Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Kolektiv Zavoda za školstvo: Vlada da omogući stabilnost rukovođenja

Uputili otvoreno pismo

Kolektiv Zavoda za školstvo apelovao je na Vladu da toj ustanovi da Zavodu za školstvo, kao i obrazovnom sektoru u cjelini, obezbijedi stabilnost rukovođenja, kako bi Crna Gora od obrazovnog sistema dobila ono što su proklamovane evropske vrijednosti za koje se, kako kažu u obraćanju, svi zalažu.

U Zavodu su, povodom isteka statusa vršioca dužnosti direktorice Zoje Bojanić Lalović i neažurnosti u imenovanju rukovodioca, uputili otvoreno pismo Vladi Crne Gore, ministru prosvjete Mijomiru Vojinoviću i zaštitniku ljudskih prava i sloboda Siniši Bjekoviću

– Zavod za školstvo već dvadeset godina postoji u obrazovnom sistemu Crne Gore kao institucija koja implementira programsko-projektna rješenja u skladu sa svim strategijskim načelima unapređivanja kvaliteta obrazovanja. Kao ključna institucija u obrazovnom sistemu, Zavod za školstvo ima vodeću ulogu u izradi novih nastavnih planova i predmetnih programa, osposobljavanju nastavnika, direktora, pomoćnika direktora i stručnih saradnika, istraživanju pedagoške prakse i konteksta u kojem se ona odvija, kao i utvrđivanju kvaliteta nastave i organizacije rada svih obrazovno-vaspitnih ustanova – navedeno je u otvorenom pismu.

Zaposleni u Zavodu za školstvo tvrde da je u posljednjih šest mjeseci rad te ustanove značajno unaprijeđen i to za rekordno kratko vrijeme i integrisan kroz sve nivoe obrazovanja, uključujući i međunarodnu integraciju.

– Zavod za školstvo je inovativnim projektima i aktivnostima na planu pružanja podrške obrazovno-vaspitnim ustanovama povratio ugled i povjerenje stručne javnosti i otvorio vrata svim učesnicima u obrazovnom procesu. U radu Zavoda promovisane su najviše univerzalne obrazovne vrijednosti – dostojanstvo i ugled stručnjaka i autonomija struke i to je nepodijeljeno mišljenje svih zaposlenih – navode u obraćanju.

Stalna promjena čelnih ljudi u institucijama obrazovnog sistema, kako ističu, ni na koji način ne doprinosi kontinuitetu unapređivanja njegovog kvaliteta.

– Interesi učenika, koji bi trebalo svima nama da budu na prvom mjestu, na ovaj način podređeni su partikularnim političkim interesima. Zato ovim putem apelujemo da Zavodu za školstvo, kao i obrazovnom sektoru u cjelini, obezbijedite stabilnost rukovođenja, kako bi Crna Gora od obrazovnog sistema dobila ono što su proklamovane evropske vrijednosti za koje se svi zalažemo, iako neki, nažalost, samo deklarativno – poručili su u pismu.

Pismo upućeno Vladi potpisuju zaposleni u Zavodu za školstvo:

Nataša Rašović

Nataša Gazivoda

Danijela Đilas

Nevenka Vuković

Radovan Popović

Veselin Stijepović

Marko Vukašinović

Predrag Vujičić

Nevena Čabrilo

Radovan Ognjanović

Raba Hodžić

Nataša Vlahović

Rabija Šarkinović

Irena Ivanović

Danilo Bošković

Anton Gojčaj

Gordana Tmušić Radulović

Bojana Nenezić

Anita Marić

Fran Vuljaj

Ljiljana Subotić

Ermina Alomerović

Dragana Bušković

Nataša Kostić

Irena Pavićević

Danica Pajović

Lidija Žarić

Nataša Perić

Maja Vukićević

Jadranka Deletić

Ana Ivanović

Radoje Novović

Aleksandra Vešović Ivanović

Jasmina Đorđević

Nađa Luteršek

Nermin Hajdarpašić

Katarina Pejović

Nataša Golubović

Ana Stanišljević

Ljiljana Ivanović

Dragan Berilažić

Vesna Babović

Nebojša Rakočević

Blaženka Petričević

Nada Maras

Milica Vušurović

Zoran Lalović

Vojin Cicmil

Anka Vučinić Gujić

Željko Korać

Snežana Grbović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve