Petak, 12 Jula, 2024
Rubrika:

Ko u Crnoj Gori može da se razmeće milionima?

Iako sve ovo izgleda krajnje fascinantno, osobe koje su malo bolje upućene u čitav slučaj oko takozvanog ''klana BEMAX'' i nijesu previše začuđene kada je u pitanju milionsko jemstvo za mlađeg Lazovića.

Piše: Balša Knežević

Prosječni crnogorski građanin koji je pratio medije posljednjih nekoliko sedmica, vjerovatno je pomislio da je biti policajac ili službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) najbolji posao na svijetu! Jer ako je suditi po slučaju porodice Lazović, rad u policiji i ANB-u je jedan od najunosnijih biznisa u državi.

Ova tvrdnja dobila je na težini nakon što je juče u javnost procurila informacija da pravni zastupnici uhapšenog službenika ANB-a Petra Lazovića sada nude 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu da bi se njihov klijent branio sa slobode.

Tokom prošle sedmice, vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na odluku sutkinje za istragu tog suda Suzane Mugoše, kojom je prethodno prihvaćeno jemstvo za Petra Lazovića, inače sina Zorana Lazovića kontroverznog bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije. Jemstvo je nakon toga odbijeno.

Petar Lazović: Milioni za jemstvo

Za slobodu Lazovića ”Juniora” (kako je poznat u SKY komunikaciji) tada je ponuđeno 1.640.300 eura, a crnogorska, pa i regionalna javnost su danima postavljale pitanje ”odakle policijskim službenicima toliki novac koji nude za jemstvo?”. Stoga nije ni čudo što su, kada je juče ”procurilo” da za Lazovića ”Juniora” branioci nude jemstvo od preko šest miliona eura, počele da kruže priče da je biti policajac ili agent ANB-a najunosniji biznis u Crnoj Gori.

Odakle im novac?

Pitanje koje se logično nameće je, a koje je Portal Aktueno postavio još početkom oktobra kada se govorilo o jemstvu od oko 1,6 miliona eura je – odakle porodici policajca Zorana Lazovića nekretnine vrijedne preko milion eura i 100.000 eura u gotovini. Uz to sada treba postaviti pitanje odakle im još nekoliko miliona eura nekretnina zvanično u vlasništvu anonimne firme koje su spremni da prilože za slobodu Lazovića Juniora?

Ovo pitanje dobija na težini ako uzmemo u obzir prosječni policajac treba da radi 20-30 godina da bi dobio manji stan. Ili nekih 20 godina otplaćuje stambeni kredit da bi imao đe da živi?

Zoran Lazović: Svojevremeno je njegov kum Milivoje Katnić govorio da je on ”najbolji policajac u Crnoj Gori”. Možda je mislio da kaže ”najbogatiji”?

Međutim, spekulacije o imovini Lazovića ne završavaju se na milionima koji su spremni da daju za jemstvo.  Policija je prilikom hapšenja Petra Lazovića u julu, pretresla hotel “Podgorica” čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Lazovićevim prijateljem i kolegom policajcem Ljubom Milovićem, ali je, kako saznajemo, on samo paravan za veoma sumnjivu vlasničku strukturu koja se vezuje za Lazoviće.

Petar Lazović i njegov kolega policajac i prijatelj Milović, koji se nalazi u bjekstvu, kako se navodi u spisima Europola, osumnjičeni su da su bili uključeni u šverc kokaina, cigareta i oružja u ime kavačkog klana.

”Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina”, doslovno piše u dokumentu Europola, kako je svojevremeno objavio portal Libertas.

Hotel Podgorica koji se sve više poredi sa vilom u Šilerovoj ulici u Zemunu: Glavni štab OKG u sumnjivom vlasništvu, koji čuvaju korumpirani policajci i obezbjeđenje sa dugim cijevima, gdje policija do sad, nije smjela da napravi raciju

Dakle, ako saberemo novac koji se dovodi u vezu sa Lazovićima i njihovim prijateljem Ljubom Milovićem dolazimo do sume od preko 54 miliona eura. Plus sumnjivo vlasništvo nad hotelom Podgorica koji pridodaje sigurno nekoliko miliona na saldo ove krajnje kontroverzne policijske ekipe.

BEMAX klan

Iako sve ovo izgleda krajnje fascinantno, osobe koje su malo bolje upućene u čitav slučaj oko takozvanog klana BEMAX i nijesu previše začuđene kada je u pitanju milionsko jemstvo za mlađeg Lazovića.

Milan Roćen: Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, politički kišobran koji je ovu OKG štitio od odgovornosti pred zakonom

Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović, Milan Roćen i Zoran Lazović su osobe koje su godinama važile za neformalne vlasnike komapnije BEMAX povezane sa švercom kokaina i cigareta.

Ali kako smo već pisali, od vlasničke strukture u BMAX-u su ostali samo neformalni vlasnik Ranko Ubović i bivši zamjenik direktora uprave policije Zoran Lazović za kojeg je kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u Skupštini kazao da je ”nakačen na Ubovića”.

Aleksandar Mijajlović, jedan od nezvaničnih vlasnika, prije nekoliko mjeseci je bukvalno išćeran iz Bemaxa. Oduzeli su mu obezbjeđenje, a priča se da je izvukao deblji kraj u fizičkom obračunu sa jednim istaknutim članom Bemax klana, koji je nakon toga uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u švercu kokaina i da je organizovao kriminalnu grupu. Međutim, kada su shvatili da to nanosi veliku štetu kompaniji, formalni suvlasnici Bemaxa pokušavaju svim silama da sakriju ovaj sukob, plasirajući lažnu sliku u javnosti da među njima vladaju harmonični odnosi.

Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović – neformalni vlasnici kompanije BEMAX povezane sa Lazovićima: Da li se sad pretvaraju da su ”najbolji drugovi” zbog javnosti?

Što se tiče bivšeg viskokog funkcionera koji se iz hobija bavi politikom Milana Roćena, više puta smo pisali kako se sumnja da je svoj udio u ovoj kontroverznoj kompaniji prodao za oko 18 miliona eura.

Stoga, ako uzmemo u obzir da su Lazović stariji, odnosno ”Kardinal” kako je poznat u SKY komunikaciji i Ubović ostali jedini vlasnici BEMAX-a i svih ”dodatnih” poslova koji se vežu za ovu firmu, milioni kojima se bukvalno razmeću za jemstvo ne treba da čude.

OTG samo dio BEMAX klana

Portal Aktueno pisao je prije par dana o takozvanoj Organizovanoj tužilačkoj grupi (OTG), čiji je nedavno uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović bio samo vojnik.

OTG je godinama u potpunosti držala zarobljenim Tužilaštvo, a njene udarne pesnice bili bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i, iz sjenke, njegov kum Zoran Lazović. Sa njima se povezuje i bivši čelnik Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragan Radonjić.

Iako je ova grupa nakon smjene Katnića izgubila direktan uticaj na Tužilaštvo, ipak su u ovoj instituciji do prije nekoliko dana imali svog čovjeka od povjerenja – uhapšenog specijalnog tužioca Sašu Čađenovića.

Saša Čađenović, Milivoje Katnić i Dragan Radonjić

Međutim, OTG je samo dio šire hobotnice takozvanog BEMAX klana. Ova organizovana grupa koja je do smjene Katnića držala zarobljenu tužilačku instituciju, imala je toliki uticaj da su se članovi BEMAX klana osjećali gotovo nedodirljivim pred zakonom.

Ovo je potvrdio i odlazeći  kontroverzni premijer Dritan Abazović kada je 19. avgusta u Skupštini naveo da je ”ta (BEMAX) ekipa koju predstavlja onaj Ubović (Ranko) koji je konektovan na Zorana Lazovića, Milivoja Kantića i bivšeg šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića”.

Kao neformalni suvlasnik BEMAX-a Zoran Lazović je po svemu sudeći bio ”kopča” između klana BEMAX i OTG.

Zakon o porijeklu imovine

Vlade Crne Gore utvrdila je juče Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pomenuo je nakon utvrđivanja predloga, upravo primjer vezan za jemstvo Petra Lazovića.

“Građani treba da znaju kako neko ko je državni službenik može da garantuje sa šest miliona za svoju kauciju. Mislim da to nije jedini primjer, a ovo zakonsko rješenje će nam pomoći da dođemo do odgovora”, kazao je  Abazović aludirajući na iznos koji je ponuđen za kauciju uhapšenog službenika ANB-a Petra Lazovića.

Odakle vam milioni?

Iako je doveo zemlju do ivice kolapsa svojom veleizdajničkom politikom, Abazović je apsolutno u pravu kada je kazao da jemstvo za Lazovića nije jedini primjer sumnjivo stečene imovine, kojih ima na stotine.

Firma BEMAX i njen neformlani vlasnik Ranko Ubović poklonili su gradu novac za izgradnju osnovne škole u Tološima, a pošto je riječ o projektu „teškom” skoro sedam miliona eura, nije jasno kako je taj novac stečen. Kako bi tek Ubović i njegovi partneri objasnili odakle im desetine miliona, recimo hipotetički oko 150 miliona eura, za nabavku građevinskih mašina?

To su pitanja na koja će crnogorske institucije, uz pomoć zapadnih partnera morati da daju odgovore u najskorijem roku, ukoliko želimo da se poljuljana Crna Gora vrati na evropski kolosjek.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
jowoglowo
16.12.2022-12:56 12:56

otvoreni balkan zatvorenog tipa..ne damo s(a)vetinje…

Uros
16.12.2022-13:15 13:15

Zaboravili ste da napisete da su svi oni perjanice DPS-a i bliski prijatelji Mila Djukanovica. Iz toga proizilazi da su sve radili uz njegovu saglasnost i za njegov i njihov racun.

Lakicevic
16.12.2022-13:20 13:20

Ispitati i vezu Ubovića i Roćena sa kontroverznom porodicom Krničan iz Srbije koja posjeduje lanac raznih firmi a koja se vezuje sa SNS , Zvonka Veselinovica , vlast i šverc cigara.

Tihana
16.12.2022-22:52 22:52

Samo se koljitwe međusobno dok četnici Gaze Ustav i ime crnogorsko

BratSamoTakav
17.12.2022-02:28 02:28

Neko ko javno nudi 6 miliona za jemstvo,to cini jer je siguran u nesumnijivu zakonitost porijekla.Drugacije bi mali firer vec puciknuo njegve pitbule da rastrgnu
sve koji nijesu uskocili u novu podzemno krimialnu rutu,recimo onu kojom voze ”
ruski kamioni” ili oni sa cigaretama , kojima “soferira ” njegov (K)Rade!!!!Na snimcima postoji i neki brat Abaz,”istrazite” ko to bijase …!!!!