Procenat vakcinacije protiv Dječje paralize u Crnoj Gori iznosi 98 odsto, a sva djeca i protiv drugih oboljenja mogu dobiti dobru zdravstvenu zaštitu, angažovanošću i posvećenošću roditelja, koji će ih odvesti na zakazane termine i neće propuštati vakcinaciju.

Nebojša Kavarić

To je povodom 24. oktobra Svjetskog dana borbe protiv Dječje paralize (Poliomielitis) kazao član Rotari kluba Podgorica i direktor Doma zdravlja Podgorica docent doktor, Nebojša Kavarić, navodeći da Rotary International sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom finansira vakcinaciju protiv dječje paralize u cijelom svijetu.

“Skoro 31 godinu traje borba Svjetske zdravstvene organizacije sa Rotarijem u svijetu protiv Dječje paralize. Ta bolest je bila jedna od pošasti dvadesetog vijeka. Nadali smo se da će i ranije doći do iskorjenjivanja, međutim još uvijek u nekoliko zemalja Azije (Avganistan i Pakistan) se pojavljuju slučajevi Dječje paralize i nije došlo do eradikacije. Afrika je ovih dana trebalo da bude proglašena Polio free kontinentom, ali su se pojavili izolovani slučajevi dječje paralize”, objasnio je Kavarić.

On je rekao da se Rotari zajednica u Crnoj Gori trudi da pomogne društvenim institucijama, prije svega Mininstaratvu zdravlja, kada je u pitanju ukupan proces vakcinacije.

“Dobar odziv kada je u pitanju vakcinacija za Dječju paralizu nam služi kao podstrek i za druge vakcine, gdje imamo vrlo uspješne rezultate. Mislimo na vakcinaciju MMR-om protiv morbila i sve ostale obavezne vakcine. Tako da se trudimo da obilježavamo ovaj dan sa neskrivenim ponosom i optimizmom da će sva djeca u Crnoj Gori i protiv drugih oboljenja dobiti dobru zdravstvenu zaštitu, prije svega angažovanošću i posvećenošću roditelja, koji će djecu odvesti na zakazane termine i neće propuštati vakcinaciju“, kazao je Kavarić.

Rotari u Crnoj Gori, kako je rekao, pažljivo prati razvoj situacije, kada je u pitanju vakcinacija „posebno Poliomielitisa”.

Predsjednica Rotari kluba Podgorica, Silvana Đurašević, rekla je da je na globalnom nivou Rotary Internationala obilježavanje ideje počelo 1985. godine i da je od tada iskorijenjeno 99 odsto Dječje paralize, koja predstavlja opaku bolest, koja obično pogađa djecu do pet godina.

“Rotary International je jedan od najvećih finansijera ove aktivnosti, ali i veliki broj ljekara koji su članovi Rotari pokreta na globalnom nivou učestvuju u ovim akcijama i stižu do najudaljenijih mjesta da bi se izvršila imunizacija djece. Nažalost, još uvijek postoje zemlje gdje se javljaju slučajevi Dječje paralize. I nigdje ne možemo biti mirni, dok god postoji aktivan ovaj virus“, pojasnila je Đurašević.

Glavna sestra za imunizaciju u Domu zdravlja Podgorica, Aida Piranić, poručila je svim roditeljima da ne odlažu vakcinaciju i da djecu dovode u zakazanim terminima.

“Vakcinacija je najbolji vid prevencije i zaštite od svih zaraznih bolesti, za koje znamo da mogu da dovedu i do smrtnog ishoda”,  kazala je Piranić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve