Subota, 25 Septembra, 2021
Rubrika:

Ko vraća crkve i čije su bile?

Belada podsjeća da je najmanje deset puta tražio da se obavijesti javnost Crne Gore, što je obaveza bila članom 61 Zakona o vjeskim slobodama, kako su upisivani svi vjerski objekti. Tu hronologiju trebalo je da dostave katastarske službe. 

Demokrate su juče obavijestile javnost da “odlučno nastavljaju sa pravednim pristupom svim društvenim pitanjima”, te da nakon što su Islamskoj zajednici vratili džamiju u Pljevijima, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj vraćaju četiri crkve koje se nalaze na Svetom Stefanu, kako bi one “opet služile vjerujućem narodu i bi le mjesto ljubavi i sloge”.

Demokrate kažu da su ih za politikanstvo optuživali oni koji su poharali vjerske zajednice.

Advokat Nikola Belada za Dnevne novine kaže da je juče pročitao da je jedna partija obavijestila javnost da će izvršiti upis četiri vjerska objekta na jednu crkvu, odnosno na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve.

“To je gotovo nevjerovatno. Iza ovakve informacije morala bi da stoji obimna dokumentacija koja bi svjedočila o hronologiji upisa tih objekata. Toga nema, samo informacija biće vraćene MCP. Kako? Po kojoj proceduri? Ko će da napravi prepis tih objekata na Srpsku crkvu? Hoće li politička partija, državni organ? Ovo pokazuje da je u Crnoj Gori nažalost sve moguće”, kazao je Belada.

Belada podsjeća da je najmanje deset puta tražio da se obavijesti javnost Crne Gore, što je obaveza bila članom 61 Zakona o vjeskim slobodama, kako su upisivani svi vjerski objekti. Tu hronologiju trebalo je da dostave katastarske službe.

“Ponoviću ono što sam i ranije govorio svi pokazatelji govore da je preko 80 odsto pravoslavnih objekata upisano bez ijedne valjane isprave podobne za upis na SPC, bez ijednog dokumenta kojim se dokazuje svojina, a koji su neophodni po Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti. Sad se nastavlja još drastičnija praksa, da je takvo nezakonito ponašanje provodio državni organ katastar; a danas se to vrši na zahtjev jedne partije i javnost se o tome obavještava. Pozivam struku, moje kolege da javno iskažu svoj stručni, ne politički stav, kad će se konačno prestati sa favorizovanjem jedne crkve i urušavanjem pravnog poretka Crne Gore”, poručuje Belada.

Na pitanje da li je vraćanje crkava možda rezultat nekog sudskog spora, sagovornik DN ističe da bi, i da je zaista tako, javnost to morala da zna.

“Ako se vodio sudski spor, a Mitropolija crnogorsko-primorska kaže da jeste i to pred Osnovnim sudom u Kotoru, zašto se nije sačekalo da se taj poći postupak završi. Ili ako je završen zašto svi detalji nijesu predočeni javnosti. Tvrdim da nemaju nijedan valjani dokumenat. Zato to sam bio zatečen kada sam pročitao da jedna politička partija objavljuje da će crkve biti vraćene i ispravljena nepravda”, navodi Belada.

Podsjeća na zakonska rješenja za sticanje svojine koji ne poznaje političku odluku.

“Da li će se ovako sticati pravo svojine u Crnoj Gori? Hoće li se ovako odlučivati i o drugim situacijama i egzistencijalnim pitanjima građana? Jednostavno, prisustvujemo potpuno netransparetnom radu državnih institucija. Ništa ne znamo što rade, ne znamo još ni sadržinu temeljnog ugovora sa SPC, eto kakva im je transparentnost na koju se pozivaju”, naglašava Belada.

Ističe da se on lično obratio Ministarstvu pravde i tražio dokumenta koja se tiču evidentiranja Srpske pravoslavne crkve.

“Na osnovu čega je izvršeno evidentiranje SPC? Evidentirana crkva znači da je ona već postojala. Oni su se mogli registrovati kao nova, ali to nijesu htjeli, da bi dokazali da su stara crkva. Ta dokumenta nijesam dobio, kao što nećemo dobiti nijedan dokaz iz hronologije uspisa. Obratio sam se drugostepenom organu, potom Poreskoj upravi da mi kažu kako je SPC dobila poreski identifikacioni broj. Kako mi nijesu odgovorili u zakonskom roku, pošao sam na Upravni sud i dobio spor, ali se po odluci suda još nije postupilo. Opet mi nijesu dostavili dokumenta. Eto to je Crna Gora danas”, naglašava Belada.

Vučinić: Sve četiri crkve u državnom vlasništvu

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić za Dnevne novine kaže da je u budvanskoj opštini nezakonito upisano u vlasništvo Srbije 48 odsto crkvene imovine, te da su upravo crkve na Sušćepanu ostale u državnom vlasništvu.

“Ostrvo je 1936. godine, u čast srpskoga kralja Stefana prvovjenčanoga, kraljica Marija Karadordević preimenovala u Sveti Stefan. Na njemu su četiri crkve: Svetoga Stefana, prenosa moštiju Svetoga Stefana, Aleksandra Nevskoga i Preobraženja Gospodnjega”, kaže Vučinić.

On ističe da su sve četiri u vlasništvu Manastira Praskvice, koji se vodi kao pravno lice u državnoj svojini, što dokazuje poseban matični broj: 9200360160034.

“Dvije imaju posebne matične bnojeve:jedna 6036000000116 i druga 0101900990228, a preostale dvije su bile porušene, pa nijesu upisane kao takve. Dakle, sve su pravna lica pod patronatom Manastira Praskvice, odnosno u državnom vlasništvu. Inače, matični broj Mitropolije crnogorskoprimorske je: 9992020600505. To je krunski dokaz da Mitropolija nije njen vlasnik ni zakoniti ni nezakoniti”, navodi Vučinić.

On poziva Državno tužilaštvo i zaštitnika državne imovine da pokrenu postupak protiv lica koja namjeravaju da državnu imovinu upisuju na državu Srbiju.

“To je protivustavni akt koji je uperen i protiv ustavne norme da je teritorija Crne Gore jedinstvena i neotuđiva, pa apelujem i na Ustavni sud da pokrene postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti takvoga akta”, naveo je Vučinić.

 

Najnovije

Čistka kakva nije bila ni devedesetih

Četrdesetak dana nakon izbora novog generalnog direktora RTCG Borisa Raonića i nepunih mjesec od izbora Marije Tomašević za direktorku Televizije Crne Gore, u talasu...

Mrvaljević: Postupanje policije dovelo nas je na ivicu tragedije

Samo je prisebnost građana sačuvala mir na Cetinju i u Crnoj Gori. Doprinos vrha izvršne vlasti i dijela političkih aktera aktuelne većine je bio...

Naredna vlada isplatiće osam miliona eura IRF-u

Naredna vlada Crne Gore imaće zadatak da od 1. januara 2025. godine iz budžeta deset godina zaredom izdvaja po 800.000 eura kako bi isplatila...

ŠĆEKIĆU FOND PO SVAKU CIJENU Da li su jedan čovjek i partijsko obećanje važniji...

Nakon što je drugi put od strane Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje izabran za vršioca dužnosti direktora dok se ne okonča javni konkurs...

ŠEST GODINA OD OKRETANJA PRASETA NA RAŽNJU ISPRED SKUPŠTINE Šatorsko naselje izvor kadrova nove...

U ponedjeljak, 27. septembra, biće punih šest godina od kako je Demokratski front ”otvorio” šatorsko naselje ispred Skupštine Crne Gore, kao vid protesta protiv...

Najčitanije

Povezano

Ustoličenje zla krštenog krvlju

Za aktuelno.me Piše: Stevo Vučinić Onomad, na Cetinju, umjesto apostolskoga nasljednika ustoličeno je zlo na zločinački način, kršteno krvlju prosutoj po Cetinju. To su bile orgije...

Ako je Crna Gora postala suzavac demokratija, onda to nije moja država

Piše: Nikola Belada Poštovani građani, bio bih neizmjerno srećan da je poslije 4. septembra bio 6. septembar i pokušavam da sebe ubijedim da 5. septembar...

Vučinić: U Porfirijevim crkvama već se mole bogu da u okolnostima mogućeg haosa Srbija anektira Crnu Goru

Za aktuelno.me Piše: Stevo Vučinić Početkom devedesetih godina prošloga vijeka, kad su iz Podgorice krenuli tenkovi u sramni pohod na Dubrovnik, vladala je "zaglušujuća" tišina. Na...

Ako su komite i njihovi potomci fašisti, upišite i mene

Piše: Advokat Nikola Belada Danas je Crna Gora teokratska država kojom upravlja srpska crkva i koja postulate Crne Gore, njenu suverenost, antifašizam, demokratiju, multietičnost i...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve