Respirator tipa Puritan Benet 840, koji je opštini Kotor donirao kineski grad pobratim Xi’an, predstavlja vrhunski model respiratora koji se koristi u svijetu, a koji proizvodi renomirana firma “Cividen”.

foto Skala radio

Ovaj uređaj ima moćan procesor koji omogućava napredne načine ventilacije pacijenata i kod najtežih oštećenje pluća i spada u najsavremenije medicinske uređaje ovog tipa.

Ova donacija je veća i vrijednija, tim prije što je prijateljski kineski Xi’an u Kotor uputio pomoć u vremenu kada je COVID-om 19 bila zapaljena Kina, saopštio je za Skala radio gradonačelnik Kotora Željko Aprcović.

On je zahvalio donatorima, našim prijateljima iz pobratimskog grada i istakao da ovaj gest  još čvršće dokazuje prijateljstvo naroda dvije zemlje.

Kotorski gradonačelnik se zahvalio kineskom ambasadoru u Crnoj Gori Liu Jiu kao i ambasadoru Crne Gore u Narodnoj Republici Kini Darku Pajoviću.

Ovom donacijom Opšta bolnica Kotor dobila je  vrijedan medicinski uređaj, a minulih dana bilo je puno priče o respiratorima u našoj državi.

To je bila dežurna tema, kazao je prilikom primopredaje ovog uređaja kotorskoj bolnici njen direktor, primarijus dr Ivan Ilić.

On je rekao da u ovom trenutku kotorska bolnica ima samo jedan novi, ispravan respirator, na kome je jedna pacijentkinja.

Bez njega ona ne bi bila živa u ovom trenutku, rekao je dr Ilić, podsjetivši na značaj ovog medicinskog uređaja.

Novi respirator će biti korišćen za liječenje svih kojima će biti potreban za spašavanje života, jer se on koristi u najtežim stanjima bolesti, kada pacijent više ne može samostalno da diše, objasnio je dr Ilić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve