Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Knežević: Realan i opravdan zahtjev za povećanjem zarada neakademskom osoblju UCG

''Posljednjim izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru došlo je do povećanja zarada za 41% zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore (UCG)''

Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Univerziteta Crne Gore (SUCG) Mirko Knežević rekao je kako ova sindikalna organizacija smatra potpuno opravdanim i realnim zahtjev za povećanjem zarada saradnicima u nastavi, stručnom i neakademskom osoblju državnog univerziteta za 45% počev od 1. januara 2023. godine.

„Posljednjim izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru došlo je do povećanja zarada za 41% zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore (UCG)“, podsjetio je Knežević.

Nasuprot tome, napominje on, 59% zaposlenih (saradnici u nastavi, stručno i neakademsko osoblje) nije obuhvaćeno pomenutim izmjenama, pa samim tim ni povećanjem zarade.

„Ovakvo povećanje zarada zaposlenima sa akademskim i naučnim zvanjima SUCG je više puta pozdravio, ali ujedno cijenimo da je ovim povećanjem zarada izvršena apsolutna diskriminacija u odnosu na ostale zaposlene na UCG“, istakao je Knežević.

Podsjeća da je SUCG od samog početka najave izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru konstantno naglašavao da se pomenutim izmjenama vrši diskriminacija dijela zaposlenih na UCG i ujedno urušava sistem kolektivnog pregovaranja.

„Iz tog razloga, zahtijevali smo da što prije otpočnu pregovori sa rukovodstvom UCG i Ministarstvom prosvjete na izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za UCG, a sve u cilju povećanja koeficijenata na osnovnu zaradu zaposlenima čije zarade nijesu obuhvaćene izmjenama pomenutog zakona“, podsjetio je Knežević.

On je rekao da, u ovom trenutku, i pored nekoliko internih sastanaka, SUCG je i dalje bez odgovora i rješenja problema zarada zaposlenih na UCG.

„Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi naša država, SUCG je odustao od prijedloga za povećanjem zarada zaposlenih od 65% u tekućoj godini (koliko je iznosilo minimalno povećanje koeficijenta osnovih zarada osoblja u akademskom i naučnom zvanju)“, rekao je Knežević.

Međutim, dodaje on, imajući u vidu svakodnevni porast cijena osnovnih životnih namirnica, Univerzitetski odbor SUCG smatra potpuno opravdanim i realnim naš zahtjev za povećanjem zarada za 45% počev od 1. januara 2023. godine.

„Ovim putem, još jednom ističemo da potpuno podržavamo značajno povećanje zarada zaposlenih u akademskom i naučnom zvanju na UCG i ujedno apelujemo da što prije otpočne socijalni dijalog u cilju blagovremenih i odgovarajućih izmjena Kolektivnog ugovora za UCG u cilju unapređenja socio-ekonomskog položaja svih ostalih zaposlenih na Univerzitetu ali i anuliranja negativnih efekata unutar kolektiva koji su nastali usljed usvojenih izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru“, zaključio je Knežević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve