Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Komnenović: Pitanje Male scene mora biti riješeno u skladu sa zakonom

Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, tvrdi da zahtjev Muzeja i galerije neće ugroziti Purgatorije, te da svi treba da djeluju u skladu sa zakonom

Zahtjev JU Muzej i galerija, upućen JU Centar za kulturu Tivat i Opštini Tivat, da se iz atrijuma Ljetnjikovca Buća ukloni konstrukcija pozornice i gledališta Male scene CZK, izazvala je mnogo prijepora. Muzej i galerija svoj zahtjev temelji na preporukama konzervatora i potrebi privođenja namjeni dvorišnog prostora srednjevjekovnog ljetnjikovca potrebama muzejske i izlagačke djelatnosti, dok CZK izmještanje Male scene iz prepoznatljivog prostora na kojem djeluje dugi niz godina vidi kao opasnost za pozorišnu produkciju i opstanak Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, po kojem je naš grad regionalno pozicioniran kao značajan pozorišni centar.

Direktorka JU Muzej i galerija, Danijela Đukić, objašnjava da su osnov zahtjeva koji je u ime ustanove uputula Centru za kulturu i Opštini Tivat preporuke Uprave za zaštitu kulturnih dobara, odredbe VD  o zaštiti spomenika kulture, te nepostojanje pravne osnove po kojoj CZK prostor atrijuma kompleksa Buće koristi za potrebe Male scene. Skupštinskom odlukom iz februara 2019. kompleks Buća je povjeren na upravljanje JU Muzej i galerija uz preporuku da korištenje prostora za potrebe CZK dvije usranove definišu sporazumom.

„Sporazum nikad nije potpisan. Metalna konstrukcija je postavljena bez izdatih konzervatorskih uslova. Uvidom u dokumentaciju i Elaborat o revalorizaciji nepokretnog kulturnog dobra kompleks Buća Luković, kroz predlog mjera, preporučeno je izmještanje Male scene na neku drugu lokaciju. Dakle, zbog javnosti, bitno je reći da se radi samo o iznalaženju aletrnativnog rješenja,“ poručila je Đukić.

Menadžment JU Centar za kulturu Tivat razumije interese Muzeja i galerije, ali smatraju da bi izmještanje male scene ugrozilo produkcijsku djelatnost Centra i održavanje Purgatorija, zahvaljujući kojima je naš grad pozicioniran na mapi najznačajnijih pozorišnih centara u regionu. VD direktorka, Dijana Sindik, ni jednu od lokacija koje je Muzej u svom dopisu predložio za izmještanje Male scene, ne smatra adekvatnom i privedivom namjeni u kratkom roku, na vrijeme za Purgatorije 2023. Konačan stav, istakla je, izreći će osnivač dvaju ustanova kulture, Opština Tivat.

„Ja prilazim sa nestručne strane kada su konzervatorski zahtjevi u pitanju. Prilazim sa pozicije da je taj prostor realno opštinski i da je svoj život pokrenuo u kontekstu porozišne, izbedbene umjetnosti. Smatram da je funkcionisanje Male scene u atrijumu Buća zajednička korist. I u smislu kulture i u kontekstu turističke ponude,“ mišljenja je Sindik.

Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, tvrdi da zahtjev Muzeja i galerije neće ugroziti Purgatorije, te da svi treba da djeluju u skladu sa zakonom.

„Ja rješenje mogu da tražim rješenje samo u granicama dozvoljenog, a ovo nije odrađeno po onome što je propisano. Jednostavno, argumenti JU Muzej i galerija su sasvim jasni i ja ne mogu da govorim protiv njih. Naravno, Opština Tivat će kao i do sada i budžetski i organizaciono i na svaki drugi način podržavati i pomagati djelovanje Centra za kulturu, jer je to na kraju krajeva vrhunski interes našeg grada,“ poručio je Komnenović.

Predsjednik opštine, od lokacija koje je za izmještanje Male scene predložio Muzej, najpogodnijom vidi plato između zgrade Centra za kulturu i crkve Svetog Save, što bi bilo privremeno rješenje do pristupanja izgradnji podzemne garaže iza Hotela Pine, gdje bi se nad zemljom dobio plato koji bi u jutarnjim satima služio za potrebe pijace, nakon čega bi bio pogodna scena na otvorenom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miloš
01.01.2023-22:35 22:35

Oće li četnik predsjednik i Ourgatorije da uništi?
Neka dovede kozake.