekvatne mjere”, zaključio je Komnenović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Komnenović: U uvali Trašte povećan broj bakterija, provjeriće se stanje na obližnjim kupalištima – CG Vijesti
20.07.2021-18:50 18:50

[…] Aktuelno […]