U bolnici Kodra danas se porodila žena koja je prije tri dana bila pozitivna na korona virus, kazao je ef kriznog medicinskog štaba prof. dr Ranko Lazović.

On je, na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), kazao da je porođaj obavljen carskim rezom i da je beba dobro, da je negativna na prvom testu.

“Beba je teška 4300 grama i u pitanju je dječak. Dijete je testitano i odvojeno od majke, a sjutra će se ponoviti test”, naveo je Lazović.

Direktor Urgentnog centra, Nermin Abdić je rekao da se po pravilu novorodjeno dijete odvaja od majke.

“Radi se analiza. Ako je dijete negativno, narednih 14 dana je odvojeno od majke, a dijete se konstantno prati od strane neonatologa”, rekao je Abdić.

Dvije tone opreme stiže sljedećim letom

Sedamnaest tona medicinske opreme vrijedne oko dva miliona eura koju je kupila Vlada dopremljeno je u petak veče u Podgoricu.

“Vlada je, kao što je i saopštila, kupila 19 tona medicinske opreme. Dvije tone nijesu mogle doći istim avionom, doći će sljedećim letom”, rekao je Lazović.

Ta opreme je već distribuirana.

“Zaštitnih sredstava je za sada dovoljno, pri čemu Montefarm i Krizni medicinski štab zajedno snabdijevaju Vojsku, Upravu policije , ANB i kompletan zdravstveni sistem, uključujući privatne ustanove”, kazao je Lazović.

Lazović je istakao da je Crna Gora prva zemlja koja je uvela preventivne mjere prije registrovanja prvog oboljelog i zbog toga procenat oboljenih bolji od zemalja regiona.

“Idemo ispred komplikacije, ne čekamo da se požar desi pa onda da gasimo požar. Tu je formula našeg očekivanog “pika” u drugoj nedjelji mjeseca aprila i da ćemo imati što manje oboljelih”, nagalasio je Lazović.

On je pojasnio da samo prvi kontakti sa oboljelim moraju biti testirani, a ne kontakti kontakata.

“Prvi kontakti idu u samoizolaciju ili u karantin”, naveo je Lazović.

Hospitalizovano 39 osoba

Lazović je saopštio da je 39 oboljelih hospitalizovano.

“Šest je hospitalizovano u Opštoj bolnici Nikšić, 12 u barskoj bolnici iz koje je jutros dvoje otpušteno, u beranskoj bolnici je četiri. Na Infektivnoj klinici leži 13 pacijenta, 3 su danas otpuštena, na Intezivnoj njezi leži 3 pacijenta, dva su na mehaničkoj potpori a jedan na dijalizi. Na Internoj klinici su tri pacijenta, svi su stabilnog zdravstvenog stanja”, saopštio je Lazović.

Lazović je kazao da je najbolja zaštita socijalna distanca od 1,5 metara.

“Rukavice su sredstvo koje štiti samo onog koji ih nosi, a ne i ostale. Takođe, rukavicom možete mahinalno dotaknuti lice. Ako često peremo ruku toplom vodom i sapunom ćemo se najbolje zaštiti i to je mnogo bolja zaštita od rukavica.”

Obična hirurška maska gatarantuje zaštitu 60-70 odsto.

“Maske sa oznakon N ne štite od masnih čestica, što čine maske sa oznakom P. Maske sa oznakom P1, P2 i P3 su ekvivalent maski za oznakama N95, N99 i N100. Koristite maske. Bolje i platnena, nego ikakva”, istakao je Lazović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve