Četvrtak, 19 Maja, 2022
Rubrika:

Kolašin spremno dočekuje sezonu

U prethodnih par dana na lokalitetu Kolašin 1600  palo je oko 30 santimetara snijega, a već sledeće sedmice počeće sa radom restoran Troglavac

Pred turističkim poslenicima grada Kolašina je neizvjesna sezona, ocjena je direktora turističke organizacije (TO) Kolašin Aleksandra Vlahovića. Ipak, gotovo svi hoteli u gradu spremno dočekuju goste, a turistički radnici apeluju na nadležne da, prilikom donošenja mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, uzmu u obzir i potrebe te grane privrede.

“Pripremljeni su određeni izuzetno povoljni paket aranžmani, tako da Kolašin spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu. Trenutno interesovanje u poređenju sa prethodnim godinama nije na istom nivou. U ovo doba, prethodnih godina aranžmani su uveliko bili rasprodati, dok je sada situacija znatno slabija”, kazao je Vlahović.

direktor TO Kolašin Aleksandar Vlahović

Interesovanja potencijalnih gostiju ima, što donekle ohrabruje, pa je on uvjeren da, ukoliko bude snijega, turistička sezona će makar u jednom dijelu biti realizovana.

“Održali smo niz sastanaka sa turističkim privrednicima grada i mogu uputiti jedan apel u njhovo ime – Kada su u pitanju trenutne epidemiloške mjere, koje svakako treba poštovati, treba ponovo razmotriti mjeru zabrane međugradskog saobraćaja”, kazao je direktor TO.

Međugradski saobraćaj nije jedina mjera koja otežava ionako nezavidnu situaciju turističkih poslenika toga grada. Tako, primjera radi, prethodnih godina najbrojniji inostrani gosti, koji su dolazili iz Albanije, sada moraju imati negativan PCR test kako bi ušli u Crnu Goru.

“To im dodatno povećava troškove i prema informacijama koje dobijamo od turističkih agencija iz Albanije, to je jedna od glavnih prepreka. Svakako apelujem da se te mjere prilagode, ukoliko je moguće, da bi što veći broj turista iz regiona imao priliku da ove zimske sezone posjeti Kolašin”, poručio je Vlahović.

Da je neophodno donijeti olakšice kako bi turistički radnici premostili barijere i iz predstojeće negativne turističke sezone izvukli maksimum, tvrdi i direktor skijališta Kolašin 1600 Saša Jeknić.

“Jedna od tih mjera svakako jeste  ukidanje zabrane međugradskog saobraćaja vikendom, kako bi na neki način domaćim gostima, na koje ove godine maksimalno računamo, približili sam lokalitet ovog Ski centra. Sve nas je ovo na neki način uslovilo da ove godine budemo više okrenuti domaćem gostu, i da kompletnu uslugu ski centra uputimo njima”, istakao je on.

Iz predstojeće sezone, koja ima negativne prognoze, kaže Jeknić, nastojaće da izvuku maksimum.

“Ja odgovorno tvrdim da ćemo mi na skijalištima Crne Gore, odnosno na Ski centru Kolašin 1600 učiniti sve da ova sezona ne propadne. Pokazaćemo da u nekim teškim vremenima i uslovima, sa našim gostima možemo da doprinesemo turističkom prometu naše države”, poručio je direktor tog skijališta.

U prethodnih par dana na lokalitetu Kolašin 1600  palo je oko 30 santimetara snijega, a već sledeće sedmice počeće sa radom restoran Troglavac. Generalno, menadžment je ove godine, kada je ponuda u pitanju, otišao korak dalje.

“Tako da će svim ljubiteljima sniježnih sportova biti na raspolaganju 10,5 km skijaških staza, što je 6 km više u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče cjenovne politike, takođe smo imali razumijevanja, te smo cijene višednevnih karata smanjili za 10 odsto, dok je cijena jednodnevnog skipasa ostala na nivou prošle godine, napominjem, uz dodatnih 6 km staza”, rekao je Jeknić.

Jeknić

Dodatno,svim ljubiteljima će biti na raspolaganju panoramsko razgledanje planine Bjelasice vožnjom šestosjednom žičarom. Tu su i  takozvani ski rental i škole skijanja.

“Nastavili smo i našu poznatu akciju koja će trajati do 15. decembra, u vidu promo cijena sezonskih ski pass-ova. Cijena sezonskog ski pass-a za odraslog je 150 eura, dok za djecu do 14 godina iznosi 80 eura. Treba napomenuti da u cijenu ovih pasova ulaze i tri besplatna skijanja na olimpijskom centru Jahorina, i tri dana uzastopnog skijanja na nekom od skijališta Srbije”, dodao je direktor skijališta.

Među hotelima koji spremno dočekuju svoje prve goste našao se i Dream House hotel sa četiri zvjezdice. Svjesni su, međutim, da sezona neće zavisiti samo od ponude hotela i grada Kolašina, već umnogome i od trenutne epidemiloške situacije, kao i mjera koje će donijeti nadležne institucije.

“Treutno vlada veliko interesovanje za novogodišnje praznike , kao i za zimsku sezonu, ali moram da naglasim da rezervacije još uvijek nisu potvrđene  zbog straha od donošenja još strožijih paketa mjera , ili sa ne ukidanjem  već postojećih – zabrana međugradskog saobraćaja”, kazala je menadžerka hotela Andrijana Koprivica.

Andrijana Koprivica menadžerka hotela Dream House

Interesovanje je najprisutnije kod domaće klijantele, mada menadžment bilježi interesovanje i gostiju iz regiona.
“Apelovali bismo, kao turistički poslenici, da nadležni organi razmotre mjeru zabrane međugradskog saobraćaja vikendom, jer su to dani koji su nam ključni za posjete turista, kao i da olakšaju ulazak turista iz regiona, u vidu ukidanja testova, jer je to još jedan trošak za turiste, posebno kada su porodice u pitanju”, zaključila je Koprivica.

Najnovije

Latinka Perović: Crna Gora je prošla složen put udaljavanja od velikosrpskog projekta

Ono što se događa u Crnoj Gori je proces učenja demokratije. Crna Gora je prošla složen put udaljavanja od velikosrpskog projekta, preko dvočlane federacije,...

UŽIVO Nova evakuacija iz Azovstala, Svjetska banka odobrava 30 milijardi dolara za hranu

Ulazimo u 85. dan rata u Ukrajini. U srijedu veče evakuisano je još ukrajinskih boraca iz Azovstala. Nekoliko autobusa u pratnji ruske vojske napustilo...

Tri profesora dobila spor na sudu zbog revanšizma direktora ministarke Bratić

Mnogi profesori su, posebno ove godine, bili žrtve nezapamćenog revanšizma, te su bez ikakvog razloga, iz čiste osionosti i inata novih rukovodilaca obrazovnih ustanova,...

Zapljena cigareta bez pravnog osnova, izgledne tužbe vlasnika

Cigarete i duvanski proizvodi koji su evidentirani na zalihama u skladištima Slobodne zone Luke Bar ne mogu kroz pokrenuti carinski postupak o statusu robe...

Vrijeme kada je Rožaje bilo najhumaniji grad svijeta

piše: Edin Smailović Rožaje je gradić sa nekih 10-ak hiljada stanovnika. Smješten tačno na 1.000 metara nadmorske visine. Još otprilike toliko ljudi živi u selima...

Najčitanije

Povezano

SRPSKE TROBOJKE I TRUBE Proslava maturanata u Kolašinu uz nacionalističku koreografiju

Maturanti Srednje škole "Braća Selić" u Kolašinu proslavili su kraj školske godine uz trube i srpske trobojke. Na video snimku i fotografiji koju su proslijedili...

NAKON PRITISKA PARTIJE: Bulatović podnio ostavku na mjesto predsjednika opštine Kolašin

Milosav Bato Bulatović podnio je ostavku na dužnost predsjednika Opštine Kolašin. Na Bulatovića je već duže vremena vršen pritisak partije kojoj pripada DPS-a, ali i javnosti...

Kolašin: Pobjeda i štit crnogorskih barjaka

Vrijednosti i istorijska misija Dana Pobjede, svake godine su sve aktuelnije.Sloboda i antifašizam su trajne magistrale čovjeka i čovjekove civilizacije pa tako i Crne...

Danas i sjutra obustava saobraćaja na magistralnom putu Podgorica – Kolašin

Na magistralnom putu Podgorica – Kolašin u mjestu Subadanj doći će do potpune obustave saobraćaja danas i sjutra u periodu od 10 do 12...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve