Kolegijum Radio-televizije Crne Gore oglasio se povodom, kako navode, medijske kampanje koncerna Vijesti protiv Nacionalnog javnog servisa u kojoj aktivno učestvuju, navode, i pojedini članovi Savjeta RTCG-a, zbog navodne cenzure i kršenja autorskih prava u emitovanju spota Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

foto rtcg.me

Reagovanje kolegijuma RTCG-a prenosimo u cjelosti.

Nikakve povrede autorskih prava zbog kraćenja spota ne može biti budući da on nije emitovan kao samostalna audio-vizuelna cjelina već je služio tek kao vizuelna pokrivalica, dakle ilustracija razgovora u studiju u dogovoru sa gošćom.

U skladu sa tajmingom razgovora, pokrivalice se, kao što je poznato mogu i kratiti. Uredništvo će ispitati da li je u kraćenju dijela spota u kome se pojavljuje novinarka Vijesti bilo namjere ili se radi o tehničkom propustu.

Ako se utvrdi namjera, zbog čina nekolegijalnosti, biće izrečene odgovarajuće mjere.

Naročito o cenzuri ne može biti riječi jer pojavljivanje od nekoliko sekundi novinarke Vijesti u pokrivalici bez tona nije činjenica, još manje informacija od šireg društvenog interesa sve I da je neko namjerno vršio skraćivanje.

U svemu brine što se niko od aktera društvenog života ne oglašava kada se protiv istaknutih autora i stvaralaca TVCG vodi hajka uz salve uvreda i govor mržnje.

Zbog toga je RTCG a vjerujemo i građanima savršeno jasan motiv određenih medijsko-finansijskih konglometara da se prizemnom kampanjom i banalnim argumentima destabilizuje Jevni servis u susret predstojećim izborima.

Naša je poruka da im je trud uzaludan i da će nacionalni Javni servis nastaviti da vrši svoju misiju.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Budvanin SPC
Budvanin SPC
18.07.2020-17:16 17:16

RTCG je kriminalan javni servis. Niko ih vise i ne gleda niti slusa. Izraziti antisrpski medij. I autosovinisticki. Da li je za 10 godina makar 1 emisiju imao o Njegosu ili Kralju Nikoli,…? Samo zato sto su Srbi, sklonjeni su. To nije javni servis…. To je fasizam.