U Srbiji se podigao skandal zbog prisluškivanja visokih političara i činovnika, a u skandal je indirektno uvučena i Rusija zbog prisluškivanja bivšeg ambasadora Srbije i Crne Gore u Moskvi Milana Roćena, piše moskovski dnevnik Komersant.

Citirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Pink, gdje je rekao da je 20 godina bio prisluškivan, list ocjenjuje da je to odgovor na ranije optužbe srpske opozicije da su oni prisluškivani.

List podsjeća da je opozicija optužila predsjednika da je nezakonito objelodanio državne tajne, da je vlast objasnila da predsjednik ima pravo na to, a da stručnjaci smatraju da je trebalo da poštuje proceduru.

Komersant navodi da je Vučić dao još jednu “zanimljivu izjavu” o tome da je bivši ambasador u Moskvi Milan Roćen tajno prisluškivan po nalogu vlasti Srbije, čiji je predsjednik tada bio Boris Tadić.

List podsjeća da se audio-snimci i transkripti telefonskih razgovora Roćena koji je sada glavni savjetnik crnogorskog predsjednika, odnose na 2005 i 2006. godinu, a da ih već neko vrijeme objavljuje portal In4s, “koji ima reputaciju izrazitog protivnika crnogorskih vlasti i glasnogovornika srpskih specijalnih službi”.

“Po objavljivanju tih zapisa, mnogi u Crnoj Gori, a i u Srbiji su ocjenili da su prisluškivanje obavljale ruske specijalne službe. Ali, eksperti su obratili pažnju da je transkript razgovora na ruskom jeziku očigledno uradio čovjek kojem ruski nije maternji jezik”, piše list.

Pored toga, dodaje Komersant, “komentari samog portala ne ostavljaju sumnju da je glavni cilj objavljivanja diskreditacija crnogorskog referenduma o nezavisnosti 2006. godine, koji je Rusija priznala među prvima”.

Dnevnik dodaje da je na to ukazao i Vučić, izjavivši da je Rusija teško mogla da bude zainteresovana za objavljivanje razgovora bivšeg ambasadora u Moskvi, i da je time rukovodio Ranko Tadić, blizak rođak tadašnjeg predsjednika.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve