Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Kinoteka od danas i u Nikšiću

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović tom prilikom je istakao da cijeneći značaj kinematografije za kulturu, opština Nikšić sa zadovoljstvom je prihvatila učešće u projektu ''Kinoteka u svakom gradu''

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović, direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović i direktor Crnogorske kinoteke Goran Bjelanović prisustvovali su postavljanju računara sa arhivskom kinematografskom građom u holu Nikšićkog pozorišta.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović tom prilikom je istakao da cijeneći značaj kinematografije za kulturu, opština Nikšić sa zadovoljstvom je prihvatila učešće u projektu ,,Kinoteka u svakom gradu”.

„Vodili smo se željom da sve što nudi Crnogorska kinoteka bude dostupno korisnicima i u našem gradu. Participacijom u ovom projektu Nikšić na neki način dobija istureno odjeljenje Kinoteke, u kojem će svi zainteresovani sugrađani biti u mogućnosti da pregledaju bogatu filmsku građu koja ima izuzetan značaj. Ubijeđen sam, da će dolazak Kinoteke u naš grad obradovati sve zaljubljenike u kinematografiju, te da će naročito biti od koristi onima koji se bave filmskom produkcijom i koji se edukuju o filmu i kinematografiji, a posebno će biti značajna za pojedince koji se bave naučno-istraživačkim radom. Opština Nikšić, nastaviće saradnju sa Crnogorskom kinotekom i ubuduće, a sve u cilju podizanja ,,sedme umjetnosti” u Nikšiću na jedan viši nivo“, kazao je Ivanović.

Kinoteka od danas i u Nikšiću

Direktor Crnogorske kinoteke Goran Bjelanović kazao je da su kinematografska ostvarenja dragocjenosti, koje treba čuvati kao što se čuvaju vrijedne slike i knjige.

„Mi živimo u civilizaciji kada ljudi radije gledaju nego čitaju. Ovaj projekat ne podrazumijeva samo mogućnost Nikšićana da uživaju u igranim i dokumentarnim filmovima sa kojima raspolaže naša kinoteka, nego je to na neki način i videoarhiv grada. Trag u vremenu. A jedino što se ne može vratiti je upravo vrijeme. Na taj način taj trag u vremenu sačuvan je za brojne generacije koje će doći“, naglasio je Bjelanović.

Direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović zahvalio se Opštini Nikšić i Crnogorskoj kinoteci što su u veoma brzom roku realizovali ovaj projekat koji će značiti svim građanima Nikšića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve