Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

Koji su grijesi degradiranih cetinjskih sveštenika, kadrova pokojnog Amfilohija

Perović će, po novim odlukama vrha SPC biti obični sveštenik u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici, Jovanović sa uticajne funkcije sekretara Mitroplije odlazi da bude namjesnik crkve u Topli kod Herceg Novog, a Boričić ide u službu u Grbalj.

Cetinjski sveštenici Gojko Perović, Obren Jovanović i Anđelko Boričić, bivši prvi saradnici pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića, koji su novim odlukama Beogradske patrijaršije značajno degradirani – mjesecima su bili na meti portala Vidovdan koji je u tekstu još od 31. maja ove godine najavio njihove smjene, piše Pobjeda.

Perović će, po novim odlukama vrha SPC biti obični sveštenik u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici, Jovanović sa uticajne funkcije sekretara Mitroplije odlazi da bude namjesnik crkve u Topli kod Herceg Novog, a Boričić ide u službu u Grbalj.

Okidač je bila činjenica da je premijer Zdravko Krivokapić u Beogradu 27. maja odbio da potpiše temeljni ugovor sa SPC te da je u Patrijaršiji vođen ozbiljan razgovor sa mitropolitom Joanikijem koji se obavezao da će očistiti SPC od ,,autonomaških kadrova“.

Na prijedlog Joanikija i uz saglasnost članova Sinoda, kako je pisao Vidovdan, tema razgovora je bila oslobođenje Mitropolije od ,,nagomilanih separatističkih i autonomaških kadrova koji su često skloni bahatosti i lopovluku“. Joanikije se u Patrijaršiji bio obavezao da će poslušati Sveti arhijerejski sabor SPC i u narednih par mjeseci raščistiti neke stvari na terenu.

Vidovdan je u svom tekstu proročnički naveo da je prvi na udaru upravo Gojko Perović, kako su ga nazvali ,,vođa separatističke, autonomaške i ultracrnogorske struje, rektor Cetinjske bogoslovije“.

“Proto Gojko je inače veoma ,,skroman“, pa pored plate koju kao rektor srpske pravoslavne bogoslovije dobija iz Srbije, obično ima i po nekoliko primanja iz bočnih poslova i nenadnih zaduženja”,pisao je Vidovdan i naveo imena kadrova koje treba ukloniti.

Optužbe za korupciju

“Peroviću će se sigurno priključiti i neki drugi autonomaški kadrovi sa Cetinja koji su skloni enormnom bogaćenju preko grbače vjernika i turista: sekretar Mitropolije, prota Obren Jovanović, njegov pomoćnik, prota Igor Balaban i drugi pomoćnik, prota Anđelko Boričić. Svi su sa parohijama na Cetinju i svi i sami žele premještaj u neke bogatije krajeve jer od uvođenja sankcija Rusiji i krize izazvane virusom kovid-19 Cetinje više nije ni rudnik zlata za pljačkanje ruskih turista ni mjesto za brzo i enormno bogaćenje”, tvrdio je Vidovdan u tom tekstu.

Perović se Beogradu zamjerio jer je tokom litija prošle godine u organizaciji SPC poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne dolazi u Crnu Goru, kao i zbog izjava u emisiji ,,Živa istina“ da je Mitropolija SPC u Crnoj Gori bila – ,,ako ne autokefalna, onda samostalna vjekovima“.

I lideri Demokratskog fronta su sveštenika Perovića označili kao ključnu osobu koja je potpomogla imenovanje Zdravka Krivokapića za nosioca liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ kao i za njegovo kasnije imenovanje za mandatara. Peroviću očigledno nije pomogla ni kasnija ograda od premijera kada je kazao da crkva ne stoji iza Krivokapića i odluka njegove Vlade.

Čistka Amfilohijevih kadrova je zaključena činjenicom da je Joanikije u Cetinjski manastir doveo čak pet kaluđera iz Berana.

“Na Cetinju će parosi biti – otac Ostoja, koji je došao iz Nikšića da bude Joanikijev lični sekretar, i Ivan Pešikan, koji je nedavno rukopoložen za sveštenika da bi bio paroh”, piše Vidovdan ne navodeći prezime oca Ostoje.

Mitropolit Joanikije je ovu kadrovsku izmjenu u Mitropoliji izvršio upravo onako kako je portal Vidovdan najavljivao prije nekoliko mjeseci pod izgovorom da ,,dolaze ljudi lojalni Srpskoj crkvi“.

Obračun sa Amfilohijevim nasljeđem

Kako je Pobjeda ranije pisala osim čistke Amfilohijevih kadrova, Beogradska patrijaršija se grubo obračunala sa nasljeđem pokojnog mitropolita.

Tako je odlukom Sabora ukinut Episkopski savjet u Crnoj Gori, odnosno Pravoslavna crkva u Crnoj Gori formirani 2006. godine iza koje je svojim autoritetom stao pokojni mitropolit Amfilohije, ali i pokojni patrijarh Pavle.

Po zamisli Amfilohija Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori je trebalo da bude potpisnik temeljnog ugovora sa Crnom Gorom ali je tu zamisao koja je i dalje aktivna odbio sami vrh Beogradske patrijaršije na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Ukinuta je i titula mitropolitu Joanikuju arhiepiskop cetinjski kao i titula egzarh Pećkog trona. Taj naziv stoji na Amfilohijevom grobu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Vlahović o izjavi Medoks: Crkva Engleske je državna crkva

Miodrag Vlahović komentarisao je današnju izjavu ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks. "I odvojiti crkvu od politike! (Za odnos crkve i države - interesantan je primjer...

Putin pozvao SAD i NATO da snose troškove obnove u Avganistanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak navečer Sjedinjene Američke Države (SAD) i Sjevernoatlantski savez (NATO) da snose troškove obnove u Avganistanu. Putin, koji...

U američkoj bazi na Aljasci proglašena vanredna situacija zbog kovida-19

Vojni lideri u američkoj zajedničkoj bazi Elmendorf-Ričardson proglasili su vanrednu situaciju kao odgovor na sve veći broj slučajeva zaraze kovidom-19 na Aljasci. Oni su poručili...

Realizovana podrška od preko 650.000 eura za razvoj sela i izgradnju infrastrukture

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz programe podrške za razvoj sela i izgradnju infrastrukture do sada podržalo oko 50 projekata u oblasti ruralne...

Džošua: Boriću se sa Fjurijem

Entonija Džošua naredne sedmice čeka borba protiv Ukrajinca Aleksandra Usika za odbranu trona u WBO verziji superteške kategorije. Još se, međutim, priča o eventualnoj borbi...

Najčitanije

Povezano

Đukanović: Srbija i SPC poslužile se Vladom CG koja se stavila na uslugu ostvarivanja ciljeva velikosrpskog nacionalizma

Naš problem je što se Srbija i SPC poslužila Vladom Crne Gore. Vlada je glavni akter koji je, stavljajući na raspolaganje svoj kompletan repertoar,...

Studija DFC: Rusija preko Srbije i SPC destabilizuje Crnu Goru

U političko-bezbjednosnoj sinergiji ove dvije države kreiran je i konstrukt tzv. "srpskog sveta", koji se snažno oslanja na ruski koncept fondacije Ruski svijet, koji...

Mujkić: Političko djelovanje SPC-a opasnije od ‘srpskog sveta’, zato je važna borba Crnogoraca

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić, autor više od stotinu naučnih radova, među kojima se ističu knjige Kratka povijest pragmatizma (2005), Mi, građani Etnopolisa (2007), Pravda i...

Zafranović predstavio Porfiriju novi film o Jasenovcu

Reditelj Lordan Zafranović predstavio je novu verziju scenarija za film o stradanju u logoru Jasenovac, a koji je rađen na osnovu teksta Arsena Diklića...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Koji su grijesi degradiranih cetinjskih sveštenika, kadrova pokojnog Amfilohija – CG Vijesti
27.07.2021-07:56 07:56

[…] Aktuelno […]