Katnić: Zadovoljan sam presudom

Katnić je podsjetio da je Specjalno državno tužilaštvo formiralo ovaj predmet prije tri godine jer je, kako je naglasio, društvo bilo ugroženo od izvršenja raznih krivičnih djela

Tužilaštvo je zadovoljno osuđujućom presudom u slučaju pokušaja terorizma koja je izrečena juče, saopštio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Milivoje Katnić
Da li će Tužilaštvo uložiti žalbu, on nije mogao danas da kaže jer ”će o tome raspravljati tužilački tim”.

”Nakon dvije godine ovaj krivični predmet je završen. Vidjeli ste takođe da je bilo oko 180 glavnih pretresa, a vidjeli ste i kako se sve odvijalo. Tužilaštvo je djelovalo u skladu sa zakonom, a odbrana je djelovala mimo pravila, normi i procedura propisanih zakonom. Kada bi danas organizovali jednu utakmicu, pa ako bi mi ili vi igrali rukama ta utakmica ne bi mogla da se zavrrši ili bi se veoma teško završila. Ovo govodim kako bi slikovito prikazao kako je bilo teško sve završiti. Ipak, Viši sud je to okončao i mi smo u Tužilaštvu zadovoljni”-kazao je on.

Ipak, dodaje:

”Ja nijesam pobornik najstožih kažnjavanja, osim naravno u nekim specifičnim slučajevima. Čak sam pristalica nekih italijasnkih rješenja gdje se kazne zatvora mogu zamijeniti drugim kaznama, na primjer u italiji je donešen zakon gdje su osuđeni umjesto u zatvor išli u neke vjerske objekte i pokajali se. Građani treba da shvate da i u ovom predmetu nije važna kazna koliko je važno da shvate da se do određenih ciljeva može doćoi jedino zakonskim putem”- kazao je on, dodajući da je na taj način ”indirektno” ili  narodski rečeno ”za Goleš planinom” odgovorio na pitanje da li će se Tužilaštvo žaliti na presudu.

Podsjetio je na njegovu izjavu s početka cijelog procesa

”Podsjetiću vas sve da sam rekao da, ako ne bude donešena osuđujuća presuda ja se povlačim sa ovog mjesta, ja sam pokazao da smo radili kako treba, a da li ćemo se žaliti na presudu ne mogu sada da kažem jer to mora da razmotri tužilački tim”-kazao je on.

Upitan da li se osjeća ugroženo, nakon jučerašnjih poruka iz DF-a o ”polaganju glava”, Katnić je rekao:

”Ne, zašto bih se ja osjećao ugroženo, ja sam tužilac nije presuđeno meni. A nakon njihovih poruka ne osjećam se uhroženim ni najmanje”- poručio je Katnić.

Komentarišući optužbe iz DF-a da je presuda djelo ”braće Đukanović”, Katnić je podsjetio da je više puta kazao da tužilaštvo isključivo zna za počinioce krivičnih djela, te da ih ne zanima ni pripadnost, ni status ni vjera.

”Niko, pa ni ta gospoda ne utiču na odluke ovoga tužilaštva, odluke u SDT-u donose isključivo tužioci i timovi koji rade na slučajevima, a konačnu riječ, u skladu sa zakonom, imam ja. Ja odlučujem o svemu što radi SDT i tu nema braće Đukanović ni bilo koga drugoga. Nema ovdje ni Srba ni Crnogoraca, Hrvata, Rusa, Bošnjaka, već samo počinilaca krivičnih djela. To moraju da shvate i počinioci krivičnih djela, mediji i građani”- poručio je on.

Na stav Kneževića i Mandića da neće u pritvor nevini Katnić kaže:

”Naravno, niko ko je nevin ne treba da ide u zatvor, ja mislim da je to samo njihova prva impresija, oni su odgovorni ljudi, ipak svako snosi odgovornost za svoje postupke”- kazao je Katnić.

Komentari

avatar