Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Katnićevi tužioci ćute: Zašto niko nije ispitao praćenje i ugrožavanje bezbjednosti Šoškića?

Uredništvo Portala Aktuelno, nakon uvida u Šoškićev iskaz bilo je, blago rečeno, začuđeno time što niko iz tužilačkih organa nije ispitao okolnosti oko praćenja, progona i hajke koja se vodila protiv njihovog kolege. Takođe nas je začudilo što niko nije napravio procjenu bezbjednosti Šoškića koji radi na slučajevima najtežih krivičnih djela

Za ime glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića vezuju se brojne malverzacije, zloupotreba položaja i resursa SDT-a, uz ispoljavanje neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju. Katnić je, kako smo ukazali, za svoje sumnjive radnje i obračun sa ličnim neprijateljima, obilato koristio medije, prije svih dnevne novine Dan, Vijesti i Pobjedu.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”, “Trgujem po pjaca “, “Kaže da ću krepati u kazamate”, “Koronavirus živi u sladoledu”

U seriji tekstova koje objavljujemo više od mjesec i po, Portal Aktuelno je detaljno opisao način na koji je fabrikovana “afera Delta” a ukazali smo i na motive mogućih nalogodavaca ove lažirane afere čija je primarna meta bilo tužilac Miloš Šoškić. Dnevne novine Dan, Vijesti i Nova Pobjeda su na osnovu “pouzdanih” izvora iz SDT-a danima nakon fabrikovanja lažne afere sprovodili hajku na Šoškića.

Kako smo juče pisali, osim što je Šoškić raskrinkao brutalne zloupotrebe medija koji su “filovani” “pouzdanim informacijama” iz tužilaštva, on je u svojoj izjavi koju je dao 6. 12. 2019. godine pred tužiteljkom ODT-a Ivanom Vuksanović, kazao da je još u avgustu prošle godine predvidio da će doći do pokušaja njegove kompromitacije kroz montiranu aferu ili sličan napad.

Šoškić je postao meta nakon što je analizirao izvještavanje i rad medija u pojedinim predmetima o čemu je u svom izjašnjenju obavijestio zamjenicu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici iz avgusta 2019. godine, sa posebnim akcentom na tekstove dnevne novine Dan.

Stoga i ne čudi strah koji je Šoškić osjetio kada je novinar Dana Vladimir Otašević priznao da prati Šoškića i da mu je on primarna meta, o čemu smo već pisali.

“Smatram da je ovo lice (Otašević) konkludentnim radnjama praćenjem i fotografisanjem bez oznaka i legitimacije da se radi o novinaru, meni uputilo ozbiljnu prijetnju da će da napadne na moj život i tijelo ili članove moje porodice. Sve je ovo vezano za funkcijju koju obavljam”, navodi se u Šoškićevom iskazu u ODT-u.

Uredništvo Portala Aktuelno, nakon uvida u Šoškićev iskaz bilo je, blago rečeno, začuđeno time što niko iz tužilačkih organa nije ispitao okolnosti oko praćenja, progona i hajke koja se vodila protiv njihovog kolege. Takođe nas je začudilo što niko nije napravio procjenu bezbjednosti Šoškića koji radi na slučajevima najtežih krivičnih djela.

Miloš Šoškić: Žrtva brutalne hajke

Stoga smo poslali pitanja Vrhovnom državnom tužilaštvu vezana za protivpravno praćenje tužioca Miloša Šoškića:

– Da li je neko od nadležnih tužilačkih organa pokrenuo istragu zbog praćenja tužioca Miloša Šoškića o kojem je javnost saznala nakon događaja u tržnom centru “Delta siti” 3. decembra prošle godine?

– Ako nije pokrenuta istraga, zašto nije i da li neko opstruira njeno pokretanje?

– Ako je pokrenuta, u kojoj je fazi i da li je tužiocu Šoškiću ugrožena bezbjednost?

Naravno, po već ustaljenom običaju nijesmo dobili nikakav odgovor od Vrhovnog državnog tužilaštva, koje je, prema riječima čelnika VDT-a (istina u v.d. stanju) Ivice Stankovića “najotvorenija institucija”.

Na osnovnu našeg dosadašnjeg pisanja, jasno je da je “Afera Delta” fabrikovana sa ciljem da se naruši ugled tužioca Miloša Šoškića, koji je proganjan, praćen i ispitivan u ODT-u u Podgorici. Možda i najporaznija okolnost za crnogorske tužilačke organe je to što je Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, umjesto da je stala u zaštitu svog kolege, konstatovala da je “Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa biznismenom Zoranom Bećirovićem”.

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta” i koja je potpisala odluku da se ne dostave snimci sa šest nadzornih kamera iz Delte.

Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja. A očigledno je da ne želi da se zamjera određenim medijsko-tužilačkim strukturama dostavljanjem snimaka nadzornih kamera iz Delte.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve