Viši sud u Podgorici donio je rješenje kojim se oglasio nenadležnim u predmetu po optužnici SDT-a kojom se advokati Goran Rodić, Siniša Gazivoda i Marija Radulović terete za prevaru u pokušaju.

“U navedenom predmetu Viši sud u Podgorici oglasio se stvarno nenadležnim za postupanje. Po pravosnažnosti rješenja spisi predmeta biće dostavljeni nadležnom sudu. Nastupanje pravosnažnosti zavisi od toga da li će biti izjavljena žalba”, saopštila je portparolka Višeg suda u Podgorici za Dnevnim novinama Aida Muzurović, dodajući da ukoliko bude izjavljena žalba dalje će odlučivati Apelacioni sud kao drugostepeni.

Rok za žalbe je tri dana od dana prijema prepisa rješenja.

U prvobitnoj optužnici Specijalnog tužilaštva koja u cjelosti nije prošla na kontrolnom ročištu, advokati su se teretili i za stvaranje kriminalne organizacije.

Kako je vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici odbacilo taj dio optužnice, SDT se žalilo i predmet je predat drugostepenom sudu.

Apelacioni sud potvrdio je odluku Višeg suda, nakon čega se Viši sud oglasio nenadležnim.

“Polakote”: “Isus Hrist je rekao: To vi rekoste”

Podsjetimo, Apelacioni sud je prije dvadesetak dana odbio kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva na rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je obustavljen postupak protiv advokata Rodica, Gazivode i Radulović zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Stoga, Rodiću, Gazivodi i Radulović sudiće se za krivično djelo prevara u pokušaju.

Podsjećamo, na kontrolnom ročištu specijalna tužiteljka Stojanka Radović navela je da je optužnica zasnovana na dokazima prikupljenim tokom istrage.

S druge strane, odbrana i optuženi su tražili obustavu postupka, tvrdeći da ne postoji ni osnov sumnje, a kamoli dokazi za potvrđivanje optužnice.

Tom prilikom advokat Lutovac kazao je da je “optužnica pravna konstrukcija koja je sročena da predstavlja presudu”.

Prema navodima istrage, Rodić i njegove kolege su pomenuto djela počinili na način što su čelnicima italijanske kompanije A2A obećavali povlašćen položaj u istragama pokrenutim protiv te kompanije, a zauzvrat su tražili novac.

Naime, advokati su se prvobitno teretili za podstrekavanje na davanje mita, odnosno da su imali namjeru da sa 600.000 eura podmite glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi ovaj obustavio istragu protiv kompanije A2A.

Tokom istrage SDT je djelo prekvalifikovalo, čime je advokatima stavljeno na teret da su pokušali da prevare čelnike pomenute italijanske kompanije.

Podsjetimo, postupak protiv Rodića i njegovih kolega pokrenut je nakon što je Specijalno tužilaštvo došlo u posjed audio snimka na kojem je zabilježen razgovor, kada je advokat navodno ponudio predstavnicima italijanske firme “pomoć” kako bi bio obustavljen krivični postupak protiv njih.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve